18.9 C
Paphos
Saturday, April 13, 2024

Απολογισμός Πετριδείου Ιδρύματος

Πλούσια ήταν η δράση του Πετριδείου Ιδρύματος το απερχόμενο έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλη Μαραθεύτη.

To απερχόμενο έτος επέστρεψε το 5o Αθλητικό Συμπόσιο του Πετρίδειου Ιδρύματος, κατόπιν αναβολών λόγω της πανδημίας με θέμα «Ο αθλητισμός ως πλατφόρμα κοινωνικής ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης» και με ομιλητές διακεκριμένους φορείς του αθλητισμού όπως ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και ιδρυτής της G.D.A. Sports Νεκτάριος Αλεξάνδρου και η Μαρία Μάρκου που μίλησε με δύναμη ψυχής από το τροχοκάθισμα της . Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως στο Αθλητικό Συμπόσιο προσκεκλημμένοι ήταν Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς αγώνες βάσει των αθλημάτων που χορηγεί και υποστηρίζει το Πετρίδειο Ίδρυμα.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση υπό τον τίτλο The Covid Years , με τη συμμετοχή πολλών εικαστικών και οργανωτές το Πετρίδειο Ίδρυμα σε συνεργασία με την εικαστικό Miriam Mc Connon. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών καταγράφηκαν μηνύματα συναισθημάτων την περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας του Covid- 19. Νοσταλγίας των απλών καθημερινών συνηθειών, μητρικών συναισθημάτων την περίοδο του κορωνοϊού, μηνύματα καλέσματος για στοχασμό, διαπίστωσης ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο κυρίως η ελευθερία μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Απονεμήθηκαν και φέτος οι ετήσιες χορηγίες στα αθλητικά σωματεία της Πάφου , στο πλαίσιο μιας λιτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα του Πετριδείου Ιδρύματος.

Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως και φέτος το Πετρίδειο Ίδρυμα απένειμε χορηγίες στον Γυμναστικό Σύλλογο Κόροιβος, στον ΑΠΟΠ, στο Σώμα Προσκόπων Πάφου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στον Ναυτικό Όμιλο Πάφου, και στον Παφιακό Σύλλογο Αθλοπαιδιών .

Επιπρόσθετα είπε ο κ. Μαραθεύτης, το Πετρίδειο Ίδρυμα και το διαδικτυακό περιοδικό “ Zωή και Τέχνη” διοργάνωσαν την απονομή των Βραβείων του 7ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “ Xριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη “ στο Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική . Η εκδήλωση περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Δημοτικό Ωδείο Πάφου.

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό “ Xριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” σημείωσε πως έχει πλέον καταξιωθεί παγκόσμια με συμμετοχές από όλα τα μέρη του κόσμου και έχει καταστεί θεσμός.

Εξάλλου μουσική παράσταση «Ταξιδεύοντας με τους παιδικούς ήρωες» που διοργανώθηκε από το Πετρίδειο Ίδρυμα και τη Φιλαρμονική Πάφου στο Χάνι του

Ιμπραήμ κατάφερε να παρασύρει τους 600 και πλέον παρευρισκόμενους σ’ ένα ταξίδι με τους αγαπημένους παιδικούς ήρωες.

Πρόκειται για άλλη μία συναυλία της ομάδας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου. Το ρεπερτόριο περιλάμβανε γνωστές διεθνείς επιτυχίες από τον παιδικό κινηματογράφο και αγαπημένες παιδικές σειρές και σκοπό είχε να διασκεδάσει τα παιδιά και να ξυπνήσει το «παιδί» που κρύβουν μέσα τους οι μεγάλοι.

Λιθαράκι στην διατήρηση και διάδοση της παράδοσης στους νέους αποτελεί η διοργάνωση του 5ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας ,από το Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα και την στήριξη του Πετριδείου Ιδρύματος. O πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει αναπτύξει μια πολιτική συνεργασίας με διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας.

Συγκεκριμένα είπε, έχουν αναπτύξει μια συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο « Κτήμα» , αλλά και με άλλους φορείς, όπως την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, και την Φιλαρμονική Πάφου. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισε, το Πετρίδειο Ίδρυμα στήριξε και το 2022 την εκδήλωση της τελετής βράβευσης των μαθητών/ μαθητριών που διακρίθηκαν κατά τον “5ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας του διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα.

Επιπρόσθετα συνέχισε, το Πετρίδειο Ίδρυμα προσέφερε χορηγίες σε φιλανθρωπικά σωματεία στην Πάφο

Σε σχέση με το 2023 ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πετριδείου Ιδρύματος ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα προγραμματίζει τα αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, και το αθλητικό συμπόσιο. Θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Φιλαρμονική Πάφου, ενώ προγραμματίζεται και για φέτος η έκθεση ζωγραφικής. Πρόσθεσε τέλος πως το Πετρίδειο Ίδρυμα μελετά και κάποιες άλλες ιδέες που θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, της παιδείας και του αθλητισμού, συμπλήρωσε. Ο κ. Μαραθεύτης αναφέρθηκε τέλος στην προσφορά του μακαριστού Χριστόδουλου Πετρίδη αλλά και στις θεάρεστες και ανιδιοτελείς πράξεις του. Η προσφορά του Πετρίδειου Ιδρύματος είπε, είναι διαχρονική , γιατί βασίζεται σε γερά θεμέλια οργάνωσης, είναι εμποτισμένη με ευαισθησία και ανθρωπιστικές αξίες, είναι υπόδειγμα ήθους και υγιούς βούλησης αλλά και ουσιώδους σκέψης και πράξης.

Με την ευκαιρία αυτή το Πετρίδειο Ίδρυμα είπε ο κ. Μαραθεύτης συνεχάρη για την εκλογή του τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιο και τέως Μητροπολίτη Πάφου σημειώνοντας πως τόσο ο νυν όσο και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β διετέλεσαν ως Μητροπολίτες Πάφου μέλη του Δ.Σ του Πετριδείου Ιδρύματος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ