ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ακατάλληλος προς το παρόν ο χώρος που θέλουν να κάνουν θάλαμο covid-19

Δεν πήραν πράσινο φως από τις Κρατικές Υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία υπάρχουν συγκεκριμένοι και μάλιστα αυστηρότατοι όροι που καθορίζουν τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός μέρους ως χώρου ανάπτυξης και λειτουργίας μονάδας νοσηλείας covid-19. Οι όροι αυτοί έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες μάλιστα τις υιοθέτησαν και τις εφάρμοσαν κατά γράμμα μέχρι στιγμής.

Επιπρόσθετα στην αναθεωρημένη έκδοση (Φεβρουάριος 2021) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας καθορίζονται και μια σειρά από παραμέτρους για τους εργοδότες σε σχέση με τους κλιματισμούς, τους εξαερισμούς αλλά και τις άλλες τεχνικές προϋποθέσεις που αφορούν τους εργοδότες για θέματα λειτουργίας σε σχέση με την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας. 

Το PafosPress είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο χώρος που προορίζεται για μετατροπή σε θάλαμο covid-19 στο Νοσοκομείο Πάφου δεν πληροί τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο, άποψη που εξέφρασε στην τελευταία σύσκεψη στο Νοσοκομείο και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία όπως αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή (ακολουθεί πιο κάτω) του ο γιατρός Ιωσήφ Μουτήρης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Για να μπορέσουν να ξεπεραστούν αυτά τα τεχνικής φύσης εμπόδια πρέπει άμεσα να προχωρήσουν εργασίες οικοδομικές φύσεως, σε σχέση με εγκαταστάσεις ή/και προσαρμογές συστημάτων κλιματισμού, εισόδων εξόδου εισόδου, παραθύρων, θαλάμων αρνητικής πίεση και πολλά άλλα που δεν θα δημιουργούν προϋποθέσεις διασποράς. 

Όλα τα πιο πάνω έχουν ήδη διαβιβαστεί στον ΟΚΥπΥ από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία (EMS) ενώ όπως γνωρίζουμε 100% δεν έχει ζητηθεί ακόμη για το θέμα η άποψη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα πρέπει να ανάψει και το πράσινο φως για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να προχωρήσει αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που καθορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τις τέσσερις πιο κάτω κατηγορίες όπως μάλιστα είναι δημοσιευμένες στη σελίδα του Τμήματος στο διαδίκτυο. 

Διαβάστε τι αναφέρει ο Δρ Μουτήρης

Αυτά έγραφα πριν από 1 χρόνο, στις 15 Μαρτίου 2020. Τότε που τα σημεία των καιρών προμήνυαν τη θύελλα που πλησίαζε.
Ενας χρόνος πέρασε έκτοτε.
Πριν από λίγες ημέρες ήρθανε από τη Λευκωσία για να μας πουν ότι ο Ορθοπεδικός θάλαμος του νοσοκομείου μας θα μετατραπεί σε θάλαμο Covid. Δεν μας εξήγησαν όμως γιατί κατέληξαν στον Ορθοπεδικό και όχι στον Παθολογικό, τον οποίο λειτούργησα ο ίδιος στις 4 Απριλίου 2020, για νοσηλεία των ύποπτων περιστατικών. Δεν μας είπαν επίσης που θα λειτουργήσει η Διαλογή και Βραχεία νοσηλεία. Η οποία χρειάζεται ξεχωριστή είσοδο, ξεχωριστό διάδρομο, αποφυγή ανάμιξης με άλλα περιστατικά. Στις 4 Απριλίου 2020, τη λειτούργησα στο τμήμα Ψυχικής υγείας, το οποίο διαθέτει τα πιο πάνω. Μετακινήθηκε αργότερα ως προσωρινό, το επαναλαμβάνω αυτό ως προσωρινό μέτρο, στο τμήμα Επειγόντων. Το οποίο τμήμα δέχεται περιστατικά πάσης φύσης και ασθένειας.
Συνεπώς η συνέχιση της λειτουργίας του εκεί θα ήταν επικίνδυνη. Γνωρίζοντας το σχεδιασμό του ΓΝ Πάφου 3 είναι οι κατάλληλοι χώροι για το τμήμα Διαλογής και Βραχείας: το τμήμα Ψυχικής υγείας, το Παιδιατρικό τμήμα και το τμήμα Γαστροσκοπήσεων και μικρού χειρουργείου.
Αυτοί οι χώροι μας προβλημάτισαν και πριν από 1 χρόνο, οπότε καταλήξαμε στη Ψυχική υγεία. Σήμερα ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να επιλέξει ξανά ένα απ´ αυτούς τους χώρους. Ισως το Παιδιατρικό, με μετακίνηση του τμήματος Παιδιατρικής στον 4ο όροφο δίπλα από τη Γυναικολογική κλινική.
Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ο κλιματισμός. Η ΗΜΥ εξέφρασε σκεπτικισμό για τον Ορθοπεδικό θάλαμο λόγω του κινδύνου διασποράς του ιού μέσω του κλιματισμού σε όλους τους χώρους του 3ου ορόφου: δηλαδή στο Χειρουργικό θάλαμο, τον Καρδιολογικό, τη Θαλασσαιμία και τον Παθολογικό-Πνευμονολογικό. Αρα θα πρέπει να βρεθεί και κατάλληλη λύση για τον κλιματισμό.
Καλή σας μέρα και καλή Καθαρά Δευτέρα εύχομαι.
Και μια συμβουλή προς τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ:
α) δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ανθρώπους που συν-ευθύνονται για ένα πρόβλημα, με σκοπό να το επιλύσουν και β) του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Μάριος Ιγνατίου, αρχισυντάκτης PafosPress

Support Local Business
Translate »