Αντώνης Φωτίου: Ποιο σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας;

Ποιο είδος δημόσιου σχολείου θέλουμε για τα παιδιά μας, αναρωτιέται ο υποψήφιος βουλευτής Πάφου Αντώνης Φωτίου που καταθέτει ταυτόχρονα τις εισηγήσεις του για το σχολείο του αύριο.

Θέλουμε άραγε ένα σύγχρονο σχολείο που δεν θα είναι απλώς εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά θα είναι το δεύτερο σπίτι για τα παιδιά, ενα σχολείο που θα λειτουργεί παράλληλα και ως κοινότητα  μάθησης; Αυτό προϋποθέτει σχέσεις συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αγάπης. Αυτό καλλιεργείται και στο σπίτι αλλά και στο σχολείο προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η βασική προϋπόθεση αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Φωτίου. 

«Αγάπη και σεβασμός όλων όσων συμβιώνουν μέσα στον σχολικό χώρο ή όλων όσων εργάζονται για τα σχολεία και την Παιδεία του τόπου». Η Παιδεία δεν είναι η αποστήθιση γνωσιολογικών ιδεών αλλά κάτι βαθύτερο. «Είναι αυτό που ονομάζουμε μόρφωση και καλλιέργεια των αυριανών πολιτών αυτής της δημοκρατίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Φωτίου στην παρέμβασή του τονίζει ότι τα θέματα της ύλης είναι ζήτημα τεχνοκρατικό στο οποίο θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι να εργαστούν όσοι έχουν την ευθύνη. Στόχος, σημειώνει, πρέπει να είναι μια εκπαίδευση όχι μόνο σύγχρονη, όχι μόνο οργανωμένη κατά τρόπο που να δίνει στα σημερινά παιδιά της Κύπρου, τα απαραίτητα εφόδια, όταν θα βγαίνουν από το σχολικό σύστημα, ενός Ευρωπαίου πολίτη του 21ου αιώνα και ενός πανανθρώπινου πολίτη του κόσμου, που κοινωνεί στη σύγχρονη κουλτούρα και τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού, αλλά θέλουμε εκπαίδευση που να παράγει παιδεία, όπως όλοι αντιλαμβάνονται τον ευρύτερο ορισμό.»

Συνεπώς καταλήγει ο Αντώνης Φωτίου χρειάζεται πολυδιάστατη μεταρρύθμιση, που να αντιμετωπίζει συνολικά την Παιδεία του τόπου από τη νηπιακή ηλικία μέχρι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. «Θέλουμε από αυτά τα σχολεία να αποφοιτήσουν πολίτες οι οποίοι να έχουν κριτική αντίληψη, να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί, να αγαπούν τον τόπο τους και τους συνανθρώπους τους. Αυτή την Παιδεία, με αυτούς τους ανθρώπους και αυτόν τον τόπο οραματίζομαι και για αυτήν θα αγωνιστώ, καταλήξει ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης»

Support Local Business
Translate »