18.9 C
Paphos
Thursday, December 8, 2022

Αντικατοχική εκδήλωση Καταδίκης Ψευδοκράτους έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου [φωτος]

Αντικατοχική εκδήλωση Καταδίκης Ψευδοκράτους έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου πραγματοποίησαν μαθητές των σχολείων της Πάφου.  

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “έξω ο Αττίλας από την Κύπρο 1983”,”Κύπρος – Πολυτεχνείο ποτέ πια φασισμός “ , η “ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί Kipris  ta baris engellenemez”, “ Toύρκοι δεν ξεχνώ θα εκδικηθώ ”, “χώμα που περπάτησα , γη που νοσταλγώ Αμμόχωστος “, “λευτεριά”,” αγωνίζομαι” , , “ τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια “καθώς και η “Κύπρος θα νικήσει ποτέ δεν θα λυγίσει”, “ Toύρκοι έξω από την Κύπρο”  και “ Μόρφου – Κερύνεια, Βαρώσι, Καραβάς αυτά είναι δικά μας δεν είναι του Ερτογάν”   μαθητές των σχολείων της Πάφου   διαμαρτυρήθηκαν  για την δημιουργία του ψευδοκράτους  δηλώνοντας πως η φωνή της νέας γενιάς, η φωνή του κυπριακού λαού στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι“η Κύπρος ανήκει στο λαό της “.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε ομιλία του  ο Δημήτρης Κανάρης αντιπρόσωπος της ΠΣΕΜ στην Πάφο και επαρχιακός συντονιστής ανέφερε πως μετά  λύπης του συνειδητοποιεί πως για ακόμα μια φορά μαζευόμαστε για να διαδηλώσουμε για το αυτονόητο, προσθέτοντας πως 39 ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνη την ντροπιαστική απόφαση της 15ης Νοεμβρίου εκ μέρους του Ντεκτάς και της ψευδοβουλής του για ανακήρυξη των κατεχομένων σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Από τούδε και στο εξής,  συνέχισε, για  τέσσερις δεκαετίες αναγκαζόμαστε να μοιράζομαστε τη γη μας με ένα, παράνομο κράτος.

Πρόσθεσε πως η σημερινή μέρα αποτελεί χαστούκι, μαχαίρι που ξύνει την πληγή όλων των -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων- αλλά ιδίως των προσφύγων, των ανθρώπων που θυσίασαν και έδωσαν χάρισμα τα παιδιά τους για την πατριδα αλλά και στις οικογένειες των αγνοουμένων που «καρτερούνε μέρα νύχτα» κλαίγοντας πάνω από τάφους αδειανούς.

Διερωτήθηκε επίσης μέχρι πότε θα καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα, μέχρι πότε λοιπόν θα κοιτάζουμε τον Πενταδάκτυλο και θα αντικρίζουμε των τούρκων τις σημαίες , μέχρι πότε θα δεσμευόμαστε για επιστροφή στον τόπο που μας πήρανε και μέχρι  πότε θα παρηγορούμε τους νεκρούς με δάφνινα στεφάνια;

Ο κ. Κανάρης είπε πως εν έτη  2022  έχουν το θράσος ο Ερτογάν και οι ομοϊδεάτες του να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα αποκαλώντας ένα πόλεμο ειρηνευτική επιχείρηση και τα νεκρά γυναικόπαιδα παράπλευρες απώλειες.

Το παραλήρημα όμως δεν τελειώνει εδώ συνέχισε,  η Τουρκία εκστομίζει απειλές απέναντι στην Ελλάδα και στης Κύπρο παραβιάζοντας κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, κάθε σύμβαση ποδοπατώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επεσήμανε πως έμπρακτο παράδειγμα αποτελεί  η εργαλειοποίησή των προσφύγων στα σύνορα του Έβρου και οι επιτηδευμένες εισροές μεταναστών στο Αιγαίο. Αποδεικνύοντας  συνέχισε, περίτρανα πως άνθρωποι δίχως ήθος, δίχως αξιοπρέπεια, δίχως ηθικούς φραγμούς μπορούν να μιλούν για διάλογο και ιδίως για διαπραγματεύσεις.

Είπε επίσης πως  στο εύλογο ερώτημα των περαστικών της Γρίβα Διγενή «τι κάνουν όλοι αυτοί είναι οι μαζεμένοι;» η απάντηση είναι πως εμείς βγήκαμε για να διαδηλώσουμε, να δείξουμε τον θυμό μας, την απελπισία μας, την αγανάκτηση μας, την αδικία που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και να φωνάξουμε τόσο δυνατά, πως δεν ξεχνάμε, ώστε να ακουστεί από την Πάφο στην Λευκωσία και από τη Λευκωσία στην Άγκυρα.

Απευθυνόμενος στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριες του  ο Δημήτρης Κανάρης είπε πως η Κύπρος ήρθε αντιμέτωπη με ένα πόλεμο με νεκρούς και αγνοούμενους αλλά καταφέρνει στις επόμενες Δεκαετίες να υψώσει το ανάστημά της, να ανασυντάξει την οικονομία και την άμυνα και να μπει πρώτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην πορεία του χρόνου οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές από οικονομικές κρίσεις μεχρι κουρέματα συνεχίζουν να ταπεινώνουν τους κύπριους και όμως πάλι καταφέρνουν να βάζουν , όπως είπε, μπρος τα δυο τους χέρια και να σηκώνονται κρατώντας την υπερηφάνια το αίσθημα χρέους, το σεβασμό για την πατρίδα ως τα υψηλότερα τους ιδανικά, Χτυπάτε λοιπόν αντέχουμε συμπλήρωσε ενώ ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που διαδηλώνουμε στους δρόμους για το ψευδοκράτος η έστω να αποτελέσει μία από τις τελευταίες.

Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα την κυπριακή Δημοκρατία και όλους τους αρμόδιους φορείς να καταδικάσουν για ακόμη μία φορά το παράνομο τουρκικό κράτος της Βόρειας Κύπρου,να σηκώσουν  τα μανίκια για να δούμε άσπρη μέρα. Κάλεσε ους νέους της Κύπρου να μην ξεχάσουν να συνεχίζουν να θυμούνται ώστε να κρατήσουν την Κύπρο ψηλά και να μην αφήσουν κανένα να φτάσει ούτε νύχτα ούτε μέρα στα κυπριακα χώματα. Αναφέρθηκε τέλος και στο ποίημα του  Βασίλη Μιχαϊλίδη «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη, κανένας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ