29.9 C
Paphos
Thursday, July 25, 2024

Αντιδράσεις Ισραηλινών στην Πάφο για τη μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην Πάφο στις 18:00 στο Δημαρχείο της πόλης από τους Ισραηλινούς που διαμένουν στην πόλη μας.

Οι αντιδράσεις των Ισραηλινών αφορούν τις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, σχετικά με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που περιορίζει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου: ένα νομοσχέδιο που έχει πυροδοτήσει ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα σε όλο τον πλανήτη.

Οι συζητήσεις για αυτόν τον νόμο στην Κνεσέτ και οι ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν θα καταδείξουν κατά πόσον θα εγκριθεί ή όχι το πρώτο σημαντικό συστατικό της προτεινόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που θα γίνει νόμος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ήδη σε ααρκετές χώρες του πλανήτη χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους, με αρκετούς από αυτούς να πραγματοποιούν πορεία στον δρόμο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ, όπου εδρεύει το Κοινοβούλιο. Πρόσφατα σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας οι διαδηλωτές φορώντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες, σχημάτισαν μεγάλη πορεία μήκους πολλών χιλιομέτρων η οποία προχώρησε προς τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Ιερουσαλήμ κάτω από έναν καυτό ήλιο, υπό τους ήχους τύμπανων και αντικυβερνητικών συνθημάτων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο πριν από τη συζήτηση που άρχισε ην Κυριακή για τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις για το νομοσχέδιο υπάρχουν και στις τάξεις του στρατού. Μεταξύ άλλων, περισσότεροι από 1.100 έφεδροι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεμήνυσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην εθελοντική τους θητεία, αν η Κνεσέτ εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα για την επίτευξη ευρείας συναίνεσης», εν μέσω κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Την περασμένη Πέμπτη το Army Radio μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εφέδρων που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως ανυποταξία. «Η άρνηση για στρατιωτική υπηρεσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κάθε πολίτη του Ισραήλ», είπε.

Το νομοσχέδιο
Η πρόταση του συνασπισμού του πρωθυπουργού Νετανιάχου –που αποτελείται από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα– επιδιώκει σαρωτικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Το νομοσχέδιο θα περιορίσει την ικανότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές και υπουργικές αποφάσεις ή διορισμούς αφαιρώντας από τους δικαστές τη δυνατότητα να αποφαίνονται περί του «εύλογου χαρακτήρα» τέτοιων αποφάσεων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει γίνει πολύ παρεμβατικό και πως η αλλαγή θα διευκολύνει την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Ωστόσο, όσοι αντιδρούν τονίζουν ότι το νομοισχέδιο θα αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο –σε μια χώρα που δεν έχει Σύνταγμα και το κοινοβούλιο κυριαρχείται από την κυβέρνηση– έχει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Για το θέμα υπάρχουν και διεθνείς αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τον Νετανιάχου, που είναι σε δίκη με κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες αρνείται, να επιδιώξει συναίνεση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Πληροφορίες

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ