19.9 C
Paphos
Tuesday, March 19, 2024

Ανοικτή πρόταση για το χώρο του ΚΕΝ Γεροσκήπου [του Μάριου Ιγνατίου]

Ενημερωθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλη ικανοποίηση ότι οι εγκαταστάσεις του ΚΕΝ Γεροσκήπου πέρασαν στην κυριότητα του Δήμου Γεροσκήπου από την Τράπεζα Κύπρου έναντι του ποσού των €2,5 εκατομμυρίων. Μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε οργανωμένα επί Δημαρχίας Τάσου Κούζουπου και στέφθηκε με επιτυχία για την τοπική κοινωνία και για την Πάφο ολόκληρη.

Για τον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος είναι και αρκετά μεγάλος, κατά καιρούς ακούστηκαν διάφορες εισηγήσεις για αξιοποίησή του. Πανεπιστημιακές Σχολές, Δημοτικό Μέγαρο το πρώην Διοικητήριο και πολλά άλλα που σίγουρα θα «πέσουν» στο τραπέζι ως ιδέες και θα απασχολήσουν τους ειδικούς για το ποια είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.
Μια εισήγηση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να γίνει ένας συνδυασμός πραγμάτων που θα μπορούσε να καταστήσει τον χώρο του παλιού ΚΕΝ πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα μια σχολή Καλών Τεχνών που η Πάφος τη δικαιούται σε συνδυασμό με παραρτήματα του ΑΞΙΚ και του Δασικού Κολλεγίου θα μπορούσαν να φτιάξουν το επόμενο big think στην κυπριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτά θα μπορούσαν στους τεράστιους χώρους του ΚΕΝ να συνδυαστούν με σχετικές και παράλληλες δράσεις που θα είχαν και εμπορική αξία για τον ίδιο τον Δήμο, κατά συνέπεια έσοδα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αν δηλαδή η ανάπλαση του χώρου περιελάμβανε μια σειρά από ταβέρνες ή εστιατόρια, χώρους εστίασης δηλαδή, στους οποίους οι φοιτητές αλλά και απόφοιτοι της Ξενοδοχειακής σχολής, μάγειρες, γκαρσόνια, τραπεζοκόμοι κλπ θα μπορούσαν και να εργαστούν παράλληλα ή να κάνουν την πρακτική τους θα έδενε ιδανικά. Την ίδια στιγμή καλό θα ήταν να δημιουργηθούν και κάποιοι εκθεσιακοί χώροι για Τέχνη και Πολιτισμό. Εκεί οι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και όσοι καλλιτέχνες σήμερα θέλουν να εκθέσουν τα έργα τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο μια όμορφη και διαδραστική γωνιά Πολιτισμού που η Πάφος έχει ανάγκη, ένα νέο ανοικτό εργαστήρι παραγωγής πολιτισμού. Την ίδια στιγμή ο χώρος στα πλαίσια ανάπλασης θα πρέπει να ενισχυθεί με δέντρα και να εμπλουτιστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που να είναι ένας πραγματικός πνεύμονας πρασίνου για όλη τη Γεροσκήπου. Εκεί οι σπουδαστές του παραρτήματος του Δασικού Κολλεγίου θα μπορούν να επιμελούνται αλλά και να διδάσκονται σε ένα πανέμορφο περιβάλλον και να είναι παράλληλα και κοντά τόσο στο τοπικό γραφείο του Τμήματος όσο και στις ορεινές περιοχές που εμπίπτουν σε αυτό.

Ταυτόχρονα ένα μικρό μουσείο ή/και η δημιουργία ενός μέρους αναπαράστασης της παραγωγής μεταξιού θα μπορούσε να αγκαλιάσει άριστα και το ένδοξο παρελθόν του χώρου όπου λειτουργούσε το Μεταξουργείο. Στο σημείο αυτό η διαδικασία θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τα πιο πάνω που αφορούσαν τη δεντροφύτευση αφού η καλλιέργεια δέντρων μουριάς σε σημαντικό βαθμό θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την όλη προσπάθεια από το αρχή μέχρι το τέλος.

Με ανοικτές και καθαρές κτιριακές προσβάσεις όλα τα πιο πάνω θα μπορούσαν να δέσουν άψογα με το παλιό γήπεδο Γεροσκήπου και το χώρο γλυπτικής αλλά να αποτελέσουν και φωτεινό διάδρομο πρόσβασης και ενοποίησης με την πλατεία του Δήμου, τις γειτνιάζουσες παραδοσιακές επιχειρήσεις ή μικρές βιοτεχνίες και φυσικά την Πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Όλα αυτά, ή ότι άλλο αποφασιστεί και κριθεί σωστότερο να γίνει για να επιτευχθούν πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να διεκδικήσουμε από το κράτος να βάλει στους προϋπολογισμούς του τα απαιτούμενα κονδύλια για να γίνουν έργα το συγκεκριμένο σημείο. Πρωτίστως όμως χρειάζεται πολιτική βούληση από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις. Δικαιούται η Πάφος μια κρατική σχολή ή ένα κολλέγιο; Εμείς λέμε ναι, αυτοί που αποφασίζουν όμως τι λένε;

Μάριος Ιγνατίου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ