29.9 C
Paphos
Wednesday, September 20, 2023

Ανοικτή επιστολή κατοίκων Κισσόνεργας: “Η πλατεία έχει τη δική της Ιστορία”

Ανοικτή επιστολή προς δημοσίευση απο κατοίκους της Κισσονεργας για το θέμα του παλιού γηπέδου στο κέντρο της κοινότητας

Με αφορμή τα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες μέρες στη Κισσόνεργα μεταξύ του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της κοινότητας μας, πιστεύουμε ότι ως κάτοικοι της Κισσόνεργας έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε και την δική μας άποψη.

Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στην εκκλησία και εδώ και πολλές δεκαετίες ενοικιάζεται από την εκάστοτε τοπική αρχή με καταβολή στην εκκλησία ενός συμβολικού ποσού. Μέχρι πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούνταν βασικά σαν γήπεδο ποδοσφαίρου ως επίσης και για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται στη κοινότητα μας. Πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της κοινότητας μας και σίγουρα το πιο όμορφο σημείο εντός της οικιστικής μας περιοχής. Αποτελεί έναν εμβληματικό για την κοινότητα μας ανοικτό πλατειακό χώρο που περιτριγυρίζεται από πεύκα και κυπαρίσσια και δίκαια νοιώθουμε ευλογημένοι που τον έχουμε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των κατοίκων αλλά και των προηγούμενων Κοινοτικών Συμβουλίων ήταν ότι αυτός ο χώρος θα έπρεπε να εξωραϊστεί και να παραμείνει σαν πλατειακός. Με αυτό το σκεπτικό προηγούμενο Κ.Σ. σε συνεργασία με αρχιτεκτονικό γραφείο, εκπόνησε σχέδια για εξωραϊσμό ολόκληρου του χώρου, που δυστυχώς η νέα τοπική αρχή με τον νυν κοινοτάρχη τα κατήργησαν. Ενδεικτική για την αντίληψη ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο πολεοδομικά αλλά και περιβαλλοντικά χώρο, είναι η προ εικοσαετίας απόφαση του τότε Κ.Σ. για ακύρωση κατασκευής κοινοτικών κτηρίων – που ήταν μάλιστα πολεοδομικό έργο με συνεισφορά του κράτους 70% – στο στάδιο των προσφορών, γιατί όπως κρίθηκε θα επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό οπτικά αλλά και λειτουργικά ο συγκεκριμένος χώρος.

Και μια μέρα εμφανίζονται προστατευτικά μεταλλικά κυγκλιδώματα, μπουλντόζες να σκάβουν, φορτηγά να κουβαλούν υλικά επιχωμάτωσης, καλούπια, σίδερα, μπετόν κλπ. Επικοινωνήσαμε με μέλη του Κ.Σ. για να ενημερωθούμε για το τι πρόκειται να κατασκευαστεί και προς έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν με σιγουριά. Ήταν για εμάς βέβαιο ότι επρόκειτο για μια ακόμη αυθαιρεσία του κοινοτάρχη. Και δεν αργεί να έρθει και η επιβεβαίωση για την εκτίμηση που είχαμε κάνει από την Εκκλησιαστική Επιτροπή, η οποία ως ο ιδιοκτήτης του χώρου αυτού δεν έχει συγκατατεθεί ποτέ στην όποια ανάπτυξη εντός της ιδιοκτησίας της και η οποία κινήθηκε νομικά εξασφαλίζοντας ένταλμα αναστολής εργασιών.

Δηλαδή η τοπική αρχή – βλέπε κοινοτάρχης – άρχισε την κατασκευή ενός έργου χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της γης, χωρίς τις απαραίτητες άδειες – πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής – και σίγουρα χωρίς καμιά χωροταξική και/η περιβαλλοντική ή άλλη μελέτη.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν γεγονότα μέσα από τα οποία μπορεί κάποιος να βγάλει πολλά συμπεράσματα. Κατ’ αρχήν βγαίνει το συμπέρασμα ότι η τοπική αρχή – κοινοτάρχης – λειτουργεί ανεύθυνα με υπεροψία και αυταρχισμό προβαίνοντας σε αυθαιρεσίες το κόστος των οποίων θα κληθούμε εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες να πληρώσουμε. Το δεύτερο συμπέρασμα που μπορεί κάποιος να βγάλει είναι ότι η τοπική μας αρχή – κοινοτάρχης – δεν διαθέτουν ούτε περιβαλλοντικές ευαισθησίες ούτε κριτήριο για το τι είναι σωστό και τι λάθος, ούτε γούστο για να ξεχωρίζουν το ωραίο από το άσχημο.

Γιατί αγαπητοί κύριοι του Κ.Σ. το να αποφασίζεις την κατασκευή ενός γηπέδου μίνι ποδοσφαίρου στη καρδιά της κοινότητας σε ένα χώρο, όπως τον έχουμε περιγράψει πιο πάνω, είναι ασέλγεια και έγκλημα πάνω στον όμορφο και εμβληματικό αυτό χώρο. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι αυτό που θα κατασκευάσετε είναι ένα κλουβί με βάση από μπετόν, περίφραξη από μεταλλικούς σωλήνες και μεταλλικά πλέγματα, πλαστικό χόρτο για δάπεδο και δίκτυ στην οροφή. Δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση ότι ένα γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου είναι πάντα αισθητικά άσχημο, τουναντίον μακάρι να είχαμε πολλές τέτοιες αθλητικές υποδομές. Το θέμα είναι για την κάθε ανάπτυξη και κάθε υποδομή να γίνονται οι απαραίτητες μελέτες και οι ειδικοί να συμβουλεύουν και αιτιολογούν ποιος είναι ο κατάλληλος  χώρος για την κατασκευή ενός έργου, αποφεύγοντας με αυτό το τρόπο ζημιές, είτε αυτές είναι περιβαλλοντικές είτε είναι οικονομικές είτε άπτονται της αισθητικής. Αν αγαπητοί κύριοι ακολουθούσατε μια σωστή διαδικασία με εμπλοκή κάποιου ειδικού επιστήμονα θα σας έκανε εισηγήσεις για πολλούς άλλους χώρους μέσα στη κοινότητα μας που κάλλιστα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο έργο και χωρίς να επηρεάζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι ανέσεις των κατοίκων. Πληροφοριακά να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει χώρος που μπορείτε να δημιουργήσετε ολόκληρο αθλητικό κέντρο

Το δυστύχημα για την κοινότητα μας είναι ότι, παρόλες τις αντιδράσεις επιμένετε στην απόφαση σας και δεν αντιλαμβάνεστε την ζημιά που κάνετε. Ο λόγος φυσικά είναι ένας και γίνεται εύκολα αντιληπτός από τον καθένα. Η επιμονή αυτή οφείλεται στο κοινοτάρχη, ο οποίος διανύει σήμερα το δωδέκατο έτος της προεδρίας του και ουσιαστικά δεν έχει να επιδείξει σ’ όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν τίποτα, ειδικά συγκρινόμενος με προηγούμενους κοινοτάρχες. Η πρόθεση του πονηρού κοινοτάρχη να διεκδικήσει κάποιο αξίωμα στον νεοσύστατο Δήμο Ακάμα τον οδηγεί να επενδύει στην κοντή μνήμη του κόσμου και υποτιμώντας την νοημοσύνη του βάναυσα να του παρουσιάζει μια κατασκευή στη καρδιά της κοινότητας, την οποία θα βλέπει καθημερινά και να μπορεί να επαίρεται για την παραγωγή έργου.    

Με βάση το σκεπτικό σας αγαπητοί κύριοι του Κ.Σ. κατ’ αναλογία ο Δήμος Πάφου θα έπρεπε να κατασκευάσει ένα τέτοιο γήπεδο στο κέντρο της πλατείας Κκένετυ και ένα στη πλατεία Δημαρχείου, ο Δήμος Γεροσκήπου ένα στη πλατεία Αγίας Παρασκευής, η Χλώρακα ένα στη πλατεία μεταξύ εκκλησίας και των γραφείων του Κ.Σ. και ο Δήμος Πέγειας ένα στη πλατεία της Βρύσης των Πεγειώτισσων.

Αγαπητοί κύριοι, πρόεδρε και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας, έστω και την υστάτη κάντε δεύτερες σκέψεις και σταματήστε την καταστροφή αυτού του υπέροχου και εμβληματικού χώρου της κοινότητας μας και μην ακυρώσετε τις παραδοσιακές του χρήσεις.

Θα θέλαμε επίσης να απευθυνθούμε στην Εκκλησιαστική Επιτροπή και να την συγχαρούμε για την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και ο Ιερέας μας και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής διακατέχονται από ευαισθησίες και σεβασμό προς το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και θα προστατεύσουν αυτόν τον όμορφο χώρο διατηρώντας τις παραδοσιακές του χρήσεις.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΙΣΣΟΝΕΡΓΑΣ 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ