25.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

Ανοίγουν αύριο με εκπτώσεις και περιορισμούς Malls & λιανεμπόριο

Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και καταναλωτές για την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων λιανεμπορίου

Ανεβάζουν ρολά από αύριο τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, από αύριο Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων τίθεται σε εφαρμογή η:

 • Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Η ταχύτητα σκοτώνει
 • Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων (Malls) είναι κλειστά από τις 11 Δεκεμβρίου και λειτουργούν μόνον με διαδικτυακές πωλήσεις. Επίσης κλειστά είναι και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανεμπορίου, πλην εξαιρέσεων, από τις 10 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ακόμη ότι βάσει των χαλαρώσεων των περιοριστικών μέτρων,  για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών αυξάνεται από 25% σε 50% το ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.

Το στοίχημα για τους καταστηματάρχες, όπως αναφέρουν εκπροσώποι του ΚΕΒΕ στο Economy Today, είναι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους να επιφέρει ταυτόχρονα και ενίσχυση ρευστότητας. Οι περίπου δύο μήνες  αδράνειας, κατά τους οποίους οι επιχειρήσεις είχαν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τους και «επιβίωναν» εν πολλοίς με τα σχέδια στήριξης του κράτους, είχαν παράλληλα και ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση σημαντικού αδιάθετου στοκ προϊόντων. Σημειώνεται πως ειδικά για τα εμπορικά κέντρα, το λουκέτο ίσχυε και τις πιο προσοδοφόρες μέρες του έτους που δεν είναι άλλες από τις μέρες των Χριστουγέννων και τις πρωτοχρονιάς.

Ακριβώς λοιπόν για την διάθεση του στοκ αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας,  «θα βοηθήσουν και οι εκπτώσεις οι οποίες σε αρκετά μαγαζιά θα φτάσουν το 50%».

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αρχικά οι περίπου 33.000 εργαζόμενοι που επιστρέφουν αύριο στις δουλείες τους, πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό αρνητικού rapid test. Υπογραμμίζεται πως οι καταστηματάρχες είναι υπεύθυνοι για την διενέργεια rapid test του 20% τουλάχιστον του προσωπικού της επιχείρησης, σε εβδομαδιαία βάση.

Για τα εμπορικά κέντρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Nicosia Mall, υπάρχουν οι προβλέψεις και θα γίνονται:

 • Απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων διακίνησης επισκεπτών/εργαζομένων.
 • Εντατικοποίηση της συντήρησης και απολύμανση των συστημάτων κλιματισμού/αερισμού.
 • Συνεχής απολύμανση όλων των συστημάτων ύδρευσης και εργαστηριακοί έλεγχοι νερού.
 • Μικροβιολογικοί έλεγχοι όλων των κοινόχρηστων χώρων διακίνησης επισκεπτών/εργαζομένων.
 • Τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στο πάτωμα για να τηρείται η επιτρεπόμενη απόσταση μεταξύ των επισκεπτών
 • Τοποθέτηση σημάνσεων για καθοδήγηση των επισκεπτών ως προς την επιτρεπόμενη πορεία διακίνησης τους εντός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Τοποθέτηση σημάνσεων σε όλους τους χώρους υγιεινής.
 • Συνεχής καταμέτρηση των επισκεπτών και επιβεβαίωση της τήρησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου.
 • Θερμομέτρηση όλων των επισκεπτών και εργαζομένων
 • Τοποθέτηση σημείων απολύμανσης και προστατευτικά γάντια σε όλες τις εισόδους αλλά και σε πολλά άλλα σημεία εντός των χώρων διακίνησης των επισκεπτών και εργαζομένων.
 • Συνεχής υπενθύμιση και παρότρυνση των επισκεπτών μέσω σημάνσεων και ηχητικών αναγγελιών όπως τηρούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και υγείας
 • Εντατικοποίηση της καθαριότητας των χώρων διακίνησης επισκεπτών και συνεχής απολύμανση σημείων συχνής επαφής, από εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού και απολύμανσης.
 • Μόνιμη παρουσία συνεργείου καθαρισμού και απολύμανσης στους χώρους υγιεινής (WC).
 • Συνεχόμενη ροή φρέσκου αέρα.
 • Αύξηση του προσωπικού ασφαλείας και συνεχής παρακολούθηση και επιβεβαίωση της τήρησης των οδηγιών και συστάσεων των αρμοδίων αρχών.

Επιπλέον λόγω των περιορισμών που ισχύουν ακόμη, τα εστιατόρια και οι καφετέριες εντός των εμπορικών κέντρων θα λειτουργούν μόνο για take away και delivery. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Κλειστοί επίσης θα παραμείνουν και οι χώροι ψυχαγωγίας εντός των Malls, όπως παιδότοποι και Bowling κλπ. Σημειώνεται τέλος ότι για την επίσκεψη καταναλωτών στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, είναι απαρέτηττη η αποστολή μηνύματος sms στο 8998 ή συμπλήρωση σχετικού εντύπου, με την αιτιολογία 2 «Μετάβαση σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου ή υπηρεσία εστίασης για αγορά ή προμήθεια αγαθών, περιλαμβανομένου και του take away».

Το ΚΕΒΕ εξάλλου σε ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή επιχειρήσεων, καταναλωτών και εργαζομένων προκειμένου να «να διασφαλίσουν ότι με την υπεύθυνη συμπεριφορά όλων θα συμβάλουμε στο να παραμείνει σε λειτουργία το σύνολο των κλάδων και επαγγελμάτων δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις να επαναλειτουργήσουν και άλλοι τομείς της οικονομίας».

«Το ΚΕΒΕ επισημαίνει όπως ούτε η οικονομία, ούτε οι επιχειρήσεις αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι αντέχουν ξανά μια τέτοια εξέλιξη.  Δεν πρέπει κατά συνέπεια από μόνοι μας να καταστρέψουμε ενδεχομένως σε λίγες μέρες αυτά που με θυσίες και στέρηση χρειάστηκε 3 εβδομάδες να πετύχουμε. Απευθύνουμε τέλος θερμή έκκληση για συστηματική προσέλευση των πολιτών στα σημεία δειγματοληψίας προκειμένου να υπάρχει ένα ψηλό ποσοστό ιχνηλάτισης ανάμεσα στην κοινότητα που επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων, απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

πηγή sigmalive

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ