20.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Πάει για Υπουργός Εσωτερικών ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται απο χθες για την πλήρωση της θέσης του Υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτηση, για προσωπικούς λόγους, του τέως υπουργού, Σωκράτη Χάσικου.


Η απόφαση απο πλευρά του Προέδρου Αναστασιάδη δεν είναι και η πιο εύκολη αφού η επικείμενη αντικατάσταση ενός ομολογουμένως σημαντικού στελέχους της κυβέρνησης θα πρέπει να καλύψει αρκετές παραμέτρους μη εξαιρουμένης και της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών.

Τα σενάρια που παίζουν πάντως είναι τα πιο κάτω:

Η ταχύτητα σκοτώνει
  1. Κάλυψη της θέσης απο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ.
  2. Μεταγραφή απο άλλο υπουργείο και νέος διορισμός σε άλλο υπουργείο
  3. Διορισμός στελέχους ΔΗΣΥ με ευρεία κοινωνική αναγνώριση
  4. Διορισμός ανεξάρτητης προσωπικότητας ενός τεχνοκράτη

1ο σενάριο

Με βάσει τα πιο πάνω σενάρια εκείνα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι το πρώτο και το δεύτερο αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη κενωθείσα θέση στη βουλή θα την πάρει ο πρώτος επιλαχόντας που είναι ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου. Με αυτή την κίνηση ικανοποιείται ακόμη ένα συναγερμικό στέλεχος πρώτης γραμμής, πρακτική που σε προηγούμενες περιπτώσεις εφαρμοζόταν κατα κόρον.

2ο σενάριο

Το δευτερο σενάριο φαντάζει το ιδανικό αφού το συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται το πιο απαιτητικό άρα η επιλογή ενός νυν στελέχους της κυβέρνησης αναμένεται να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν.

3ο σενάριο

Στο τρίτο σενάριο είναι αυτό που φέρνει και στο προσκήνιο μεταξύ άλλων και το όνομα του νυν Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος ομολογουμένως διαθέτει ένα σημαντικό λαϊκό έρεισμα. Το όνομα του κ. Φαίδωνος συζητείται ιδιαίτερα απο απλούς πολίτες και γίνεται τεράστια αναπαραγωγή και στο διαδίκτυο αφού φαίνεται να κεφαλαιοποιεί τη δημοτικότητα που έχχει τον τελευταίο καιρό.

Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι και πού κοντινό δεδομένης της σύντομης θητείας που θα έχει ο νέος υπουργός αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος έχει επανεκλεγεί μόλις πριν μερικούς μήνες στη θέση του Δημάρχου έχοντας μπροστά του μια θητεία ακόμη 4,5 χρόνων.

4ο σενάριο

Το τέταρτο σενάριο αποτελεί την ύστατη λύση αφού σε περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί ένα απο τα πιο πάνω τότε ο πρόεδρος θα επιλέξει μια προσωπικότητα η οποία θα είναι καθαρά τεχνοκρατική και θα κληθεί να διαχειριστεί τις απαιτητικές συνθήκες ενόψει κααι προεδρικών εκλογών.

Οι δυσκολίες

Το δύσκολο στα δύο σενάρια αλλά και στο τρίτο νοουμένου ότι θα επιλεγεί κάποιος εκλεγμένος, π.χ. ο κ. Φαίδωνος, είναι το ότι στην κυβέρνηση απομένουν ουσιαστικά δέκα μήνες ζωής και μάλιστα ο νέος υπουργός θα έχει να διαχειριστεί το πιο δύσκολο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης μέσα σε ένα προεκλογικό περιβάλλον το οποίο χρειάζεται μεγάλες απαιτήσεις.

Σημντικό πρέπει να θεωρείται και το ότι ο έος υπουργός θα έχει ακόμη δυσκολότερο έργο αφού βρίσκεται ενόψει και η αφυπηρέτηση του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών του κ. Νικολαϊδη.

Είναι οι προεδρικές εμπόδιο;

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η διάρκεια της θητείας του νέου υπουργού Εσωτερικών έχει ύντομη ημερομηνία λήξης κάτι που καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για κάποιον αφενός να δείξει έργο και αφετέρου να αισθανθεί ασφάλεια για να εγκαταλήψει κάτι άλλο και να αναλάβει.

Τι γίνεται αν υπουργοποιηθεί ο Φαίδωνος;

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκείνο που γίνεται είναι η προκήρυξη νέων εκλογών για τη πλήρωση της θέσης του Δημάρχου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ