35.7 C
Paphos
Tuesday, June 25, 2024

Ακυρώσεις κρατήσεων στις πτήσεις λόγω μέτρων

Η αυστηροποίηση των μέτρων στα αεροδρόμια, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας και αναχαίτιση της μετάλλαξης «Όμικρον», αν και προσωρινά, δεν παύουν να είναι αρνητικά για τον τουρισμό, δηλώνει στον «Φ» ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Ως γνωστόν, από τις 6 του μήνα, όλοι όσοι αφικνούνται στην Κύπρο υποχρεώνονται σε έλεγχο PCR με δικά τους έξοδα (15 ευρώ), ενώ από το περασμένο Σάββατο ισχύουν πρόσθετα μέτρα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τις αποφάσεις που γνωστοποιήθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο για όσους εισέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο υφυπουργός ανέφερε πως υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις, αλλά δεν θέλησε να εστιάσει στη βρετανική αγορά μόνο, συμπληρώνοντας πως οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται που δυσκολεύουν τη διακίνηση είναι αυτονόητο ότι οδηγούν σε ακυρώσεις. «Μπορεί να θεωρούμε ότι δεν έχει τουρισμό τώρα, οπόταν δεν επηρεάζει. Δεν είναι έτσι, όμως. Βεβαίως έχει τουρισμό, βεβαίως έχει κόσμο που είχε κάνει κρατήσεις για την Κύπρο, βεβαίως έχει ξενοδοχεία που θα είχαν καλές πληρότητες, εξού και επέλεξαν να μείνουν ανοιχτά», είπε ο κ. Περδίος, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα είναι προσωρινά, ευχόμενος να μείνουν τέτοια. Τόνισε, πάντως, την ανάγκη να πειστούν οι εταίροι μας στο εξωτερικό ότι είναι όντως προσωρινά τα συγκεκριμένα μέτρα «και ότι ξέρουμε να οργανωνόμαστε για το 2022».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε, όπως και την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο παρουσίασης των πεπραγμένων του υφυπουργείου του για το 2021, ότι οφείλουμε ως προορισμός να ενημερώσουμε έγκαιρα για το πρωτόκολλο λειτουργίας του προορισμού για τη νέα χρονιά, προκειμένου και οι τουριστικοί συνεργάτες της Κύπρου στο εξωτερικό να προβούν στους δικούς τους προγραμματισμούς.

«Υπάρχει κατανόηση εκ μέρους μας για το ότι είναι ανεξέλεγκτη η «Όμικρον» στο εξωτερικό και ότι πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την παραλλαγή, αλλά εκείνο που θέλουμε εμείς να κατανοήσουν όλοι είναι ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο προορισμός τη νέα χρονιά χωρίς να υπάρχει ένα πρωτόκολλο λειτουργίας του προορισμού, έγκαιρα αποφασισμένο», σημείωσε ο υφυπουργός Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Σάββατο, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων με την παραλλαγή «Όμικρον» στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνω των 12 ετών και ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης ή προηγούμενης νόσησης, οφείλουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένα μέτρα, που αναφέρονται κατωτέρω.

Τα νέα μέτρα που αφορούν όσους αφικνούνται από το Η.Β.

Μέχρι την έκδοση του PCR αποτελέσματος όσων καταφθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεώνονται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος παραμένουν αυστηρά σε αυτοπεριορισμό και αναμένουν οδηγίες από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων.


Κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες λαμβάνουν συσκευασία που περιέχει 5 self-test, τα οποία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση PCR στο αεροδρόμιο.

Οι επιβάτες θα διενεργούν ένα self-test κάθε μέρα και, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα επικοινωνούν με τον Προσωπικό Ιατρό τους στην Κύπρο, για να τους παραπέμψει για εξέταση PCR στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας της επαρχίας διαμονής τους.

Εάν δεν έχουν Προσωπικό Ιατρό στην Κύπρο, τότε θα επικοινωνούν κατευθείαν με τον Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας στο email: [email protected] στέλνοντας τα στοιχεία ταυτοποίησής τους (όνομα, επίθετο, τηλέφωνο, αριθμός ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης και επαρχία), καθώς και μια φωτογραφία του θετικού τους self-test.


Στις 72 ώρες από την άφιξή τους, με δεδομένο ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στη διενέργεια του self-test, θα πρέπει να διενεργούν ένα rapid test στις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας και να αποστείλουν το αποτέλεσμα στο email: [email protected] μέσω της ιστοσελίδας από την οποία θα το εκδώσουν (www.eudcc.gov.cy) επιλέγοντας ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Για να δικαιούνται το rapid test δωρεάν, θα πρέπει να προσκομίσουν την κάρτα επιβίβασής τους στο σημείο δειγματοληψίας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ