ΑΚΕΛ ΠΑΦΟΥ: Αύξηση των κονδυλίων για τον πράσινο τρύγο και στήριξη των οινοβιομηχανιών

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρακολουθούμε την πανδημία του κορονοϊού να πλήττει για ακόμη μία χρονιά τον αμπελοοινικό μας τομέα.
Στα οινοποιεία μας έχουν μείνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τεράστιες αδιάθετες ποσότητες κρασιών από την παραγωγή των περασμένων χρόνων ενώ ελάχιστες ποσότητες διατέθηκαν στην ντόπια αγορά λόγω των περιοριστικών μέτρων. Επιπρόσθετα πολύ δύσκολη κρίνεται και η επιβίωση αρκετών οινοποιείων αφού εκτός από την ντόπια κατανάλωση έχουν μειωθεί και οι εξαγωγές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών να οδεύει προς τα αζήτητα, αφού οι παραγόμενες ποσότητες δεν θα μπορέσουν να διατεθούν στα οινοποιεία.
Αναμέναμε την προκήρυξη του Μέτρου ΕΠΣΑ 1γ (Πράσινος Τρύγος σε αμπελώνες οινοπαραγωγής) με ιδιαίτερο προβληματισμό αφού οι πληροφορίες που είχαμε έλεγαν ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, όπως και έγινε.

Ως ΑΚΕΛ θέλουμε να τονίσουμε την σημαντικότητα της ανακοίνωσης μέτρων στήριξης των αμπελουργών μας εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας με κύριο στόχο να επέλθει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης των σταφυλιών οινοπαραγωγής και να αποφευχθεί η κρίση. Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί (1.7 εκατομμύρια) για την διενέργεια πράσινου τρύγου καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν καλύπτει όλες τις ποικιλίες, αφού το πρόβλημα για την φετινή χρονιά όπως όλα δείχνουν αναμένεται να οξυνθεί.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι η όποια στήριξη για τους αμπελουργούς μας θα πρέπει να συνοδεύεται και με στήριξη για τα οινοποιεία μας τα οποία διανύουν μία πολύ δύσκολη περίοδο.
Το κράτος θα πρέπει επίσης να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση των κυπριακών κρασιών στο εξωτερικό και την σωστή διοχέτευση των κονδυλίων.

Εν κατακλείδι ως ΑΚΕΛ καλούμε το Υπουργείο Γεωργίας όπως αναθεωρήσει και αυξήσει ουσιαστικά το διατεθέν ποσό για την διενέργεια του πράσινου τρύγου και συμπεριλάβει όλες τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.
Ταυτόχρονα ζητούμε όπως επιχορηγήσει τα οινοποιεία/οινοβιομηχανίες ώστε να μπορέσουν να αποσύρουν ποσότητες κρασιού από παλαιότερες εσοδείες και να μπορέσουν να παραλάβουν νέες ποσότητες από την φετινή παραγωγή σταφυλιών.

Support Local Business