26.9 C
Paphos
Monday, July 22, 2024

ΑΚΑΜΑΣ: Ξανά στους δρόμους οι κάτοικοι της Ίνειας απέκλεισαν τη Λάρα (30 φωτογραφίες)

Δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν σήμερα  Κυριακή 14 Αυγούστου στις 11.00πμ οι κάτοικοι και απόδημοι της Ίννειας. Οι διαμαρτυρόμενοι με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως « συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος» , και « Ακάμας 30 χρόνια  πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο» απέκλεισαν για μια περίπου ώρα  την  παραλία της Λάρας , διεκδικώντας, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Γιάγκο Τσίβικο ισονομία και ισοπολιτεία για την κοινότητά. 

Ο κοινοτάρχης Ίνειας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως « δυστυχώς για να εισακουστούμε πρέπει να συνεχίσουμε  τις δυναμικές και μαζικές διαμαρτυρίες και πρέπει να δοθεί το μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δυστυχώς είναι αυτές που είναι και στην ad hoc επιτροπή και αποφασίζουν και για τις γνωματεύσεις και για το εκπόνηση τοπικό σχέδιο». Πρόσθεσε επίσης πως παρά τις εισηγήσεις που τους ζητιούνται κατά καιρούς δεν τους λαμβάνουν καθόλου υπόψη και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τελευταία φορά να σταματήσει την εξαγγελία του τοπικού σχεδίου που αν προχωρήσει κυρίως για την Ίνεια είναι η ταφόπλακα τους. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επίσης ο κ. Τσίβικος διαβεβαίωσε άπαντές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα τοπικό σχέδιο αλλά δεν θα δεχτούν τετελεσμένα, προσθέτοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Ζητούμε συνέχισε, « το αυτονόητο, ισονομία, δεν είμαστε πολίτες τέταρτης κατηγορίας , δεν βρίσκεται πουθενά  κανένα χωριό, κανένας Δήμος που να έχει παραλίες που να  έχει θάλασσα και να προσπαθούν να μιας διώξουν οκτώ χιλιόμετρα μακριά ». Πρόσθεσε ακόμη πως αν αλλού στον κόσμο συμβαίνει κάτι ανάλογο προκαλεί τον οποιοδήποτε να τους το πεί. 

Επιπρόσθετα ευχαρίστησε τους συγχωριανούς τους, ιδιοκτήτες γης για την μαζική τους παρουσία στην περιοχή και έστειλε το μήνυμα στο Τμήμα Περιβάλλοντος στους περιβαλλοντιστές και στους κυνηγούς αλλά και σ’ όσους είναι ενάντια τους, ότι ούτε το ΕΦΠΑ αλλά ούτε και Τοπικό Σχέδιο θα προχωρήσουν. Είμαστε είπε αποφασισμένοι . 

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου και Επαρχιακός της ΠΕΚ Πάφου ανέφερε πως σήμερα όλος ο κόσμος βρίσκεται  στις παραλίες και στα βουνά και παραθερίζουν. Σήμερα συνέχισε, « οι Ινειάτες βρίσκονται κάτω από καύσωνα στην παραλία της κοινότητας στην Λάρα για να διαδηλώσουμε για ακόμη μια φορά την απαίτηση μας για ισονομία και ισοπολιτεία». Κάλεσε επίσης τον ΠτΔ να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του και τις δεσμεύσεις του προς την Ίνεια, υποσχέσεις και δεσμεύσεις τις οποίες τους έδωσε, όπως είπε, διαχρονικά και το 2013 και το 2018 ότι θα φροντίσει να αποδοθεί δικαιοσύνη και για την Ίνεια. Δυστυχώς είπε ο κ. Πιττοκοπίτης έχουν μείνει μόνο στα λόγια και δεν βλέπουν τίποτα στις πράξεις. Είπε ακόμη πως εκείνο που ακούν είναι ότι οι πρόνοιες του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα ειδικά για την Ίνεια θα είναι ταφόπλακα. 

Εξάλλου ο Πανίκος Κάπονας Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Πάφου είπε πως ως Παναγροτικός στηρίζουν τα αιτήματα της Ίνειας στέκονται δίπλα στην κοινότητα και υποστηρίζουν ότι άνθρωπος και περιβάλλον πρέπει να συνυπάρξουν. Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη να πάρει αποφάσεις εδώ και τώρα. 

Ο πρόεδρος της Νεολαίας Ίνειας Χρήστος Σωκράτους έστειλε το μήνυμα « Ακάμας Ώρα Μηδέν», προσθέτοντας πως 33 χρόνια ανοικτής πληγής χρήζει θεραπείας και η θεραπεία είναι να κλείσει με την σωστή χορήγηση φαρμάκων, κατά την έκφραση του.  Κάλεσε επίσης και αυτός με την σειρά του τον κ. Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταθεί αρωγός στην κοινότητα και να κλείσει τα αυτιά του στους περιβαλλοντιστές , στους βαφτισμένους οικολόγους και στους κυνηγούς. Σήμερα είπε, « η Ίνεια στέλνει ισχυρό μήνυμα και είναι εδω».. 

Από την πλευρά του ο Δρ .Κυριάκος Κυριακίδης Περιβαλλοντολόγος – Μηχανικός με καταγωγή από την Ίνεια προκάλεσε το Κράτος ,  σημειώνοντας πως «το Τοπικό Σχέδιο εκπονείται χωρίς επιστημονικά κριτήρια, και ότι  επαφίεται όλος ο σχεδιασμός στο τι λέει ο  κάθε υπάλληλος, ο οποίος δεν κατέχει το τεκμήριο του ειδικού πουθενά, και πως είναι απλά λόγω θέσης που απέκτησε ειδικότητα» .Είπε ακόμη πως οι καθηγητές του εξωτερικού που έχουν φέρει για το θέμα δεν έχουν ληφθεί υπόψη.   

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας απέστειλε υπόμνημα στον ΠτΔ σύμφωνα με το οποίο  σημειώνουν πως « την περίοδο που διανύουμε , παρατηρούμε με αγανάκτηση τις λυσσαλέες προσπάθειες των έμμισθων των ΜΚΟ και διαφόρων άλλων στελεχών των περιβαλλοντικών οργανώσεων που βρήκαν εύκολη οδό να κτίσουν καριέρες και να αποκτήσουν αξιώματα με αποκλειστική ενασχόληση τους με την περιοχή του Ακάμα. Πραγματικά επεσήμαναν επίσης « μένουμε έκπληκτοι με το θράσος τους να επιδιώκουν να έχουν τον κυρίαρχο λόγο σε χιλιάδες ιδιωτικές περιουσίες των κατοίκων της περιοχής ανέξοδα και χωρίς τον παραμικρό οίκτο για του ανθρώπους που παραμένουν για αιώνες ριζωμένοι στις άγονες πατρογονικές περιουσίες τους». 

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα η κοινοτική αρχή Ίνειας σημειώνει πως ο καθορισμός πολιτικών και οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να στηρίζονται πρώτα και κύρια στην ανάπτυξη και στον ανθρώπινο παράγοντα και αν αδικείται έστω και ένας άνθρωπος από τις αποφάσεις αυτές, δεν είναι ορθές. Πόσο μάλλον πρόσθεσαν όταν αδικείται μια ολόκληρη κοινότητα. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ