11.9 C
Paphos
Tuesday, November 28, 2023

Αγώνας μέχρι τη δικαίωση για τους Ακαμίτες- Δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας σε λίγες μέρες

Eκδήλωση διαμαρτυρίας  πραγματοποίησε για δεύτερη Κυριακή, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας, σε συνεργασία με απόδημους και τη νεολαία διεκδικώντας, όπως ανέφεραν , ισονομία και ισοπολιτεία για την κοινότητα. Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη όπως διευθετήσει άμεσα συνάντηση μαζί τους, όπως έκανε και με το Μιτσερό. Ανακοίνωσε επίσης πως τα μέτρα θα επεκταθούν με την επαναλειτουργία της Βουλής το Σεπτέμβριο στην Λευκωσία καθώς και στο προεδρικό . Ευχήθηκε ακόμη όπως ο ΠτΔ αντιληφθεί την αδικία που γίνεται και δεν προχωρήσει στην εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου , δηλώνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.  

 Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11:00 στην παραλία της Λάρας θέλοντας να δώσουν, όπως ανέφεραν, ένα  δυνατό μήνυμα σε όσους αποφασίζουν για τις περιουσίες τους  και το μέλλον των παιδιών τους. Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως « Δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη παρουσία στην Λάρα και στον Ακάμα: Κ.Σ. Ίνειας » και « συνύπαρξη ανθρώπου – χελώνας» οι κάτοικοι της Ίνειας διαδήλωσαν κατά του Τοπικού Σχεδίου.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος ανέφερε πως ζητούν το αυτονόητο και ότι συμβαίνει στις άλλες περιοχές, όπως στην Αργάκα και στο Νέο Χωριό,  που συνυπάρχει η χελώνα με την ανθρώπινη παρουσία, με τις οργανωμένες παραλίες , με τις επιχειρήσεις, όπως  υιοθετηθεί και στην Ίνεια.    

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Τσίβικος σημείωσε ενδεικτικά  πως « στον Κόλπο Χρυσοχούς με στατιστική του Τμήματος Αλιείας το 2018 υπήρχαν 1118 φωλιές, και στην Λάρα στην ευρύτερη περιοχή δυτικά 571».   

Επανέλαβε επίσης αυτό που είχε πει την περασμένη Κυριακή, όπως τόσο ο Υπουργός Γεωργίας κ.  Κώστας Καδής και η  Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας να επισκεφτούν την περιοχή για να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των φωλιών.  

Πρόσθεσε πως δυστυχώς παρά το γεγονός ότι προσκάλεσε ως πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας τον Υπουργό Γεωργίας να βρεθεί σήμερα Κυριακή στην Λάρα « διακόπτοντας την διακοπές του» γιατί εμείς συνέχισε, « δεν μπορέσαμε να κάνουμε διακοπές στην μιζέρια που μας είχαν φέρει εδώ και 33 χρόνια είμαστε εδώ στο λιοπύρι για να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα», αυτός δεν παρέστη .  

Κάλεσε επίσης το κοινό να αντιληφθεί ότι το δάσος και ο Ακάμας ξεκινούν από εδώ και πέρα και ότι δεν ξεκινά από την Ίνεια που είναι 8 χιλιόμετρα μακριά ούτε από την Ακουρδάλεια, τον Κάθηκα ή την Θελέτρα.   

Επίσης συνέχισε « από εδώ μέχρι την Ίνεια υπάρχουν 30 χιλιάδες ιδιοκτησίες γης που είναι εκτός του κρατικού δάσους», προσθέτοντας πως αυτές τις περιουσίες θέλουν να αξιοποιήσουν. Ο κοινοτάρχης της Ίνειας κάλεσε τους αρμόδιους να μην προχωρήσουν στην εξαγγελία του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ταφόπλακα, κατά την έκφραση του.  

Πρόσθεσε πως όλοι  βάζουν πάνω από όλα το θέμα των περιουσιών τους που τους ταλαιπωρεί εδώ και 33 χρόνια..  

Από την πλευρά του ο   Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης Επαρχιακός ΠΕΚ Πάφου από την Ίνεια είπε « ζητούμε και απαιτούμε σαν Ίνεια δικαιοσύνη. Ζητούμε και απαιτούμε ισονομία και ισοπολιτεία τίποτε περισσότερο, και τίποτε λιγότερο. Κανένας μα κανένας δεν μπορεί να μας αποκόψει σαν Ίνεια από τις ρίζες μας. Και οι ρίζες μας φτάνουν μέχρι εδώ τις παραλίες της Ίνειας στην Λάρα». Πρόσθεσε επίσης πως « πολλοί από εμάς έχουν γεννηθεί σ’ αυτές τις παραλίες και  έχουν γεννηθεί και γεράσει εδώ» .  

Είπε ακόμη πως δεν φέρουν καμία αντίρρηση στο να προστατευτεί η χελώνα, αλλά σημείωσε πως τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται στην Πόλη Χρυσοχούς να εφαρμοστούν και εδώ  και στην περίπτωση τους και όχι να τους αποκόπτουν από τις παραλίες του.  Υπενθύμισε επίσης ότι « στις παραλίες της Ίνειας υπήρχε τουριστική ζώνη μέχρι το 1989 η οποία καταργήθηκε μονομερώς και ετσιθελικά από την κυβέρνηση Βασιλείου το 1989 ».    

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας απέστειλε υπόμνημα στον ΠτΔ σύμφωνα με το οποίο «την περίοδο που διανύουμε, παρατηρούμε με αγανάκτηση τις λυσσαλέες προσπάθειες των έμμισθων των ΜΚΟ και διαφόρων άλλων στελεχών των περιβαλλοντικών οργανώσεων που βρήκαν εύκολη οδό να κτίσουν καριέρες και να αποκτήσουν αξιώματα με αποκλειστική ενασχόληση τους με την περιοχή του Ακάμα».  

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα η κοινοτική αρχή Ίνειας σημειώνει πως ο καθορισμός πολιτικών και οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να στηρίζονται πρώτα και κύρια στην ανάπτυξη και στον ανθρώπινο παράγοντα και αν αδικείται έστω και ένας άνθρωπος από τις αποφάσεις αυτές, δεν είναι ορθές. Πόσο μάλλον, αναφέρεται, όταν αδικείται μια ολόκληρη κοινότητα  

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας αποκόπηκαν  όλοι οι δρόμοι προς Λάρα και Ακάμα και οι δρόμοι που οδηγούν από την Ίνεια σε Λάρα και Ακάμα. Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας υπήρχε και η διακριτική παρουσία της Αστυνομίας.   

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ