23.9 C
Paphos
Thursday, June 13, 2024

Αφροδίτη Τζαι  Άδωνης”  από την  Αναστασία Νεοκλέους  

Αφροδίτη Τζαι  Άδωνης είναι το βιβλίο της Αναστασίας Ν. Ιωάννου που κυκλοφόρησε και αναφέρεται στην Κύπριδα Αφροδίτη.  

Μερικοί από τους στίχους της … 

Είσαι αθθός της Κύπρου μας τζι΄ όαση της ερήμου 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πόσον ποθώ στ’ αγκάλια σου που την αβκήν να ήμουν 

Είπαν το μες στης Χλώρακας τες στράτες τζαι ακούσαν  

Εσού είσαι πιο όμορφη τζαι που την Ροδαφνούσα  

Καλώς ήρτες Αροδαφνού της Χλώρακας καμάρι,  

Καλότυχος που ταίριν του εσέναν εν να πάρει  

Στον προλογικό του λόγο ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ Καταγραφέας Μελετητής, Ερμηνευτής της Κυπριακής Μουσικής Παράδοσης, αναφέρει πως από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις μέρες μας, η αγάπη τραγουδήθηκε και υμνήθηκε όσο κανένα άλλο ανθρώπινο συναίσθημα , γιατί κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων. Η Σαπφώ προσθέτει και ο Αλκαίος έξη αιώνες προ Χριστού έγραψαν γι’  αυτόν τα γλυκύτερα τους ποιήματα  καιο ανώνυμος λαός , του αφιέρωσε τα πιο πολλά και πιο μελωδικά τραγούδια του. Ενώ ο αρχαίος τραγωδός Σοφοκλής στην « Αντιγόνη» διακηρύττει : Έρως ανίκατε μάχαν.Τα 200+ 55 ερωτικά δίστοιχα της Αναστασίας Ν. Ιωάννου που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση είναι άρτια όσο αφορά τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο , την ομοιοκαταληξία, και το περιεχόμενο τους. Είναι, όπως σημειώνει, έμπλεα από ερωτικό πάθος , πόθο , κτυποκάρδια , φιλιά, αγκαλιές, και περιγράφουν πολύ παραστατικά πανέμορφες εικόνες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.  

Μέσα απ’ αυτά ,  σημειώνει ο κ. Χατζημιχαήλ, αναδεικνύονται η Χλώρακα, η θεά Αφροδίτη της Πάφου, η ξακουστή Ρήγαινα , Ελεονόρα, γυναίκα του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α’ ( 1358 – 1369). Σύμφωνα με την παράδοση ο βασιλιάς ερωτεύτηκε την κοινή θνητή Αροδαφνούσα .Το κάθε ένα από τα ερωτικά δίστιχα της λαϊκής ποιήτριας Αναστασίας Ν. Ιωάννου είναι και ένας ξεχωριστός ύμνος στον έρωτα. 

Ο κ. Χατζημιχαήλ  σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Αναστασία θα συνεχίσει να γράφει και να μας εκπλήσσει με την πνευματική της δημιουργία. Της εύχεται επίσης καλές ιδέες , καλές εμπνεύσεις και καλή πέννα. 

Εξάλλου ο Χρήστος Ιακώβου Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών  στο « αντί προλόγου» αναφέρει ότι η πολυεπίπεδη ομορφιά του έρωτα τόσο στην αιωνιότητα όσο και στην προσωρινότητα , είναι διάχυτη στα ερωτικά δίστιχα της συλλογής. Ένας έρωτας, άλλοτε τρυφερός και άλλοτε εκρηκτικός , που δεν επικαλείται τη λογική , αλλά παρασύρεται στη δίνη των αγνών συναισθημάτων, μεταμορφώνει και ταξιδεύει στη μαγεία των αισθήσεων. Η ποιητική συλλογή προσθέτει ο κ. Ιακώβου σίγουρα θα αγγίξει τις ψυχές όλων όσων μπορούν να ζήσουν την ομορφιά και το όνειρο της αληθινής αγάπης.  

H Aναστασία Ν. Ιωάννου  γεννήθηκε στην Χλώρακα της Πάφου, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Απέκτησε δύο κόρες και έχει δύο εγγονάκια. Είναι μια γυναίκα πολυτάλαντη . Ανήκει στο Συμβούλιο του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας. Συμμετέχει ενεργά στο χορευτικό συγκρότημα, στο θεατρικό εργαστήρι και στη χορωδία του Κ.Σ. Χλώρακας.  

Συμμετέχει επίσης στη χορωδία Ορφέας της Πάφου και στο ΣΚΕ Χλώρακας για τον εθελοντισμό. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και στις 22.10. 21 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση με άλλους σαράντα ζωγράφους, στην αίθουσα Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό. Το 2017 ήταν ανάμεσα στους εθελοντές , όταν η πόλη της Πάφου ήταν η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και για την προσφορά της τιμήθηκε από τον Δ. Πάφου. Είναι άνθρωπος με μεγάλο πνεύμα και μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της γενέτειρας της. « Αφροδίτη τζαι Άδωνης « είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή και έπεται συνέχεια.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ