18.9 C
Paphos
Tuesday, November 29, 2022

Α. Δημητριάδης : Συλλογική η προσπάθεια με  στόχο την θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε  σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι ως Σύνδεσμος, συμβάλλουν εποικοδομητικά, με προτάσεις, τεκμηριωμένα επιχειρήματα και συγκεκριμένες εισηγήσεις στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη . Εργαστήκαμε είπε,  στενά, μεθοδικά και με αποφασιστικότητα με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών, το ΚΕΒΕ και τα Πολιτικά Κόμματα, για διόρθωση των στρεβλώσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινή προσπάθεια της χώρας μας, στη δημιουργία ενός αξιόπιστου ελκυστικού επενδυτικού προορισμού κι ενός επιχειρηματικού κέντρου υψηλής ποιότητας. Είμαστε πεπεισμένοι συνέχισε,  ότι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα θα πετύχουμε τους στόχους μας για το καλό της οικονομίας και του τόπου. 

Ποια τα σχόλια σας κ. Δημητριάδη ως πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων για το οικονομικό περιβάλλον

Με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο που ανακοινώθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου 2022, επιβεβαιώνεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% κατά το πρώτο ενιάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, υποστηριζόμενη από την δημοσιονομική τόνωση, καθώς και από τις εξαγωγές υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να ανακτούν το χαμένο έδαφος και έφτασαν το 53% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Συνολικά για το 2021, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται στο 5,3%.  Το 2023, η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι στο 3,5%.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Παρόλη την βελτίωση των οικονομικών δεικτών, η πραγματική οικονομία υποφέρει από προβλήματα ζήτησης και χρηματοδότησης και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλονχαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις και αβεβαιότητα. 

Σήμερα, η οικονομία βρίσκεται σε μια φάση, όπου προσπαθεί να βρει τους βηματισμούς της από τη 2χρονη αναστάτωση, λόγω της πανδημίας και παρά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης το 2021, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, ενώ οι προκλήσεις μπροστά μας είναι και πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες. 

Το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να είναι αβέβαιο και ρευστό, οφειλόμενο στη συνέχιση της πανδημίας, στις πολλές οικονομικές εκκρεμότητες που έχουμε ως χώρα και στις νέες προκλήσεις που αναφύονται μπροστά μας. 

Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια όλων μας και τα σωστά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, οι επιπτώσεις λόγω της πανδημίας δεν εξέλειπαν. Σήμερα, αρκετοί τομείς υπολειτουργούν, επιχειρήσεις εργάζονται με τηλεργασία και εταιρείες συγκεκριμένων κλάδων έβαλαν «λουκέτο». Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι η διόγκωση των προβλημάτων με την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, η ανυπαρξία νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι δυσκολίες αποπληρωμής τιμολογίων μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων, η έλλειψη ρευστότητας χρήματος στην αγορά παρόλο που οι τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα και άλλα. 

Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η λήψη των απαραίτητων μέτρων, δημιουργούν τροχοπέδη στην οικονομία. Ως Σύνδεσμος, χαιρετίζουμε την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, αλλά αναμένουμε να δούμε και την πιστή εφαρμογή της. H Βουλή πρέπει επίσης να εγκρίνει τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής καθώς και των νομοσχεδίων που δημιουργούν φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η έγκριση αυτών των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία, ενώ θα επιτρέψει και την απορρόφηση πόρων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε. Ένωσης, κάτι που το έχει απολύτως ανάγκη ο τόπος. 

Κατά πόσο έχει επηρεάσει εκτιμάται τις μεγάλες αναπτύξεις το οικονομικό σκηνικό;

Το οικονομικό σκηνικό που περιέγραψα πιο πάνω, επηρεάζει και τον τομέα των μεγάλων αναπτύξεων. Τα τελευταία δύο χρόνια οι δραστηριότητες τoυ τομέα έχουν σχεδόν παραλύσει λόγω της πανδημίας, της κατάργησης του ΚΕΠ και της έλλειψης κινήτρων προς τους ξένους επενδυτές.

Λόγω των πιο πάνω, τα μέλη μας, χωρίς να ευθύνονται, καταβάλλουν ένα τεράστιο κόστος. Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι υγιείς επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με κλείσιμο, εργασίες εκατομμυρίων ευρώ να ανασταλούν, παραγγελίες υλικών εκατομμυρίων ευρώ να μπλοκαριστούν και επενδύσεις εκατομμυρίων στην Κύπρο να ακυρωθούν ή να παγιοποιηθούν. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα  αξιόπιστο πρόγραμμα προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων, το οποίο ελπίζουμε ότι θα «πάρει σάρκα και οστά» τους επόμενους μήνες. Η Κύπρος έχει ανάγκη τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, οι οποίες προσθέτουν αξία στην οικονομία, δημιουργώντας  ευρύτερο αναπτυξιακό όφελος και νέες θέσεις εργασίας. 

Ως Σύνδεσμος εκπέμπουμε σήμα κινδύνου για τις προοπτικές των ξένων επενδύσεων στον τόπο μας. Ζητούμε την άρση της γραφειοκρατίας, των στρεβλώσεων και των διαφόρων εμποδίων, ώστε τα 25 μεγάλα έργα συνολικής αξίας πέραν των 7 δις ευρώ, που διαχειρίζονται τα μέλη μας, να προχωρήσουν προς υλοποίηση. Η παρατηρούμενη υπέρμετρηκαθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές αποτελούν ουσιαστικό αντικίνητρο στην προσέλκυση επενδυτών, ιδιαίτερα σε μεγάλης κλίμακας και στρατηγικής σημασίας Έργα.  Το Νομοσχέδιο για Διευκόλυνση των Επενδύσεων 2019 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2019 εκκρεμεί στην  αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα πρέπει να επιδιωχθεί η  ταχεία ψήφιση του.  Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει  οι προβλεπόμενες στο Νομοσχέδιο ταχύρρυθμες διαδικασίες και  χρονικές προθεσμίες να εφαρμοσθούν με άλλες ανάλογες διοικητικές ρυθμίσεις μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Πόσο σημαντική είναι η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και πώς;

Είναι σημαντικό να προωθηθεί η Οικονομική Διπλωματία με τη δημιουργία εξειδικευμένης μονάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών  με πυλώνα την ειδική μελέτη που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.  Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς και στην υιοθέτηση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για διευκόλυνση υλοποίησης αναπτυξιακών έργων τόσο σε σχέση με τους καθορισμένους στρατηγικούς τομείς, όσο και με άλλους εφόσον επιδειχθεί επενδυτικό ενδιαφέρον.  Στου τομείς προτεραιότητας θα πρέπει να προστεθούν και  οι οργανωμένες οικιστικές ή/και μικτές αναπτύξεις.

Τι γίνεται με τα γήπεδα γκόλφ; 

Η Πολιτική για τα Γήπεδα γκολφ πρέπει να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από το 2005 και αφορούν τη δημιουργία μιας συνολικής αξιόλογης υποδομής 14 γηπέδων γκολφ ως εναλλακτικού και εμπλουτιστικού τουριστικού προϊόντος για την προσέλκυση υψηλής στάθμης ποιοτικού τουρισμού.Τονίζουμε ότι κανένα νέο γήπεδο γκολφ δεν έχει κατασκευασθεί πέραν των υφιστάμενων το 2005 τεσσάρων γηπέδων.

Ο Σύνδεσμος μας έχει υποβάλει επανειλημμένα σειρά εισηγήσεων για βελτίωση της Πολιτικής μεταξύ των οποίων και τις ακόλουθες, όπως την ουσιαστική μονιμοποίηση των κινήτρων για τα γήπεδα γκολφ και κατάργηση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν. Επίσης την κατάργηση του αντισταθμιστικού ποσού €5 εκατ. για τα γήπεδα γκολφ καθώς αποτελεί σημαντικό βάρος για τις αναπτύξεις γηπέδων γκολφ. Ακόμη την  κατάθεση και έκδοση Πολεοδομικών Αδειών για τις οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις από την πρώτη φάση των αναπτύξεων ώστε να μπορούν να προωθούνται πωλήσεις ακινήτων, και να υποστηρίζεται  η πρόοδος στα έργα υποδομής.

Ενοιποιημένες αναπτύξεις μεγάλων και σύνθετων χρήσεων …τι απαιτείται;

Απαιτείται η τάχιστη οριστικοποίηση του σχετικού Κεφαλαίου της Δήλωσης Πολιτικής, η οποία εκκρεμεί από το 2014.  Τονίζεται ότι καμία τέτοια ανάπτυξη δεν έχει αδειοδοτηθεί προς υλοποίηση μέχρι τώρα.

Τα βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν αναφέρονται στην ανάγκη να περιορισθούν οι απαιτούμενες Στρατηγικές Χρήσεις από τουλάχιστον δύο (2) σε μία (1) και να συμπεριληφθεί το ενιαίο Τουριστικό Συγκρότημα στις κατηγορίες Στρατηγικών Χρήσεων και να εισαχθεί μια πιο ευέλικτη και κατ΄αξίαν προσέγγιση στη χωροθέτηση των αναπτύξεων σε Περιοχές  Προστασίας ή Φύση 2000, αφού διασφαλισθεί ο μη επηρεασμός των πιο ευαίσθητων περιβαλλοντικά και οικολογικά στοιχείων των περιοχών.

Έχοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και τα προβλήματα τραπεζικής χρηματοδότησης, στις περιπτώσεις μεγάλων ή/και σύνθετων αναπτύξεων, να διευκολύνεται η σταδιακή και κατά φάσεις υλοποίηση των έργων αυτών.

Ποια η τοποθέτηση σας για τις Μαρίνες πιστεύεται ότι πρέπει να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία τους 

Για την επιτυχή προώθηση του Ναυτικού Τουρισμού, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων στις Μαρίνες, είναι αναγκαίο όπως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των Μαρίνων τροποποιηθεί άμεσα, ώστε οι επενδύσεις στο τομέα αυτό να καταστούν ελκυστικές και ανταγωνιστικές.  Τέτοιες αναγκαίες τροποποιήσεις έχουν ήδη υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς.

Όσον αφορά το πρόγραμμα μόνιμης παραμονής στην Κύπρο(PRP) σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;

Για το θέμα αυτό έχουμε υποβάλει ολοκληρωμένο Υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών με εισηγήσεις που στοχεύουν στην βελτίωση του υφιστάμενου Προγράμματος.

Tι απαιτείται στο θέμα των πολεοδομικών ρυθμίσεων;

Aπαιτείται μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων ή Παράταση της περιόδου ισχύος των πολεοδομικών κινήτρων Ανάκαμψης της Αναπτυξιακής Δραστηριότητας για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Να δοθούν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% σε οικιστικές ζώνες σε όλες τις περιοχές των Τοπικών Σχεδίων για περίοδο δύο χρόνων.

Κατάργηση των ελάχιστων ωφέλιμων εμβαδών διαμερισμάτων καθώς και της αναλογίας του τύπου των μονάδων σε οικιστικά συγκροτήματα.  Ο αριθμός δωματίων των διαμερισμάτων και τα ελάχιστα  εμβαδά καθορίζονται με βάση τις ανάγκες και δεδομένα της αγοράς.

Μείωση του σημερινού απαιτούμενου αριθμού χώρων στάθμευσης για μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχεία, νοσοκομεία/κλινικές, πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές  πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και άλλες μεγάλης κλίμακας και στρατηγικές αναπτύξεις.

Άμεση προώθηση της Αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων όλων των Αστικών Συγκροτημάτων δεδομένου ότι τα ισχύοντα Σχέδια έχουν βασισθεί στα δεδομένα του 2010.  Τα νέα Σχέδια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προσεγγίσεις και τη νέα Στρατηγική για ενθάρρυνση εξειδικευμένων και οργανωμένων μεγάλων αναπτύξεων.

Πως μπορεί να επιτευχθεί η προσέλκυση ξένων εταιρειών;

Mε την παροχή ελκυστικών φορολογικών και άλλων κινήτρων (μείωση ΦΠΑ, κεφαλαιουχικού φόρου και φόρου εισοδήματος) για προσέλκυση ξένων εταιρειών αλλά και των εργαζομένων και των οικογενειών τους για εγκατάσταση, αγορά γραφείων και δραστηριοποίηση στην Κύπρο, προσφέροντας έτσι μεταξύ άλλων και διαχρονική εισροή ξένου συναλλάγματος (Headquarting).

Επίσης με την κατάργηση της φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών για κάποια χρονική περίοδο, π.χ. τρία χρόνια για όσους προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022.  Μέσω αυτής της ρύθμισης θα βοηθηθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων και η αύξηση της ρευστότητας για αριθμό επιχειρήσεων.  Το μέτρο αυτό εφαρμόσθηκε το 2016 με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα  επιβάλλεται η απαλλαγή ολόκληρου ή αναλογούντος Φόρου που προκύπτει από πώληση ακινήτου νοουμένου ότι όλο ή μέρος αντίστοιχα του τμήματος πώλησης επαναπενδύεται σε αγορά άλλου ακινήτου.  Το μέτρο αυτό να ισχύει μέχρι το 2025.

Ακόμη η επιστροφή ή απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε επιθυμητούς τομείς όπου υπάρχει προοπτική και στοχεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω, όπως Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια, Σχολεία κ.α) Ιατρικές δραστηριότητες, Έρευνα κ.α.  Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει  σημαντικά στην ανάπτυξη νέων καθώς και στην επέκταση/αναβάθμιση υφιστάμενων επιθυμητών δραστηριοτήτων αφού θα καλύπτει ανέγερση νέων και επέκταση υφιστάμενων κτιρίων, αγορά νέου  και αναβάθμιση/εκσυγχρονισμό εξοπλισμού.  Σήμερα, το ΦΠΑ 19% παραμένει κόστος στους ως άνω οργανισμούς καθ’ ότι οι πελάτες δεν χρεώνονται ΦΠΑ, ώστε να γίνεται συμψηφισμός, με αποτέλεσμα την σημαντική και αποτρεπτική αύξηση των δαπανών.

Τέλος επιβολή 5% ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα που θα αγοραστούν (πωλητήρια κατατεθειμένα στο Κτηματολόγιο) μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Ποια η τοποθέτηση σας για την επιβολή ΦΠΑ σε Ακίνητα… είναι αντίθετος ο Σύνδεσμος ;

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για κατοικίες με μέγιστο εμβαδόν 140τμ (αντί 200τ.μ που είναι σήμερα) συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έπειτα από προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ, για μη συμμόρφωση με την οδηγία για το ΦΠΑ που μπορεί να οδηγήσει τη Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων εξέφρασε την αντίθεση του στην ψήφιση του Νομοσχεδίου κρίνοντας το σαν άκαιρο, ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους δίδεται καιέχουν πολύ χαμηλότερη φορολογία ΦΠΑ στα οικιστικά ακίνητα, όπως για παράδειγμα: Η Ελλάδα έχει απαλλάξει την αγορά ακινήτων από τον ΦΠΑ για περίοδο 3ων ετών με σκοπό την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας (αναστολή ΦΠΑ). Η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει μηδενικό συντελεστή (0%) για όλες τις συναλλαγές σε ακίνητα. Επίσης άλλες  Ευρωπαϊκές χώρες έχουν είτε μειώσει τις φορολογίες στα ακίνητα είτε δώσει άλλα κίνητρα για τόνωση της αγοράς ακινήτων εν μέσω πανδημίας. 

Τι γίνεται με το θέμα της αδειοδότησης – λειτουργίας ενιαίων οικιστικών ή και μικτών αναπτύξεων;

Πρέπει να εισαχθούν τάχιστα οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις  ώστε να διασφαλισθεί η δυνατότητα της κατά φάσεις, αδειοδότησης/υλοποίησης/τιτλοποίησης των Ενιαίων και μη μεγάλων Αναπτύξεων καθώς και η εύρυθμη διαχείριση των (κοινόχρηστα, ανεξάντλητος συντελεστής δόμησης κ.α.)κατά τρόπον ώστε να αντιμετωπισθούν τα δυσεπίλυτα προβλήματα που παρατηρούνται με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δυσχεραίνουν την υλοποίηση των αναπτύξεων αυτών.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας κατά τρόπον ώστε αυτοί να χορηγούνται ταυτοχρόνως με την ολοκλήρωση και παράδοση των επι μέρους μονάδων.  Η υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας προκαλεί πολλαπλά προβλήματα και αποτελεί δυσφήμηση για την χώρα μας.

Kαταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, το Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τα μέλη της Γραμματείας του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, και τους εξωτερικούς συνεργάτες τους  για τη δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία που έχουν.  Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεργασία τους με τον δημοσιογραφικό κόσμο, αφού χωρίς τη βοήθεια και στήριξη τους θα ήταν ακατόρθωτη η προβολή και η προώθηση των διαφόρων θεμάτων που αφορούν τον Σύνδεσμο, συμπλήρωσε. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον ΠτΔ, τον Υπουργό Εσωτερικών, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για την αγαστή και παραγωγική συνεργασία τους . 

Επιβάλλεται  είπε, να συνεχίσουν τη συλλογική προσπάθεια με μοναδικό στόχο την θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας. Ο Σύνδεσμος  και τα μέλη του είναι και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή αυτών των στοχεύσεων, κατέληξε. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ