32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

“Απαγορευμένες Ιστορίες”: Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη θεατρική ομάδα Ludens Ensemble

Η θεατρική ομάδα Ludens Ensemble απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για τη συλλογή προσωπικών ιστοριών, οι οποίες πραγματεύονται τις σχέσεις αλλά και το διαχωρισμό της Ελληνικής και Τουρκικής κοινότητας στη Κύπρο ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία του θεατρικού έργου Απαγορευμένες Ιστορίες το οποίο και θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017 τον Οκτώβριο του 2017 στη Πάφο.

Οι Απαγορευμένες Ιστορίες είναι το τρίτο μέρος της θεματικής τριλογίας των Ludens Ensemble ‘Εξουσία και Συλλογική Μνήμη’ που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η Ομάδα συγκεντρώνει μαρτυρίες και προσωπικές ιστορίες/αφηγήσεις από μέλη και των δυο κοινοτήτων οι οποίες και θα δώσουν περιεχόμενο σε μια θεατρική παράσταση ιστοριών από α) τη περίοδο πριν το διαχωρισμό β) τη περίοδο των γεγονότων του ’63-64 και του 1974 αλλά και ακολούθως του διαχωρισμού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η θεατρική ομάδα Ludens Ensemble θεωρεί ότι ο Διαχωρισμός είναι μια τραυματική εμπειρία και για τις δύο κοινότητες, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα ιστορίες και συζητήσεις που ταυτόχρονα αφορούν και την προσέγγιση και την αλληλεγγύη ανάμεσα στις δυο κοινότητες ως ταμπού – ‘απαγορευμένες’.

Ο εθνικισμός και από τις δυο πλευρές είχαν τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη μιας ρητορικής μίσους. Άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου ήταν ο βίαιος τερματισμός καλών σχέσεων ανάμεσα σε φίλους και οικογένειες.

Σαράντα δύο χρόνια μετά οι ιστορίες του βίαιου διαχωρισμού παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη των ανθρώπων που έζησαν το πόλεμο.

Η Πάφος συνδέεται με τέτοιες ιστορίες.

Η μεγαλύτερη Τουρκοκυπριακή κοινότητα ζούσε στη περιοχή Μούτταλος και στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας της Πάφου. Η κοινότητα αυτή έχει ξεριζωθεί. Ξεριζωμένοι είναι και οι Ελληνοκύπριοι που ζουν τώρα εκεί από το κατεχόμενο μέρος του νησιού»

Το έργο Απαγορευμένες ιστορίες θέλει να γεφυρώσει τα χάσματα που άνοιξε ο πόλεμος. Έχει στόχο την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα λειτουργήσει ως γέφυρα με σκοπό να δημιουργηθεί σταδιακά μια κοινή αφήγηση για τη ζωή στη Κύπρο και να δείξει πως και οι δύο κοινότητες αποτελούν μέρος της Ιστορίας του νησιού.

Επιθυμώντας τη γεφύρωση η θεατρική ομάδα Ludens Ensemble αναζητεί ιστορίες αλληλεγγύης και φιλίας, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε ιστορία και εμπειρία. Οι ιστορίες μπορεί να είναι προσωπικές εμπειρίες ή μεταφορές από βιώματα άλλων.

Παράλληλα μπορούν να αποσταλούν ιστορίες λαϊκών μύθων, ποιήματα και τραγούδια από τις κοινότητες τους. Οι ιστορίες που θα συλλεχθούν θα μεταφερθούν στη σκηνή χρησιμοποιώντας τεχνικές του αφηγηματικού θεάτρου.

Τέσσερις ηθοποιοί θα υποδύονται διαφορετικούς χαρακτήρες και η παράσταση περιέχει τη χρήση μαριονέτας, θεάτρου σκιών, video mapping προβολών και μουσικής. Μπορείτε να στείλετε τις ιστορίες σας είτε σε γραπτή φόρμα είτε ως βίντεο αφήγηση ή ηχογραφημένες στην ιστοσελίδα μας ακολουθώντας τις οδηγίες στον κάτωθι σύνδεσμο:

Σύνδεσμος: www.ludensensemble.co.uk

H ομάδα Ludens Ensemble θα βρίσκονται στη Κύπρο μεταξύ 5 και 19 Απριλίου του 2017 για να καταγράψουν ζωντανά επιπλέον μαρτυρίες.

Για προσωπική συνέντευξη ή επικοινωνία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο παρακάτω E-mail: E-mail: [email protected]

Το σχήμα των Ludens Ensemble είναι μια θεατρική ομάδα με έδρα το Εδιμβούργο η οποία ανάπτυξε μια θεματική τριλογία στο πλαίσιο του Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γύρω από την Εξουσία και Συλλογική Μνήμη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ