19.9 C
Paphos
Monday, April 29, 2024

Προσφυγή Βρετανού συζυγοκτόνου σε Γ.Εισαγγελέα για «υποβοηθούμενη αυτοκτονία»

O Βρετανός συνταξιούχος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του που έπασχε από ανίατη ασθένεια στην Κύπρο θα προσφύγει στον Γενικό Εισαγγελέα για να μειώσει την κατηγορία σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία αφού ομολόγησε την υποτιθέμενη δολοφονία ως πράξη ελέους, αναφέρει ο Guardian. 

Σχεδόν δύο μήνες αφότου βρέθηκε το σώμα της Τζάνις Χάντερ στο σπίτι του ζευγαριού στην Πάφο, ο  σύντροφός της, Ντέιβιντ, δήλωσε αθώος ενώπιον του δικαστηρίου που συνεδρίασε στην πόλη χθες την Πέμπτη.

 «Θα ζητήσουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να αλλάξει την κατηγορία σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία που ταιριάζει απόλυτα με τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης», δήλωσε ο Μάικλ Πόλακ, δικηγόρος της βρετανικής ομάδας νομικής βοήθειας Justice Abroad που έφτασε από το Λονδίνο στην Κύπρο ως μέρος της ομάδας υπεράσπισης. «Την ώρα που το κοινοβούλιο της Κύπρου συζητά τη νομοθεσία για την ευθανασία… θα υποβάλουμε ότι η υποβοήθηση στην αυτοκτονία θα ήταν πολύ πιο κατάλληλη κατηγορία από τη δολοφονία που επιφέρει υποχρεωτική ισόβια κάθειρξη», είπε Συνταξιούχος ανθρακωρύχος, ο Χάντερ είπε στην αστυνομία ότι είχε μπλοκάρει τους αεραγωγούς της συζύγου του έως ότου πέθανε στα χέρια του ως μέρος μιας συμφωνίας αυτοκτονίας που είχε στόχο να την ανακουφίσει από τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο καρκίνος του αίματος.

Στη συνέχεια προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του, καταναλώνοντας συνταγογραφούμενα χάπια και αλκοόλ, προτού επέμβουν οι αρχές που ειδοποιήθηκαν από συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο 74χρονος βρέθηκε ξαπλωμένος σε έναν καναπέ δίπλα στην Τζάνις, 75 ετών, στο καθιστικό της διώροφης μεζονέτας τους. Όπως σημειώνει ο Guardian, o Χάντερ εμανίστηκε ως άθλια φιγούρα καθώς τον έφεραν στην αίθουσα του δικαστηρίου με χειροπέδες φορώντας τα μαύρα ρούχα που φορούσε από τότε που μεταφέρθηκε στις γενικές φυλακές Λευκωσίας στην πρωτεύουσα του νησιού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε «αθώος» όταν εισαγγελέας παρουσίασε την κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης. Το τριμελές δικαστήριο διέταξε να συνεχίσει να κρατείται στη φυλακή μέχρι να συνέλθει εκ νέου το δικαστήριο για να εκδικάσει την υπόθεση στις 18 Απριλίου.

 Όμως ο Βρετανός έχει την πλήρη υποστήριξη της κόρης του ζευγαριού, Λέσλι, η οποία σε μια συγκλονιστική δήλωση την παραμονή της εμφάνισής του στο δικαστήριο είπε ότι ο «σαστισμένος και τρομοκρατημένος» πατέρας της είχε ανακουφίσει τη μητέρα της από τα μεγάλα βάσανα. 

«Οι γονείς μου ήταν μαζί για 56 χρόνια και λατρεύονταν ο ένας τον άλλον. Ήταν εφηβικός έρωτας που δεν άντεχαν να είναι χώρια», έγραψε στην πλατφόρμα Crowd Justice. «Όταν συνταξιοδοτήθηκαν, μετακόμισαν στην Κύπρο, ένα μέρος που αγάπησαν και οι δύο. Τα τελευταία πέντε χρόνια η μαμά μου γινόταν όλο και πιο αδιάθετη.

Έπασχε από καρκίνο του αίματος και πονούσε πολύ και η ποιότητα της ζωής της είχε μειωθεί δραστικά. Αυτή ήταν μια ανίατη ασθένεια που είχε αφαιρέσει τη ζωή της αδερφής της και ο πόνος που υπέφερε γινόταν όλο και χειρότερος. Ήθελε να πεθάνει και ήθελε να τελειώσει τα βάσανά της». Εκφράζοντας ανακούφιση που ο πατέρας της επέζησε, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος και να σταλεί πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπήρχαν άνθρωποι που θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν.

«Ο μπαμπάς μου αφοσιώθηκε στη φροντίδα της μαμάς μου. Τον αγαπάμε πολύ και θέλουμε να τον βοηθήσουμε με κάθε τρόπο», είπε. «Ο πατέρας μου βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του και θέλουμε απλώς να είναι μαζί μας». 

Η δύσκολη θέση του Χάντερ έχει προκαλέσει επίσης συμπόνια σε όλο το νησί, αναφέρει ο Guardian. 

«Όλοι, φαίνεται, εδώ στην Κύπρο, από δεσμοφύλακες μέχρι μέλη του ευρύτερου κοινού, τον υποστήριξαν συντριπτικά», είπε ο Πόλακ στον Guardian. «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην Κύπρο πιστεύουν ότι η δίωξη για φόνο είναι η κατάλληλη ενέργεια σε αυτή την υπόθεση».

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ