17.9 C
Paphos
Sunday, April 28, 2024

Απάντηση ΑΚΤΗΣ για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τα παράκτια έργα στην Χλώρακα

Απάντηση δίδει η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Πολιτικός Μηχανικός/Ακτομηχανικός, Δρ. Ξένια Λοιζίδου στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω της ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τα παράκτια έργα που ξεκινούν στο παραλιακό μέτωπο της Χλώρακας.

Η Δρ. Λοιζίδου σημειώνει πως “ η ανάρτηση με τις επιφυλάξεις μου για τα παράκτια έργα που η κατασκευή τους ξεκινά στο παραλιακό μέτωπο της Χλώρακας (25/1/2022), η οποία αναδημοσιεύθηκε από πολλές εφημερίδες, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς και μια δισέλιδη δήλωση του Τμήματος Περιβάλλοντος”.

Συνοπτικά, σημειώνει στην ανακοίνωση της, πως είναι τραγικό να κατατεμαχίζεται σαλαμοποιείται η παράκτια ζώνη της Κύπρου και οι μελέτες κάθε φορά να αφορούν ένα μικρό κομματάκι με 4 ή 5 κυματοθραύστες. Η προτεινόμενη αλυσίδα κυματοθραυστών που ξεκινά από τη Γεροσκήπου και καταλήγει στον Πωμό, με εξαίρεση την περιοχή του Ακάμα, είναι μια σωρευμένη περιβαλλοντική καταστροφή –, όπως υποστηρίζει, σημειώνοντας μόνο αν σκεφτούμε τις τεράστιες ποσότητες πολύτιμων ασβεστολίθων που χρειάζεται αυτή η τερατώδης αλυσίδα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ένας κυματοθραύστης συνέχισε, χρειάζεται κατά μέσο όρο 3,500 (χιλιάδες) κυβικά μέτρα ογκολίθων, αναφέροντας ενδεικτικά πως βουνά ολόκληρα θα ισοπεδωθούν για αυτές τις κατασκευές και πως μόνο από αυτό θα έπρεπε ως λύση να απορριφθεί. Πρόσθεσε πως με τη μέθοδο της ‘σαλαμοποίησης’ όλες οι επιπτώσεις μικραίνουν, κομματάκι, κομματάκι.
Επεσήμανε επίσης πως η συγκεκριμένη ακτή είναι διαβόητη για την επικινδυνότητα της, και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να διαφωτίσει για πνιγμούς του παρελθόντος. Το ξενοδοχείο Λάουρα, μετά από πνιγμούς, είχε υποχρεωθεί στο παρελθόν να καθαιρέσει τμήμα των παράκτιων έργων για να μειωθεί η ένταση των πυθμενικών ρευμάτων.
Η δήλωση του Τμήματος Περιβάλλοντος ότι «στην εν λόγω περιοχή δεν προτάθηκαν μέτρα προστασίας των λουομένων από πνιγμούς γιατί δεν παρατηρήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών» δημιουργεί σημειώνει , μεγάλη ανησυχία.

Κυρίως προσθέτει, επειδή πιο κάτω στην ανακοίνωση αναφέρεται στα επικίνδυνα ρεύματα,ενημερώνοντας, ότι θα ετοιμαστεί οδηγός για να ενημερώνονται οι λουόμενοι για την επικινδυνότητα της θάλασσας.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η ακτή δεν διαβρώνεται, είναι βραχώδης και πως η ακτογραμμή είναι σταθερή εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια.
Είπε ακόμη πως οι κυματοθραύστες δεν είναι κατάλληλα έργα για τέτοιες ακτές, εκτός και αν περιλαμβάνονται εκτενείς εκβραχισμοί, πράγμα που δεν είδαν στη μελέτη.

Η Δρ. Λοιζίδου σημείωσε πως αυτού του είδους οι υποδομές δεν συνάδουν καθόλου με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πράσινο μετασχηματισμό και πράσινη οικονομία, δηλώνοντας πως ο τόπος χρειάζεται σύγχρονες υποδομές.

Το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να ξεκολλήσει από την ξαπλώστρα και την ομπρέλα και να προχωρήσει σε τουρισμό εμπειρίας.
Πρόσθεσε πως η ακτή της Χλώρακας δεν είναι κατάλληλη για λουόμενους, είναι όμως εξαίρετη για θαλάσσια αθλήματα, καταδυτικό τουρισμό, ποδηλατικό, τουρισμό γαστρονομίας κλπ. Μπορεί να συνδυαστεί και η λατρεμένη ξαπλώστρα με καταστρώματα πάνω στους όμορφους βράχους. Η Μάλτα δείχνει το δρόμο.

Η Δρ Λοιζίδου ξεκαθάρισε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωσή της να παρεμβαίνει στα δημόσια θέματα ως εκ της επιστημονικής της ιδιότητας της Ακτομηχανικού.
Την ευθύνη τόνισε, για τις κατασκευές και τη συμπεριφορά τους φέρουν οι αρμόδιες αρχές και οι μελετητές. Αυτές και αυτοί θα χρειαστεί μελλοντικά να λογοδοτήσουν, αν όντως επέλθουν όσα απεύχομαι, κατέληξε .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ