26.9 C
Paphos
Saturday, July 13, 2024

7 χρόνια φυλάκιση στον Κρασόπουλο για εξαπάτηση 267 ατόμων – Πολλοί Παφίτες αναμέσά τους

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης επτά χρόνων στον Mohamet Jamel Ben Hassen άλλως Γεώργιο Κρασόπουλο, 63 χρόνων από την Τυνησία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, ύστερα από δική του παραδοχή σε 560 κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων, πλαστοπροσωπία, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2013.

Πριν την ανάγνωση της ποινής, ο Κρασόπουλος ζήτησε συγνώμη από το δικαστήριο και από όλους τους ανθρώπους που υπέφεραν από τις πράξεις του και τους οποίους ξεγέλασε και πλήρωσαν χρηματικό ποσό για να μεταφερθούν στην Γαλλία για να εργαστούν. Ανέφερε ακόμα ότι δεν ήθελε να γίνει αυτό το πράγμα.

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ενοχή σε 18 κατηγορίες πλαστοπροσωπίας, σε 269 κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, σε 267 κατηγορίες για απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, σε 4 κατηγορίες για παρακίνηση προσώπου προς διάπραξη του αδικήματος της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, μία κατηγορία για καταρτισμό πλαστού εγγράφου και μία κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Προστίθεται πως από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013, συνολικά 267 άτομα παγκύπρια «πείστηκαν από τις δελεαστικές υποσχέσεις εργασίας και υπόγραψαν συμβόλαια πρόσληψης με τα οποία πλήρωσαν έκαστος 620 ευρώ», με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των €165.540 να μεταφερθούν στο εξωτερικό μέσω εταιρειών αποστολής χρημάτων και μέσω αποσκευών υπαλλήλων του.

Σημειώνεται επίσης ότι συνολικά 72 άτομα μεταξύ 4 – 8 Σεπτεμβρίου 2013, ταξίδεψαν μέσω της εταιρίας για την πόλη Λίλλ της Γαλλίας για να εργαστούν ωστόσο με την άφιξη τους διαπίστωσαν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης, αφού δεν υπήρχε γι’αυτούς καμία εργασία.

Στην απόφαση προστίθεται πως στις 04/08/16 ο κατηγορούμενος συνελήφθη για αδικήματα που διέπραξε στην Ελλάδα και καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση, ενώ στις  18/12/2018 αποφυλακίστηκε και εκδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Κακουργιοδικείο σημειώνει ότι «πρόκειται για μια μεγάλων διαστάσεων και πολύ καλά προσχεδιασμένη και μελετημένη, εγκληματική δράση εκ μέρους του κατηγορούμενου. Πρόκειται για ένα πολύ καλά μελετημένο και άρτια οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης σωρείας ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και δημοσίων αρχών μεταξύ των οποίων το Τμήμα Φορολογίας και το ΦΠΑ, ώστε ο κατηγορούμενος να επικαλύψει με πέπλο νομιμότητας το σύνολο της εγκληματικής του δράσης, με στοχευμένο σκοπό να επιφέρει τα άνομα αποτελέσματα των πράξεων του, που δεν ήταν άλλα από την αποκόμιση συνολικώς του ποσού των €165.540, από τους παραπονούμενους».

Πρόκειται συνεχίζει η απόφαση του Δικαστηρίου «για μια οργανωμένη απάτη μεγάλων διαστάσεων με διεθνή πλοκάμια, που μόνο ένα εγκληματικό μυαλό μπορούσε να συλλάβει, να οργανώσει αλλά και να το θέσει σε εφαρμογή» προσθέτοντας πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στην Κύπρο και έθεσε σε εφαρμογή τα άνομα σχέδια του, αμέσως μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε στον τόπο μας κατά το έτος 2013. Στοχευμένα εκμεταλλεύτηκε στον μέγιστο βαθμό την οικονομική ανάγκη μεγάλης ομάδας συμπολιτών μας και δια των άνομων ενεργειών και πράξεων του, αλλά και δια σειράς ψευδών και απατηλών υποσχέσεων, αποκόμισε για τον ίδιο μεγάλο οικονομικό όφελος σε βάρος τους» και έστησε ένα μηχανισμό μεταφορών των χρημάτων εκτός Κύπρου, ώστε να είναι δύσκολη, αν όχι και αδύνατη η ανίχνευση και ανεύρεση των χρηματικών ποσών.

Προστίθεται ακόμα ότι «ο εμπαιγμός του κατηγορουμένου προς του ανθρώπους αυτούς» έφθασε στο σημείο να στείλει 72 άτομα στην πόλη Λίλ της Γαλλίας για να εργαστούν, «ενώ στην πραγματικότητα γνώριζε ότι δεν υπήρχε κανένα συμβόλαιο εργασίας. Περί εμπαιγμού επρόκειτο και μάλιστα του χειρίστου είδους και εξαπάτηση άνευ προηγουμένου, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εγκληματική συμπεριφορά του, αναδεικνύοντας την παντελή ασέβεια αλλά και την πλήρη απάθεια και αδιαφορία του προς τα θύματα των άνομων ενεργειών του».

Στην απόφαση του Δικαστηρίου χαρακτηρίζεται «θράσος» το γεγονός ότι ο Κρασόπουλος απέστειλε 72 άτομα στη Γαλλία για να εργαστούν και προστίθεται πως «το εύρος της πλεκτάνης που έστησε, αλλά και οι διαστάσεις που έλαβαν οι εγκληματικές του ενέργειες κατατάσσουν τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος στα χειρότερα του είδους. Επρόκειτο για μια οργανωμένη και μαζική εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών, πρωτοφανή στη σύλληψη, την εκτέλεση, αλλά και το εύρος και την έκταση που έλαβε».

Το Κακουργιοδικείο έλαβε ως «σημαντικό μετριαστικό παράγοντα» προς όφελος του κατηγορουμένου την παραδοχή του στα αδικήματα που διέπραξε.

Το Σώμα επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου στις κατηγορίες που αφορούν την πλαστοπροσωπία, ενός χρόνου στην κατηγορία της παρακίνησης προσώπου προς διάπραξη του αδικήματος, 18 μήνες σε 269 κατηγορίες που αφορούν την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, 2 χρόνια σε 267 κατηγορίες για απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, 18 μήνες στην κατηγορία για καταρτισμό πλαστού εγγράφου και 4 χρόνια στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρθηκε και στο κατά πόσον  οι ποινές που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο θα είναι συντρέχουσες ή διαδοχικές και αποφάνθηκε ότι «συνεκτιμήσαμε το πρωτοφανές της εγκληματικής δράσης και συμπεριφοράς του κατηγορούμενου σε βάρος μιας πολύ μεγάλης ομάδας συμπολιτών μας. Η ποινή που θα πρέπει να επιβληθεί θα πρέπει να είναι ανάλογη του βάρους των πράξεων του κατηγορούμενου, λαμβάνοντας υπόψη και το σύνολο του οικονομικού οφέλους που αποκόμισε, δηλαδή του ποσού των €165.540».

Τελικά το Δικαστήριο αποφάσισε όπως «οι επιβληθείσες ποινές ανέρχονται στα 7 χρόνια» ώστε κατά την κρίση του Σώματος «να αρμόζουν με τα δεδομένα και να αντανακλούν τη σοβαρότητα, το μέγεθος, την έκταση και τις διαστάσεις των άνομων ενεργειών του κατηγορούμενου, αλλά και τις επιπτώσεις της εγκληματικής συμπεριφοράς του, αποστέλλοντας τα κατάλληλα αποτρεπτικά μηνύματα σε κάθε επίδοξο παραβάτη».

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ