18.9 C
Paphos
Wednesday, February 28, 2024

5ο Αθλητικό Συμπόσιο «Ο αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης» από το Πετρίδειο και τον ΚΟΑ  

Τo Πετρίδειον Ίδρυμα που ιδρύθηκε από τους ευεργέτες της πόλης της Πάφου, μακαριστούς Χριστόδουλο και Μαρία Πετρίδη με σκοπό την στήριξη της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού της πόλης, συνδιοργάνωσε  με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για πέμπτη χρονιά το αθλητικό συμπόσιο με τίτλο «Ο αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης». Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 στον Πολυχώρο Αττικόν στην Πάφο και αυτό  τελούσε  υπό την αιγίδα του αξιότιμου Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος. 

Το φετινό πάνελ ομιλητών ανέλυσε  τον ρόλο του αθλητισμού στην ενσωμάτωση κοινωνικών ομάδων, είτε αυτές αφορούν άτομα με αναπηρία, μετανάστες, νεανική παραβατικότητα κ.ά. αλλά και πως μπορεί να ενδυναμώσει και να προσφέρει διέξοδο και να εξελίξει όλους τους αθλούμενους. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και ιδρυτής της G.D.A. Sports Νεκτάριος Αλεξάνδρου και η παραθλήτρια – παραολυμπιονίκης Μαρία Μάρκου μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες τους, υπό το συντονισμό του πρώην μέλους του Δ.Σ. ΚΟΑ και σύμβουλου αθλητικής διοίκησης Λεόντιου Τσέλεπου. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε χαιρετισμό του ο Ανδρέας Μιχαηλίδης πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε πως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού δεν μπορεί να απουσιάσει από τέτοιες πρωτοβουλίες αφού  αυτός είναι ο ρόλος του,  για αυτό διορίστηκαν από τον ΠτΔ και για αυτό κάνουν την πολιτική του οργανισμού να φαίνεται και να αποδίδει.  

Το Πετρίδειο Ίδρυμα αποτελεί τους πυλώνες προσφοράς προς την τοπική κοινωνία ανέφερε ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης με τον αθλητισμό την παιδεία και τον πολιτισμό. Έχουμε είπε θεσμοθετήσει τρεις ετήσιες εκδηλώσεις το φιλολογικό μνημόσυνο, το αθλητικό συμπόσιο , και το λογοτεχνικό διαγωνισμό.  Ο κ. Μαραθεύτης αναφέρθηκε στη διοργάνωση των προηγούμενων αθλητικών συμποσίων, προσθέτοντας πως το πρώτο αθλητισμό συμπόσιο διοργανώθηκε το 2016 με θέμα « Πολιτισμός μέσα από τα μάτια ολυμπιονικών» με την τιμητική παρουσία Ελλήνων και ξένων ολυμπιονικών, σημειώνοντας πως επρόκειτο για την μεγαλύτερη σύρραξη ολυμπιονικών στην πατρίδα μας.  

Είπε ακόμη πως το Πετρίδειο Ίδρυμα μέσα στα πλαίσια της προσφοράς του προς την κοινωνία της Πάφου συνεχίζει να χορηγεί σε ετήσια βάση φιλανθρωπικά σωματεία της Πάφου που είναι νόμιμα εγγεγραμμένα με βάση το νομοθετικό πλαίσιο και αποδεδειγμένα τιμούν και υπηρετούν την Πάφο. Ακόμηέχουν διοργανώσει, όπως είπε, τρεις εκθέσεις ζωγραφικής δύο αυτοδίδακτων Παφιτών ζωγράφων δίδοντας την ευκαιρία τους να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό της Πάφου καθώς και μία έκθεση νεαρών απόφοιτων Σχολών Καλών Τεχνών. Φέτος ανακοίνωσε η ετήσια έκθεση ζωγραφικής θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο με το ΕΚΑΤΕ Πάφου. Εξέφρασε επίσης το όραμα τους για την δημιουργία σε βάθος χρόνου της Πετριδείου Πινακοθήκης.   

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εκτίμησε πως Παιδεία, Αθλητισμός, και Πολιτισμός είναι ότι σημαντικότερο μπορεί να υπάρξει σε μια κοινωνία, προσθέτοντας πως τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την χρησιμότητα του αθλητισμού κυρίως στους νέους ανθρώπους. Ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολυεργαλείο,  είπε ο Δήμαρχος Πάφου που μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση όλων των μελών της . Πρόσθεσε πως το Πετρίδειο του , το μοναδικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην πόλη της Πάφου , με την ενασχόληση του με την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ξεκίνησε να καταξιώνεται στην συνείδηση των Παφιτών και στην συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας.   

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, εκτίμησε ότι ο αθλητισμός από εργαλείο υπεροχής και κυριαρχίας που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στις μέρες μας αποτελεί εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης, αλληλεγγύης,άριστων διακρίσεων προσθέτοντας πως αυτό το βλέπουμε να περνά και μέσα από τις πολιτικές της ΕΕ.  Ο αθλητισμός συνέχισε είναι για να κτίζει γέφυρες και όχι για να γκρεμίζει γέφυρες. Πρόσθεσε ακόμη,  πως ο αθλητισμός δεν είναι ένας κήπος με γκαζόν ομοιόμορφα κουρεμένος είναι ένας κήπος με πολλά λουλούδια που τα αφήνουμε να ανθίσουνε και μέσα απ’ αυτή την διαφορετικότητα που είναι πλεονέκτημα που είναι δύναμη για τον αθλητισμό εκτίμησε πως κτίζουμε καλύτερες ομάδες.  

Η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη ανέφερε πως η ενασχόληση με τον αθλητισμό ασφαλώς και συμβάλει στην προαγωγή και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ασφαλώς και μπορεί να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ποικιλομορφίας και διαφορετικότητας  και μπορεί να βοηθήσει στην ένταξη και συμμετοχή των μη προνομιούχων ομάδων της κοινωνίας μας . Ωστόσο συνέχισε για να μπορέσει ο αθλητισμός να αποτελέσει εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης είναι βασική προϋπόθεση να υπάρχει μια ανεμπόδιστη πρόσβαση του ατόμου.  Η κ. Παπαμιλτιάδη, εξήγησε πως  μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο αθλητισμός να καταστεί εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης.  

Εξάλλου ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και ιδρυτής της G.D.A. Sports Νεκτάριος Αλεξάνδρου ανέφερε πως ο αθλητισμός δυναμώνει  ενώ αναφέρθηκε και στο  πνευματικό κομμάτι του αθλητισμού. Ο κ. Αλεξάνδρου έθεσε το ερώτημα για το πόσο έτοιμοι είμαστε να προπονήσουμε ένα παιδί με αυτισμό ή με άλλα κινητικά προβλήματα αλλά και πόσο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα θέματα ένταξης.

Η παραθλήτρια – παραολυμπιονίκης Μαρία Μάρκου που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ατόμου με αναπηρία και που ο αθλητισμός αποτέλεσε στην ουσία το λιμάνι της, όπως είπε, αναφέρθηκε στην ενασχόληση της με τον αθλητισμό πριν και μετά το 2009 όπου της συνέβη τροχαίο ατύχημα αλλά και με την συμμετοχή της στην παραολυμπιάδα .Αναφέρθηκε στους στόχους της που ήθελε ως αρτιμελής αθλήτρια να πάει στους ολυμπιακούς αγώνες, ωστόσο επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατό, μετέβη μετά το ατύχημα. Ο αθλητισμός σημείωσε ήταν αυτός που την βοήθησε να κρατηθεί στην ζωή , να θέλει να ελπίζει και να θέτει καινούργιους στόχους. Επίσης αναφέρθηκε πως κατάφερει να αποδεχτεί την καινούργια της πραγματικότητα, να μάθει την καινούργια της ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Πέραν της βράβευσης των επίσημων προσκεκλημένων υπήρξε  βράβευση αθλητών-προτύπων τοπικών σωματείων της Πάφου οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στον αθλητισμό και χρήζουν εύφημου μνείας. Συντονιστής – παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο  κ. Μάριος Ιγνατίου. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ