25.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

25 Μαρτίου: Μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας έστειλε η παρέλαση της Πάφου

Το  μήνυμα της θέλησης της συνέχισης της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού έστειλε η Πάφος στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου

Με λαμπρότητα τιμά η Πάφος τίμησε το μεγάλο ορόσημο της πορείας του Ελληνισμού την 25η Μαρτίου 1821 και στέλνοντας το μήνυμα της θέλησης της συνέχισης της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού,

Οι εκδηλώσεις σήμερα ξεκίνησαν με γενική κωδωνοκρουσία στους Ιερούς Ναούς της περιοχής ενώ  ακολούθησε  εωθινό στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου. Η φιλαρμονική  διήλθε  από τις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Αθανασίου Διάκου,Νεόφυτου Νικολαϊδη,  και θα τερματίσει στο  Α Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ.  Στις  επτά το πρωί  πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο προαύλιο χώρο του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι  επίσημοι εορτασμοί  συνεχίστηκαν  στην Πάφο  στις 10:00  με την καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης.  Απόσπασμα της εθνικής φρουράς απένειμε τιμές. Ακολούθησε  στις  10:45 επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821 και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.  Της δέησης προέστη  ο Μητροπολίτης Πάφουκ.κ. Τυχικός ενώ αποδόθηκαν τιμές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  ο Λειτουργός Α΄Μ. Ε. Δρ Γιώργος Κουτσίδης, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Στον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε ο Α’  Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Κουτσίδης ανέφερε  πως όλοι οι  Έλληνες σήμερα, καλούμαστε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τα ιστορικά γεγονότα και τα ηρωικά επιτεύγματα των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821, που αψηφώντας τον θάνατο, επαναστάτησαν και πολέμησαν για το “αδύνατο”, πέρα από κάθε λογική, με πίστη και πείσμα και κατέκτησαν την πολυπόθητη ελευθερία της πατρίδας τους. Τα βασικά ιδεολογικά στοιχεία που συνέβαλαν στη συνοχή της Επανάστασης ήταν είπε ο κ. Κουτσίδης,  η Ορθοδοξία, η θέληση της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και η ελληνική συνείδηση.

Δεν έχουμε δικαίωμα να γιορτάζουμε τυπικά την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, είπε ο κ. Κουτσίδης, αλλά να ανοίγουμε προσεκτικά και με δέος τις σελίδες της ιστορικής μνήμης για να κάνουμε τις βαρύτιμες και ματωμένες αξίες του ’21  την κινητήρια δύναμη, που θα ωθήσει στην προκοπή του έθνους.

Σήμερα, που η Πατρίδα όσο ποτέ άλλοτε αντιμετωπίζει πολλά και οξυμμένα προβλήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, σήμερα που  Ελλάδα και Κύπρος διέρχονται κρίση οικονομική, ηθική και πνευματική, σήμερα που ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και τα ιδανικά είναι έννοιες αμφισβητούμενες, οφείλουμε συνέχισε,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πιστέψουμε και πάλι στις αξίες που για αιώνες εξέθρεψαν τους Ήρωες μας.Οφείλουμε είπε, «  να τις υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος, να μην αφήσουμε μέσα στην παγκοσμιοποίηση που βιώνουμε να ισοπεδωθούν τα πάντα και πως όλους μας πρέπει να μας εμπνέει το παράδειγμα των Ελλήνων αγωνιστών, το θάρρος, η πίστη τους, η αισιοδοξία τους, η φιλοπατρία τους.

Πρέπει  συνέχισε, όλοι να βυθομετρήσουμε τους εαυτούς μας, ν’ αναμετρήσουμε τις ευθύνες μας, να συντονίσουμε τις πράξεις και τις σκέψεις μας, για να μπορούμε ν΄ατενίσουμε τις αγιασμένες και τίμιες μορφές των ηρώων που μας παρακολουθούν από το Πάνθεο των Αθανάτων. Ὀσο η πατρίδα μας είναι μοιρασμένη δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε , συμπλήρωσε.

Ο κ.Κουτσίδης πρόσθεσε πως σήμερα πρέπει παρόμοιες προκλήσεις να τις αντιμετωπίσουμε με το ίδιο ελληνικό αγωνιστικό πνεύμα αντίστασης εκείνου του καιρού και όχι με σιωπηλή υποταγή αλλά με αγώνες, με το κεφάλι ψηλά, με πίστη και με αγάπη για τον ανθρωπισμό.

Είμαστε κληρονόμοι  τόνισε, και χρωστάμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας τους καρπούς αιώνων πολιτισμού, αγώνων και δημιουργίας του λαού μας, προσθέτοντας πως η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν φτάνει να κατακτηθεί μόνο μία φορά αλλά χρειάζεται συνεχής αγώνας με πίστη, με θυσίες, με ομόνοια.

Ακολούθως έκανε Ιδιαίτερη μνεία  στην συμβολή της Κύπρου στον αγώνα του 1821, αποτίνοντας  έτσι ένα φόρο τιμής στους αφανείς ήρωες συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας, που χωρίς να προσδοκούν καμιά απολύτως αμοιβή και κανένα υλικό όφελος, συνέδραμαν στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα.

Η αγωνιστικότητα και η αγάπη για την ελευθερία είναι η βαριά κληρονομιά της φυλής μας συνέχισε,  προσθέτοντας πως αποτελεί ένα σύμβολο που ξεκινά από τα αφρισμένα νερά της Σαλαμίνας και φτάνει στα δαντελωτά ακρογιάλια του νησιού μας.

Πρόσθεσε πως η μικροκόρη  Κύπρος δίνει κουράγιο στη μάνα Ελλάδα, το γλυκό και συνάμα τυραγνισμένο νησί του Ρίτσου, συμπάσχει και συμπαραστέκεται. Ίδιος ο πόνος και ίδια τα βάσανα της σκλαβιάς.

Ο κ. Κουτσίδης σημείωσε πως στον  ηρωικό  και επικό αυτό αγώνα του έθνους, η μεγαλόνησος της Ανατολικής Μεσογείου, έδωσε πρόθυμα το παρόν της, συνδράμοντας διττά, παρέχοντας υλική βοήθεια αλλά και έμψυχο υλικό. Η Κύπρος δεν επαναστάτησε ακολουθώντας όσα όριζε το Γενικό Σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας, όμως ο βαρύτατος φόρος αίματος που κατέβαλε στις ιουλιανές σφαγές, ο απαγχονισμός του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ο αποκεφαλισμός των Μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας, αποδείχθηκε ένα από τα πιο επιδραστικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως από τα αρχεία του Ελληνικού κράτους, γνωρίζουμε τα ονόματα και τη δράση 100  περίπου αγωνιστών. Πολλοί παρέμειναν άγνωστοι και κάποιοι που επέστρεψαν στην Κύπρο, κράτησαν μυστική τη συμμετοχή τους, εφόσοντο νησί παρέμενε υπό Οθωμανική Κατοχή. Κάποιοι πάλι έπεσαν μαχόμενοι. Από αυτούς γνωρίζουμε μόνο μερικούς, για τους οποίους γίνονται αναφορές, ενώ άλλοι παραμένουν ενταγμένοι στη στρατιά του «αγνώστου στρατιώτη», κατέληξε.

Ακολούθηκε η   η παρέλαση Σωματείων, Οργανώσεων , Προσκόπων , μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, στην Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στην Πλατεία Κέννεντυ και στη Λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Tην φιλαρμονική διεύθυνε ο μαέστρος Ζαχαρίας Ευαγγέλου.Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Ε-πετείων στην Πάφο, περιλαμβάνουν ακόμη στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς που άρχισαν στις 20 Μαρτίου καιθα διαρκέσουν την 1η Απριλίου.

Το απόγευμα στις 18:00 με 18:30  θα γίνει η υποστολή της σημαίας στο προαύλιο χώρο του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου .Ακολουθεί κοινή δεξίωση της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου,της Εθνικής Φρουράς, και του Δήμου Πάφου στη Λέσχη Εθνικής Φρουράς.

Στις δύσκολες στιγμές, που διέρχεται ο τόπος μας και ολόκληρο το Έθνος, η στροφή όλων σ’ ένα ταξίδι μνήμης είναι υπό τις περιστάσεις, υπέρτατο χρέος και καθήκον ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος  στην εορταστική εκδήλωση για την Ιστορική Εθνεγερσία,  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε  ομιλία από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας «Ιωάννης Καποδίστριας» Δρ Ανδρέα Κούκο με θέμα: Η Επανάσταση του 1821, Διαχρονική Πηγή Έμπνευσης για τους Αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Σύνολο Εντέχνου του Μουσικού Σχολείου Πάφου.

“Δ. Πόλης Χρυσοχούς “

Εξάλλου στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς στις 10:00   τελέστη δοξολογία στον Ιερό ναό Απόστολου Ανδρέα Πόλης Χρυσοχούς, χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης κ.κ. Παγκράτιου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό κλήρο της Πόλης και των κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ο οποίος  εκφώνησε  τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε παρέλαση που ξεκίνησε  από την εκκλησία του Απόστολου Ανδρέα και  κατέληξε ι στην Δημοτική αγορά. Σ’ αυτήν συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων της περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , ο Επίσκοπος Αρσινόης κ.κ. Παγκράτιος ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόλης Χρυσοχούς και οι επίσημοι από την εξέδρα στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ.

Κατά την διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε  η μπάντα των εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς υπό την διεύθυνση του καθηγητή της Μουσικής του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς κ. Ανδρέα Καραγιώργη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ