26.9 C
Paphos
Friday, July 19, 2024

18 Γαλάζιες σημαίες στην Πάφο (65 Παγκύπρια)- Ποιες είναι οι χρυσές μας παραλίες;

Συνολικά 65 παραλίες της Κύπρου βραβεύθηκαν φέτος με τη «Γαλάζια Σημαία». Τις εν λόγω παραλίες έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Γεωργίας, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό και ξεχωριστό επίτευγμα.
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί διεθνή θεσμό, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας παραλίας με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η εξαιρετική ποιότητα των υδάτων της.
Οι 65 παραλίες της Κύπρου που βραβεύτηκαν είναι οι ακόλουθες:
Πάφος
Kaphizis
Polis Chrysochous Camping Site
Polis Chrysochous Municipal Beach
Souli Beach
Chalavro
Xistarokambos
Laourou
Coral Bay
Faros
Municipal Baths
Alykes
Vrysoudia B
Vrysoudia A
Pachyammos
Pachyammos 2
Geroskipou
Paralia Rikkou Geroskipou
Laiki Paralia Geroskipou
Λάρνακα
Yanathes
Phinikoudes
McKenzie
Castella
Λεμεσός
Pissouri
Curium Beach
Akti Olympion A
Akti Olympion B
Miami
Dasoudi
Castella
Onisilos
Aphrodite
Vouppa
Loures
Santa Barbara
Parekklisia
Panagies
Aoratoi
Governor’s Beach
Kalymnos
Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου
Ayia Thekla
Macronissos
Landa
Nissi
Nissi Bay
Vathia Gonia
Potami
Pernera A
Katsarga
Loukos tou Mandi
Pantahou
Gliki Nero
Ammos tou Kampouri
Kermia-Limnara
Konnos
Nisia Loumbardi
Protaras
Vrisi A
Vrisi B
Vrisi C
Pernera P
Louma
Agia Triada
Skoutarospilioi
Faros
Kappari
Με θέα την παραλία των Φοινικούδων, η οποία είναι και κάτοχος Γαλάζιας Σημαίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η Παγκύπρια Τελετή Απονομής Γαλάζια Σημαίας για το 2019.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο οποίος αναφέρθηκε στον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας, λέγοντας ότι προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση. «Πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια» ανέφερε.

«Μέσα από τον θεσμό αυτό”, συνέχισε, “βραβεύονται παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η «εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων της.»

Ο κ. Καδής εξήγησε πως  επιπρόσθετα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση είναι, μεταξύ άλλων, η ασφάλεια των λουομένων, η πληροφόρηση των επισκεπτών, η καθαριότητα και η οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, η προστασία του φυσικού πλούτου και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η βράβευση των παραλιών με τον τίτλο «Γαλάζια Σημαία», τόνισε ο Υπουργός, ένα πολύ σημαντικό και ξεχωριστό επίτευγμα

«Κατά την περσινή κολυμβητική περίοδο, 65 από τις 112 παραλίες των περιοχών νερών κολύμβησης που έτυχαν παρακολούθησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου πληρούν τα απαιτούμενα  κριτήρια, ανέφερε ο κ. Καδής,  με αποτέλεσμα να βραβεύονται σήμερα με τη «Γαλάζια Σημαία».

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέχισε, η οποία αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα σύντομα, η Κύπρος είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική.»

Ο Υπουργός τόνισε πως η απονομή της «Γαλάζιας Σημαίας» σκοπό έχει τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης της ικανοποίησης των τουριστικών απαιτήσεων από τη μια και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη. «Αναμφίβολα, είπε συγκεκριμένα, η καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης διασφαλίζει την υγεία των λουομένων και αποτελεί πόλο έλξης ξένων επισκεπτών.»

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λάρνακας εξασφάλισε, για ακόμα μια φορά, τρεις Γαλάζιες Σημαίες, για τις παραλίες Φοινικούδων, Καστέλλας (Ψαρολίμανο) και Μακένζυ.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ