18.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Τα προϊόντα της ”Aνδρούλλας” από τη γιαγιά, στην κόρη και στα εγγόνια

Στα χνάρια της παράδοσης …
Όταν η παράδοση ξεκινάει από τη γιαγιά και συνεχίζεται στα παιδιά και στα εγγόνια, τότε έχει ξεχωριστή αξία . Αυτό συμβαίνει και με την οικογένεια της Ελένης Αντωνίου που μαζί με τα παιδιά της Ιφιγένεια Αριστοδήμου και Σάββα Αριστοδήμου συνεχίζουν την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων όπως τα έμαθαν και τα διδάχτηκαν από την γιαγιά Ανδρούλλα. Σήμερα είναι ιδιοκτήτες μιας μικρής βιοτεχνίας με έδρα τον Στατό Άγιο- Φώτιο που ξεκίνησε την λειτουργία της από το 2015 .
Η κ. Αντωνίου είπε πως οι γονείς της ασχολούνταν με τα παραδοσιακά προϊόντα και σχεδόν όλο το χωριό ασχολείται. Έτσι είπε με την ολοκλήρωση των σπουδών της κόρης της Ιφιγένειας αποφάσισαν να ασχοληθούν με την δημιουργία της βιοτεχνίας και την παρασκευή ζεστού ππαλουζέ, και ζιβανία του παππού.
Η βιοτεχνία φέρει το όνομα της μητέρα της Ελένης Αντωνίου της κυρίας Ανδρούλας και χορηγείται από το Υπουργείο Εμπορίου . Παράγουμε είπε, τραχανά και Σιουσιούκο , Ππαλουζέ και έψιμα.
Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Αντωνίου είπε πως τα παραδοσιακά της προϊόντα τα έχουν γευτεί όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου αφού διανέμονται σε πολλές υπεραγορές, κρεοπωλεία , φρουταρίες , περίπτερα και λοιπά.
Ακολούθως η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και τα εργαστήρια παρασκευής και γευσιγνωσίας Ππαλουζέ και βουτήγματος Σιουσιούκου που διοργανώνουν κατά διαστήματα. Αύριο 24.7.22 στις 10:00- 12:00 το πρωί και στις 15:00 – 17:00 το απόγευμα στον Στατό Άγιο Φώτιο.
Επίσης στις 7,21& 28 Αυγούστου (10:00 – 12:00) και (15:00 – 17:00) καθώς και στις 11 & 25 Σεπτεμβρίου ( 10:00 – 12:00) και ( 15:00 – 17:00) . Αυτές οι παρουσιάσεις γίνονται με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού με στόχο να γνωρίζει ο κόσμος την παράδοση και τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου, όπως είπε. Κάλεσε επίσης τον κόσμο να επισκεφτεί την Κυριακή 24 Ιουλίου τον Στατό Άγιο Φώτιο για να γευτεί τα παραδοσιακά προϊόντα και για να παρακολουθήσουν την κατασκευή του. Την βιοτεχνία συνέχισε την επισκέφτονται και μαθητές σχολείων αλλά και ξένοι, όπως Ρώσοι και Βρετανοί κατά το πλείστων μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.
Όσο για τους στόχους τους η κ. Αριστοδήμου ανέφερε πως ξεκίνησαν μια μικρή βιοτεχνία και προσπαθούν να την αναπτύξουν με την παρασκευή περισσοτέρων προϊόντων και για να τους γνωρίσει περισσότερο ο κόσμος. Δουλεύουμε είπε όσο μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης πως αρκετοί νέοι ασχολούνται με την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων γιατί ο κόσμος γύρισε πίσω στα παραδοσιακά προϊόντα. Επεσήμανε επίσης πως στην κοινότητα του Στατού – Αγίου Φωτίου υπάρχουν έξι με επτά βιοτεχνίες παρόμοιες φύσεως με την δική τους . Το όνομα της βιοτεχνίας “ Ανδρούλλα παραδοσιακά προϊόντα “ είναι της μαμάς μου , και τιμής ένεκεν για την βοήθεια και την γνώση που μας πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια.
Η κυρά Ανδρούλλα ηλικίας 74 ετών σήμερα, βλέποντας πως οι κόποι της και η γνώση της πιάσανε τόπο χαίρεται. Την τέχνη της την μάθαμε άριστα η κόρη της Ελένη και τα εγγόνια της Ιφιγένεια και Σάββας και αυτό την ευχαριστεί και την χαροποιεί ιδιαίτερα. .. Οι συμβουλές της άλλωστε συνεχίζονται…. για τα εξαίσια παραδοσιακά προϊόντα της οικογένειας
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ