Την ικανοποίηση του από την επισκεψιμότητα στην Επαρχία Πάφου εκφράζει ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου , προσθέτοντας πως υπό τις περιστάσεις είναι αρκετά ευχαριστημένοι μέχρι σήμερα αφού ο στόχος για να καλύψουμε και άλλο κενό σε σύγκριση με το 2019 είναι σε καλό δρόμο. Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως παραμένουν θετικοί και προσηλωμένοι στον στόχο για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών και των εμπειριών που προσφέρουν και επαναφοράς του προορισμού σε λειτουργία ολόχρονα.
Πως θα σχολιάζατε την επισκεψιμότητα στην Επαρχία Πάφου, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού
Υπο τις περιστάσεις είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι μέχρι σήμερα αφού ο στόχος για να καλύψουμε και άλλο κενό σε σύγκριση με το 2019 είναι σε καλό δρόμο. Από την αρχή της χρονιάς και με βάση τον προγραμματισμό διοργανωτών ταξιδιών και αεροπορικών εταιρειών παρατηρήσαμε ότι ήταν εφικτό να φθάσουμε στο 75-80% των αποτελεσμάτων του 2019 σε θέματα διεθνών αφίξεων. Ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, οι προσπάθειες κορυφώνονται μέχρι τον Οκτώβριο και ο στόχος παραμένει μέχρι το τέλος του 2022.
Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, παρά τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες φέτος τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Φαίνεται ότι ο εγκλεισμός των 2 τελευταίων χρόνων έχουν ωθήσει αρκετούς μόνιμους κατοίκους Κύπρου να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου φέτος με την Ελλάδα και την Ιταλία να έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα το υψηλό κόστος καυσίμων και γενικότερα η αύξηση του κόστους ζωής στα νοικοκυριά άρχισε να επηρεάζει αρνητικά, τα ταξίδια εντός ή εκτός Κύπρου.
Ποια τα προβλήματα κληθήκατε να αντιμετωπίσετε φέτος μετά από μια δύσκολη περίοδο. Σε ποιες προετοιμασίες προχωρήσατε ως ΕΤΑΠ
Η βιομηχανία ταλανίζεται από χρόνια προβλήματα καθώς και ζητήματα τα οποία προέκυψαν λόγω πανδημίας.
Χρόνια προβλήματα περιλαμβάνουν:
-Η σχεδόν μονοδιάστατη ανάπτυξη και τυποποίηση του προϊόντος
-Η γήρανση των ξενοδοχειακών και αστικών υποδομών
-Η καταπόνηση του φυσικού περιβάλλοντος και η τάση αλλοίωσης της πολιτιστικής μας ταυτότητας
-Η Εγκατάλειψη και ο μαρασμός της Υπαίθρου και κατά συνέπεια η αποστέρηση εμπειριών αλλά και πόρων που προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα.
-Το ψηλό λειτουργικό κόστος αλλά και το συγκριτικά με ανταγωνιστικούς προορισμούς ψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης.
-Η εποχικότητα – συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου.
-Η αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης των απαραίτητων έργων υποδομής
Φέτος ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η παντελώς απουσία της ρωσικής αγοράς, η έλλειψη προσωπικού στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις και τα προβλήματα εξυπηρέτησης επιβατών ανά το παγκόσμιο. Δυστυχώς λόγω της έλλειψης προσωπικού οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι οι αναμενόμενες και αυτό μας ανησυχεί διότι μπορεί να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο στην τουριστική εμπειρία που ίσως θα μας συνοδεύει τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ως ΕΤΑΠ για να καλύψουμε τα κενά από την ρωσική αγορά έχουμε μαζί με τους εταίρους μας επενδύσει στην ψηφιακή εκστρατεία σε διάφορες χώρες και σε αλλά μέσα προώθησης με αρκετά καλά αποτελέσματα. Δίνουμε έμφαση σε αγορές που μπορούν να δώσουν μέλλον και σταθερότητα στην Πάφο καθώς και ολόχρονη κίνηση. Στην πρώτη πεντάδα αγορών προτεραιότητας συμπεριλαμβάνονται οι αγορές του Η.Β, Γερμανίας, Πολωνίας, Γαλλίας, Ισραήλ. Όσον αφορά τα χρόνια προβλήματα αυτά απασχολούν την ΕΤΑΠ και όλους τους εμπλεκόμενους ενώ αρκετά από αυτά είναι σε τροχιά επίλυσης ή συνεχούς παρακολούθησης.
Προβλήματα στον αερολιμένα Πάφου λόγω και της αυξημένης κίνησης, Πως αντιμετωπίζονται …
Δυστυχώς ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χρονιάς και ίσως ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για να ταξιδέψει κάποιος είναι η ταλαιπωρία που υπόκεινται οι επιβάτες στα αεροδρόμια . Το πρόβλημα αρχίζει από την έλλειψη προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες και στους παροχείς υπηρεσιών εδάφους με την παράλληλη αύξηση των πτήσεων.
Το πρόβλημα στην Κύπρο, είναι ευτυχώς πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες όπου σε αρκετά αεροδρόμια καταγράφονται πρωτοφανείς ουρές, τόσο στα check-in όσο και στον έλεγχο των επιβατών με αποτέλεσμα είτε να ακυρώνονται πτήσεις, είτε να καθυστερεί η ώρα αναχώρησης τους.
Παρ’ όλα αυτά δεν αναμένεται καλυτέρευση της κατάστασης τους επόμενους μήνες αφού η ζήτηση τον Ιούλιο και Αύγουστο είναι αυξημένη. Η επίλυση του προβλήματος, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί με αναπροσαρμογή των εργασιακών όρων/μισθοδοσίες στις θέσεις αυτές.
Είστε ικανοποιημένος με τις αεροπορικές συνδέσεις της Πάφου ;
Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και η Πάφος πλέον μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη από την αεροπορική διασύνδεση η οποία επεκτείνεται πλέον σε ολόχρονη βάση.
Στα πολύ θετικά φέτος περιλαμβάνονται οι πτήσεις της Ryanair από Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, η έλευση της Aegean στην Πάφο, η εκτέλεση ναυλωμένων πτήσεων από Η.Β, Ολλανδία, Βέλγιο κ.ά
Παραμένουν κάποια κενά στην σύνδεση με διάφορες χώρες όπως Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Λίβανο, Αίγυπτο, Αρμενία κ.α τα οποία προσπαθούμε να καλύψουμε.
Κλείνοντας
Παραμένουμε θετικοί και προσηλωμένοι στον στόχο για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών και των εμπειριών που προσφέρουμε και επαναφοράς του προορισμού σε λειτουργία ολόχρονα
Συνέντευξη στην Κική Περικλέους