15.9 C
Paphos
Wednesday, November 29, 2023

15η Μαρτίου –Ημέρα του καταναλωτή “Κάνοντας τις ψηφιακές αγορές δικαιότερες”

Τα Ηνωμένα Έθνη και η<Consumers international> αποφάσισαν ότι η 15η Μαρτίου,κάθε χρόνο ,θα είναι μια ξεχωριστή μέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα των καταναλωτων σε όλο το κόσμο.Η Ευρωπαική Ημέρα Καταναλωτών καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1999 με σκοπό να κάνει το κοινό πιο ενημερωμένο για την καταναλωτική πολιτική και παράλληλα για να πληροφορεί τους καταναλωτές τι γίνεται, με στόχο την προστασία τους.

 Με βάση την επιτυχία της εκστρατείας 2017 #BetterDigitalWorld, η εκστρατεία του 2018 έχει ως στόχο την προώθηση   της ψηφιακής αγοράς που είναι πιο προσιτή, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-commerce), ή η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών σε απευθείας σύνδεση, έχει αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε. Οι καταναλωτές με μια συνδεδεμένη συσκευή και μέθοδο πληρωμής μπορούν να αγοράσουν ότι θέλουν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αυτός ο νέος τρόπος για το εμπόριο έχει ανοίξει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τους καταναλωτές με ενισχυμένη άνεση σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ωστόσο, μαζί με τα οφέλη, το ηλεκτρονικό εμπόριο εγείρει βασικά ζητήματα για τους καταναλωτές, όπως: η πρόσβαση σε δίκαιη και ασφαλή αγορά, δυσκολίες στην επανόρθωση όταν τα πράγματα πάνε στραβά, και οι διάφορες διαδικτυακές απάτες .

Εξαιτίας αυτού, το κίνημα των καταναλωτών θα πρέπει να εργαστεί για να εξασφαλίσει ότι οι ψηφιακές αγορές είναι πιο δίκαιες για όλους.

Πλεονεκτήματα

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο. Με άλλα λόγια οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείτε, μπορείτε να αγοράσετε π.χ. ένα CD, ένα αεροπορικό εισιτήριο, ή ακόμα και τα μονωτικά υλικά που χρειάζονται για την οικοδομή σας. Απλά και εύκολα ψώνια από το σπίτι ή το γραφείο!

Το κόστος των προϊόντων που πωλούνται μέσω Internet είναι κατά γενικό κανόνα πολύ χαμηλότερο από τις τιμές του εμπορίου, αφού ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απαλλαγμένο από μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους ενός πραγματικού καταστήματος (ενοικίαση χώρου και «αέρα», ηλεκτρικό, νερό κλπ) και γενικά απαιτεί πολύ λιγότερο υπαλληλικό προσωπικό.

Η αγορά είναι πραγματικά παγκόσμια. Με άλλα λόγια, μπορείτε μέσω του υπολογιστή σας να αγοράσετε ακόμα και κάτι το οποίο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, χωρίς να πρέπει πια να περιμένετε πότε κάποιος φίλος σας θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για να σας το φέρει.

Η συναλλαγή είναι γρήγορη και άμεση. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ολοκληρώνετε την παραγγελία σας, το αργότερο σε 3-4 ημέρες την έχετε λάβει, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή το προϊόν βρισκόταν στην άλλη άκρη του πλανήτη.

 Μειονεκτήματα

Οι καταναλωτές ακόµα δεν εµπιστεύονται για τις συναλλαγές τους το ∆ιαδίκτυο και κυρίως διστάζουν να αποστείλουν τον αριθµό της πιστωτικής τους κάρτας µέσω αυτού.

Μερικά είδη επιχειρήσεων όπως για παράδειγµα εταιρίες µε είδη ρούχων,ευαίσθητων τροφίµων, κοσµηµάτων είναι σχεδόν αδύνατον, προς το παρόν τουλάχιστον, να ελεγχθούν επαρκώς για την ποιότητα που προσφέρουν, από µια αποµακρυσµένη τοποθεσία , αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Είναι ελάχιστα τα ηλεκτρονικά καταστήµατα που πωλούν µεγάλα σε όγκο και βαριά προϊόντα, που η µεταφορά τους κοστίζει πολύ.

Το κόστος για τη δηµιουργία ενός απλού ηλεκτρονικού καταστήµατος µπορεί να µεταβληθεί δραµατικά, καθώς προστίθενται καθηµερινά νέες τεχνολογίες που βοηθούν στην υλοποίηση του.

Τι πρέπει να γνωριζετε;

Προκειμένου κάποιος να αγοράζει από το διαδίκτυο με ασφάλεια θα πρέπει σε γενικές γραμμές:

 • Να είναι προσεκτικός στα προσωπικά δεδομένα που παρέχει προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
 • Να είναι πλήρως ενημερωμένος σχετικά με τους όρους χρήσης και τα συστήματα του ηλεκτρονικού καταστήματος, πριν προβεί σε οποιαδήποτε αγορά.
 • Να είναι πλήρως ενημερωμένος σχετικά με το ηλεκτρονικό κατάστημα και την ταυτότητά του.
 • Να χρησιμοποιεί όσο γίνεται περισσότερο, τις προπληρωμένες υπηρεσίες, λόγω της πιστοποίησης της φερεγγυότητας που αυτές διαθέτουν σε σχέση με τις αγορές με πιστωτικές κάρτες.
 • Να χρησιμοποιεί όσο περισσότερο γίνεται περισσότερο τις προπληρωμένες κάρτες λόγω του μειωμένου κινδύνου που υπάρχει αναφορικά με το συνολικό ποσό που θα χάσει ο καταναλωτής όταν κάτι πάει στραβά σε μια συναλλαγή.
 • Να αποφεύγει σε γενικές γραμμές τις ηλεκτρονικές αγορές από υπολογιστή που δεν ανήκει στον ίδιο, ή έχει σε αυτόν άμεση πρόσβαση και κάποιος άλλος, όπως για παράδειγμα υπολογιστής από Internet Café.
 • Να διατηρεί τους κωδικούς του καλά φυλαγμένους και να μην χρησιμοποιεί δεδομένα ως κωδικούς που είναι εύκολο κάποιος να τα ανασύρει από κάπου που είναι εκτεθειμένα.
 • Αν θέλει κάποιος να ελέγξει την αξιοπιστία μιας εμπορικής ιστοσελίδας θα πρέπει σε αυτή:
 • Να υπάρχουν ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή ο διακριτικός της τίτλος, η διεύθυνση, οι τηλεφωνικοί αριθμοί αλλά και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας.
 • Κάθε προϊόν να διαθέτει ολοκληρωμένα, σαφή και εύκολα προσβάσιμα και συγκρίσιμα χαρακτηριστικά.
 • Να διαθέτει εύκολα προσβάσιμους, σαφείς και ευνόητους όρους χρήσης.
 • Να παρέχεται επιβεβαίωση της παραγγελίας μέσω e-mail, ώστε και ο αγοραστής να έχει απόδειξη της παραγγελίας.

Ακόμη, θα πρέπει έπειτα από την ολοκλήρωση της αγοράς, ο αγοραστής να γνωρίζει ότι: 

 • Η αγορά από το ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν αλλάζει τα δικαιώματά του ως καταναλωτής σε σχέση με αυτά που έχει όταν αγοράζει από ένα τυπικό κατάστημα.
 • Η διατήρηση όλων των στοιχείων της επικοινωνίας με το κατάστημα, είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, ώστε να είναι καλυμμένος αν προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα.
 • Εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση των όρων και προϋποθέσεων αγοράς από το συγκεκριμένο κατάστημα και η προσεκτική τους ανάγνωση.

Tα Βασικά Δικαιώματα σου  ως καταναλωτής που προβαίνει σε αγορές μέσω του διαδικτύου, βάση της ισχύουσας Ευρωπαικής νομοθεσίας είναι τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το δικαίωμα υπαναχώρησης

Δικαιούστε εντός 14 ημερών (η περίοδος ποικίλει ανά κράτος μέλος) να ακυρώσετε την παραγγελία σας και να την επιστρέψετε στον πωλητή.

Ο πωλητής υποχρεούται να σας επιστρεψει το αντίτιμο της αγοράς σας εντός 30 ημερών.Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεούστε όπως επιβαρυνθείτε με τα έξοδα επιστροφής του προιόντας.

Για κρατήσεις σε ξενοδοχεία ,κρατήσεις για ενοικίαση αυτοκινήτου και αεροπορικά εισητήρια δεν εφαρμόζεται το δικαίωμα υπαναχώρησης.

Το προίον πρέπει  να παραδοθεί στον αγοραστή εντός 30 ημερών εκτός διαφορετικής διευθέτησης με τον πωλητή.

Ο πωλητής υποχρεούται όπως παρέχει λεπτομέρειες και σαφείς πληροφορίες για το προιόν/υπηρεσία ,το συνολικό κόστος του προιόντος /υπηρεσία ,συμπεριλαμβανομένων τυχόν φόρων καιεξόδων αποστολής ,καθώς επίσης και τα στοιχέια επικοινωνίας του.

Η εγγύηση δυο χρόνων συμφωνα με την Ευρωπαικη νομοθεσία σε περίπτωση που το προιόν είναι ελλατωματικό ισχύει η εγγυηση των 2 χρόνων ,όπως θα ίσχυε σε περίπτωση που η αγορά του προιόντος πραγματοποιήθηκε εντός του καταστήματος.

Για περισότερες πληροφορίες

info@katanalotis.org.cy .

Ιστοσελίδα: www.cyprusconsumers.org.cy

Χρίστα Χριστοφή http://www.mcit.gov.cy Πρόεδρος Ε.Ε.Π

Η Γραμμή Καταναλωτή σας βοηθά να διεκδικήσετε τα δικαιώματα σας.  Τηλεφωνήστε στο 1429

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ