17.9 C
Paphos
Friday, March 22, 2024

«Paphos 2040 – Volume III: «Η Συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της πόλης», από το Oxygono και Δ. Πάφου

Με τον καθοριστικό και πολύπλευρο ρόλο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Πάφο, καταπιάστηκε εκδήλωση – συζήτηση υπό τον τίτλο «Η Συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της πόλης», που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono στον Πολυχώρο “Αττικόν” στην Πάφο, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δυναμική που αναπτύσσεται στην Πάφο, ώστε από μια καθαρά τουριστική πόλη να μετεξελιχθεί σε μία ευημερούσα φοιτητούπολη. Τα παράπλευρα οφέλη από την παρουσία και ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων, όπως αναφέρθηκε, δημιουργούν σημαντική επιπρόσθετη αξία για την πόλη της Πάφου και τους κατοίκους της. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις επιτρέπουν στην τοπική κοινότητα και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η ανάπτυξη ακινήτων, η εστίαση και το εμπόριο να αισιοδοξούν για δημιουργία σημαντικού επιπρόσθετου οφέλους.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Φαίδωνας Φαίδωνος, Δήμαρχος Πάφου, Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης Πανεπιστημίου Frederick, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δημήτριος Δημητρίου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι βίωσε τόσο ως Πρύτανης αλλά και παλαιότερα ως Υπουργός , το μεγαλείο και τη διάσταση της παρουσίας των Πανεπιστημίων στις τοπικές κοινωνίες. Εχω δει, είπε, “τη Λευκωσία να μεταμορφώνεται με την παρουσία δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων , έχω ζήσει την δημιουργία Πανεπιστημίων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και μπορεί”, όπως είπε, “να καταθέσω με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου ότι τα Πανεπιστήμια είναι οι πηγές πολιτισμού, νέας γνώσης πραγματικής και ανώτερης ζωής σε ότι αφορά τις συμπεριφορές και την στάση ζωής των πολιτών εάν λειτουργούν και επιτελούν την αποστολή τους”.

Η αποστολή τους συνέχισε, πέραν από τη διδασκαλία και τη δημιουργία μιας γνώσης είναι και προσφορά προς την κοινωνία, προσθέτοντας πως όλες οι κοινωνίες μικρές ή μεγαλύτερες έχουν να κερδίσουν από την παρουσία των Πανεπιστημίων και των Πανεπιστημιακών δασκάλων. Γιατί εξήγησε, αλλάζουν και διαφοροποιούν τον τρόπο ζωής από την απλή καθημερινότητα των πολιτών που είναι η διαβίωση χιλιάδων φοιτητών στις πόλεις, από άλλου τύπου συμπεριφορές οι οποίες αυτές δημιουργούνται και εκπορεύονται από την άλλη στάση ζωής μέσα στα Πανεπιστήμια, ευελπιστώντας, όπως είπε, σε μια διαφορετική κουλτούρα. Είπε, ακόμη, πως πέραν από τη βούληση της οποιασδήποτε πρυτανικής αρχής ή συμβουλίου Πανεπιστημίου ουσιαστικό ρόλο έχει να επιτελέσει η ίδια η Πολιτεία. Πρόσθεσε, επίσης, πως τέσσερις διαφορετικές Κυβερνήσεις έχουν βάλει ως στόχο να γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με προσέλκυση πολλών ξένων φοιτητών σημαντικό και βιωτικού επιπέδου, δηλώνοντας, ωστόσο, πως αυτό για να επιτευχθεί χρειάζονται κάποιες προυποθέσεις, όπως η ποιότητα σπουδών που είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μπορέσει το προιόν να φτάσει πέραν από τα σύνορα της πατρίδας μας , είναι η εξωστρέφεια και κυρίως οι εσωτερικές υποδομές.

Εξάλλου, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε δηλώσεις του ανέφερε πως θέλουν να μεταφέρουν την εμπειρία του μεγάλου Περιφερειακού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ζωή 57 χρόνων ήδη , που δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα με τους νέους καθηγητές. Αυτό είπε, σημαίνει ότι μπορεί και δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας κυρίως σε νέους ερευνητές που είναι η δύναμη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιπλέον σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο αντιστοιχεί περίπου στο 30% της οικονομίας της πόλης, με μεγάλη εξωστρέφεια και προς την Βόρεια Ήπειρο και προς την Αλβανία και όλη την Ελλάδα. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι στα Γιάννενα γίνεται Κέντρο Καινοτομίας εκτός από το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Πάρκο καθώς και έξι Πανεπιστημιακά καινούργια Ινστιτούτα τα οποία έχουν εδώ και τέσσερα χρόνια, αναπτύσσεται Πάρκο υψηλής Τεχνολογίας και έχουν εγκατασταθεί ήδη μεγάλες εταιρείες κυρίως υπολογιστών και λογισμικών από τις πιο μεγάλες που υπάρχουν στην δυτική Ευρώπη οι οποίοι απασχολούν νέους φοιτητές ή νέους πτυχιούχους κυρίως των Τμημάτων Λογιστικής , Μαθηματικών και Φυσικής.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αλμπάνης ανέφερε πως η Πάφος είναι μια μεσαία πόλη για το μέγεθος της Κύπρου είναι μια πόλη η οποία πηγαίνει πολύ καλά στον τουρισμό και στα real estates κυρίως στην αξιοποίηση της γης. Πρόσθεσε τέλος πως οι Πανεπιστημιακές σχολές μπορού να δημιουργήσουν και ένα ακαδημαικό περιβάλλον. Αναφέρθηκε και στην μεγάλη διάθεση του Δ. Πάφου να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και η μεγάλη αγωνία να το πετύχει σύντομα.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, δήλωσε ότι “φιλοδοξούμε και εμείς μέσα από αυτά που θα ακούσουμε σήμερα, να καταλάβουμε αλλά και να κατανοήσουμε και εμείς αλλά και οι πολίτες της Πάφου καλύτερα ποια μπορεί να είναι η επίδραση, όχι μόνο η λειτουργία ενός αλλά δύο , τριών ή και περισσοτέρων Πανεπιστημίων στην ζωή της πόλης της Πάφου”. Φιλοδοξούμε μέσα από τη λειτουργία αυτών των νέων Πανεπιστημίων που έχουν εξαγγελθεί και ενός παλαιότερου του Νεάπολις να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα τόσο των φοιτητών αλλά και ακαδημαικών οι οποίοι ουσιαστικά θα βοηθήσουν αυτή την πόλη.

Στην τοποθέτησή της, η Γεωργία Αθανασίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Oxygono ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τις πόλεις μας πρέπει να προσαρμοστεί τόσο στις σημερινές όσο και στις μελλοντικές μας ανάγκες και πρέπει να επιτρέπει την συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτό. Η σειρά, είπε ,συζητήσεων 2040 αποτελεί μια έμπνευση του Οξυγόνου και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας του για βελτίωση της παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο και αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μακροπρόθεσμου οράματος για τις πόλεις της Κύπρου. Το πρώτο μέρος του 2040, ανέφερε, διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2020 στην Πολυχώρο Αττικόν. Λόγω της πανδημίας, όλες οι επόμενες συζητήσεις έγιναν διαδικτυακά.

Τη συζήτηση συντόνιζε η Κατερίνα Κυριάκου, Λειτουργός Πληροφορικής του Δήμου Πάφου.
Η συζήτηση προβλήθηκε, επίσης, ζωντανά στις σελίδες των διοργανωτών στο Facebook και στο YouTube.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ