16.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Βάκης Αγαθαγγέλου : Ένας ταπεινός, ακούραστης εργάτης της Σχολικής Εφορείας Πάφου

Ο Βάκης Αγαθαγγέλου  βρίσκεται στο πηδάλιο της Σχολικής Εφορείας Πάφου εδώ και μια δεκαπενταετία γνωρίζοντας πολύ καλά τα κτιριολογικά προβλήματα των εκπαιδευτηρίων της Πάφου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pafospress  αναφέρθηκε στα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η σχολική εφορεία Πάφου την φετινή χρονιά  τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας αλλά και τα διάφορα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Ως μεγαλύτερο πρόβλημα έθεσε το θέμα της φύλαξης των σχολείων αλλά και την αναγκαιότητα της φρούρησης τους. Σημειώνεται πως η Σχολική Εφορεία Πάφου διαθέτει νέο κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία Μάρκου Δράκου ( πρώην πλατεία Λοζάν) στο κέντρο της πόλης. Την πλήρη ανακαίνιση του ανέλαβε ο Δήμος Πάφου, με δαπάνη του Κράτους προκειμένου να στεγαστεί μόνιμα εκεί η Σχολική Εφορεία.

Πως τα σχολιάζατε την φετινή σχολική χρονιά κ. Αγαθαγγέλου ; 

Μπορώ να πω ότι έγιναν αρκετά κατά την φετινή χρονιά . Πρώτα- πρώτα λειτούργησε πέρσι το Γ Νηπιαγωγείο το οποίο μεταφέρθηκε δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο του Αποστόλου Παύλου. Έχουν τοποθετηθεί επίσης στο μέρος παιχνίδια, τραμπάλες, τσουλήθρες και τα λοιπά . Ακόμη υπολείπεται  η τοποθέτηση ενός στεγάστρου . Το Δημοτικό Σχολείο του Αποστόλου Παύλου είναι από τα πιο παλιά Δημοτικά και εκτιμώ πως πρέπει να τύχει γενικής συντήρησης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από κτιριολογικής απόψεως τα εκπαιδευτήρια της Πάφου εκτιμάτε ότι βρίσκονται  σε καλή κατάσταση; 

 Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι με την φρούρηση των σχολείων στα οποία γίνονται καθημερινά ζημιές που είναι πολλαπλάσιες των χρημάτων που θα πλήρωνε η σχολική εφορεία . Γνώμη  δική μου και της σχολικής εφορείας Πάφου είναι η τοποθέτηση ενός φύλακα στο κάθε σχολείο  που θα συμβάλει  στην προφύλαξη του. Δυστυχώς οι ζημιές απασχολούν τακτικά το προσωπικό της Σχολικής Εφορείας Πάφου, που θα χρησιμοποιούνταν σε διαφορετική περίπτωση  για βαψίματα και τα λοιπά.

Φέτος εκτιμάτε πως παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα μικρότερης φύσεως ;  

Mικρότερα προβλήματα παρατηρούνται συχνά . Μεγάλα προβλήματα δεν υπήρχαν ωστόσο λίγα προβλήματα προέκυψαν λόγω των βροχοπτώσεων. Στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου με τις λυόμενες αίθουσες , λόγου χάρη.

Εκτιμάτε πως λόγω της πανδημίας είχατε περισσότερα προβλήματα ; 

Υπήρχαν δυστυχώς άδειες του προσωπικού λόγω ασθένειας  με covid- 19 ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που η εξεύρεση αντικαταστάτη  ήταν δύσκολη όσον αφορά το προσωπικό καθαριότητας ή των συνοδών. Αυτό συνέβηκε σε μια δύο περιπτώσεις που η πανδημία ήταν στην οξεία φάση της. Ένα άλλο πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σε ότι αφορά τα Νηπιαγωγεία. Επειδή έχει αυξηθεί ο χρόνος που τα παιδιά μεταβαίνουν στο Δημοτικό , δηλαδή τώρα μεταβαίνουν μετά τα έξι έτη,  αυξάνεται και ο χρόνος παραμονής στα Νηπιαγωγεία .  Χρειάζονται περισσότερες αίθουσες στα κρατικά Νηπιαγωγεία. Είχαμε φτιάξει μια έξτρα αίθουσα στο Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Αναβαργού και στο 11ο Νηπιαγωγείο. Ακόμη φέτος παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω της πανδημίας και με τις καντίνες  από την απουσία των μαθητών  που παρατηρείτο . Για  αυτό έγιναν κάποιες εκπτώσεις της τάξης του 40%  στις καντίνες από το Υπουργείο Παιδείας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

 Θα χαρακτηρίζατε δύσκολο το έργο σας;  

Εύκολο δεν είναι γιατί έρχεσαι πολλές φορές  σε αντιπαράθεση  με το προσωπικό καθαριότητας με τους εργάτες σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα. Ωστόσο εκτιμώ πως με καλή προσπάθεια και καλή θέληση όλα γίνονται και μπορούμε έτσι να ανταπεξέλθουμε. Εμείς υπηρετούμε την σχολική εφορεία της Πάφου χωρίς κανένα οικονομικό όφελος και προσφέροντας εθελοντικά για την καλύτερη το δυνατόν κατάσταση των εκπαιδευτηρίων. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως  ως μέλη της Σχολικής Εφορείας θέλουμε να προσφέρουμε και διαθέτουμε από το προσωπικό μας  χρόνο για αυτό  . Ο καθένας απ’ εμάς έχει υπό την ευθύνη του τρία σχολεία ώστε να φροντίζουμε για την καλή λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων  των σχολείων μας. Συνεργαζόμαστε με τους Συνδέσμους Γονέων, αλλά και το προσωπικό του σχολείο. Επίσης σε τακτικές συνεδριάσεις μας εξετάζουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία της Πάφου. Επίσης προχωρούμε και σε συνεντεύξεις για προσλήψεις.

Η νέα σχολική χρονιά; 

 Για τη νέα σχολική χρονιά υπάρχει ένα πλάνο εδώ και δύο χρόνια επί Υπουργίας του Κώστα Χαμπιαουρίδη. Σύμφωνα με το πλάνο αυτό, το 1ο Νηπιαγωγείο καταργείται, και θα λειτουργήσει νέο Νηπιαγωγείο το Σεπτέμβριο.   Στο χώρο του 1ου Νηπιαγωγείου θα μεταφερθεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο και ακολούθως στο χώρου του 7ου Δημοτικού θα ανεγερθεί το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο. Τώρα υπάρχουν κάποιες σκέψεις και προτάσεις γιατί ο χώρος μπορεί να μην  είναι και τόσο ικανοποιητικός, τουλάχιστον αυτό λέχθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί καμία απόφαση.  Πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η δημιουργία νέου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου . Θέλω ακόμη να αναφέρω και την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν στην Τεχνική Σχολή Πάφου .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ