16.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Glen Allison: Η τέχνη και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους

Με μια βαλίτσα στο χέρι για σειρά ετών ο βραβευμένος φωτογράφος Glen Allison καταγράφει εικόνες ζωής, φωτογραφίζει και πιστεύει πως η τέχνη της φωτογραφίας ενώνει τον κόσμο. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Πάφο για την έκθεση έργων τέχνης “Continuum”, που εγκαινιάζεται στην Cotton Contemporary Art Gallery στην Πάφο, αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 18:00 το απόγευμα.

Σήμερα Πέμπτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε στο ξενοδοχείο Alexander Τhe Great, αναφέρθηκε στις εμπειρίες τους, στα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο.
Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες φωτογραφίζει περισσότερες από εκατό χώρες, ενώ οι ταξιδιωτικές εικόνες του Glen Allison έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από εκατό χιλιάδες φορές στις περισσότερες από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές εκδόσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των National Geographic και Conde Nast Traveler, που τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο δημοφιλείς στον κόσμο στο είδος του.

Οι καλλιτεχνικές του ταξιδιωτικές φωτογραφίες αντιπροσωπεύονται αποκλειστικά από την Getty Images από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αρχικά στη διάσκεψη Τύπου η Laura Somma, Οργανώτρια της έκθεσης του Glen Allison Paphos Exhibition, αναφέρθηκε σε μια δήλωση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella ότι «η τέχνη και ο πολιτισμός είναι γέφυρες που ενώνουν τους λαούς», προσθέτοντας πως ίσως να μην υπάρχει πιο σημαντική στιγμή στην πρόσφατη ιστορία στην οποία να χρειαζόμαστε ενότητα και αρμονία.

Αναφερόμενη στον Glen Allison είπε πως είναι ένας Αμερικανός καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας και φωτογράφος που εργάζεται για το Getty, το National Geographic και τον Conde Nast Traveler. Ένας καλλιτέχνης, όπως ανέφερε, που έχει ταξιδέψει όλη του τη ζωή και θα παρουσιάσει το έργο του σε μια βρετανική γκαλερί στην Πάφο. Σύμφωνα με την κ. Somma, που κατάγεται από την Ιταλία, αυτή η έκθεση μάς κάνει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια και διαφορές, αλλά υπάρχουν μόνοι λαοί που εκφράζουν τη χάρη και την ομορφιά.

Όπως αναφέρθηκε, πολλές από αυτές τις φωτογραφίες του Glen Allison έχουν κερδίσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης από την Αμερικανική Εταιρεία Φωτογράφων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μαζί με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα American Aperture Awards και πολλά χρυσά και αργυρά μετάλλια στον φωτογραφικό διαγωνισμό Prix de la Photographie Paris μεταξύ πολλών άλλων.

Οι εικόνες της έκθεσης “Continuum” αντιπροσωπεύουν τη συνεχή ροή της καλλιτεχνικής του προόδου όλα αυτά τα χρόνια, συμπλήρωσε.
Πριν ξεκινήσει να μιλάει για τις φωτογραφίες της έκθεση του, ο κ. Allison αναφέρθηκε σε μια σύντομη ιστορία για να δείξει από πού προέρχεται η νοοτροπία του, όσον αφορά το τι ψάχνει σε μια εικόνα και τι πιστεύει ότι θα έχει απήχηση τόσο στον ίδιο όσον και στις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Όπως ανέφερε έχει πτυχίο στην αρχιτεκτονική, από το Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια. Αμέσως μετά που τελείωσε τη σχολή συνέχισε, «ερωτεύτηκα τη φωτογραφία και, αν και ανεκπαίδευτος στη φωτογραφία, έγινα φωτογράφος αρχιτεκτονικής και το έκανα για δύο δεκαετίες». Χαρακτήρισε τον εαυτό του πολύ αποφασιστικό άνθρωπο, έτσι δημιούργησε μια επιχείρηση με πέντε βοηθούς φωτογράφους πλήρους απασχόλησης.

Ήταν πραγματικά, όπως είπε, μια καλή επιχείρηση, όμως λόγω του ότι ακολούθως σημειώθηκε μια μικρή ύφεση στην οικονομία των ακινήτων μειώθηκε λίγο το εισόδημά του, ενώ ήταν ήδη 45 χρονών, είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες του όλο τον κόσμο και του άρεσε να ταξιδεύει κάνοντας διεθνείς αποστολές. Αφού πώλησε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, συγκέντρωσε τα χρήματα και αποφάσισε ότι θα γίνει ταξιδιωτικός φωτογράφος, από τη μια μέρα στην άλλη.

Ακολούθως υπέγραψε με το τότε κορυφαίο φωτογραφικό πρακτορείο στον κόσμο, Tony Stone images του Λονδίνου. Πέρασε έναν χρόνο οδηγώντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, φωτογραφίζοντας όλες τις εμβληματικές ταξιδιωτικές εικόνες, το Άγαλμα της Ελευθερίας και την Αψίδα του Σεντ Λούις και το Όρος Ράσμορ. Όπως θυμάται, τον πρώτο χρόνο έκανε $700 σε πωλήσεις φωτογραφιών για στοκ, επειδή χρειάστηκε λίγος χρόνος για να στείλει αυτά τα πράγματα σε όλο τον κόσμο.

Αντιμετώπισα είπε, «όλες αυτές τις ταξιδιωτικές εικόνες σαν κτίρια». Την επόμενη χρονιά ασχολήθηκε με την Ευρώπη περνώντας έναν ολόκληρο χρόνο φωτογραφίζοντας όλα τις εμβληματικές εικόνες της. Όπως ανέφερε, πηγαίνοντας σε μια πόλη ψάχνει για μόνο μια υπέροχη φωτογραφία, για αυτό, όπως εξήγησε ψάχνει όλη την ημέρα αναζητώντας την καλύτερη γωνία στον Πύργο του Άιφελ, όταν πέφτει λυκόφως και όλα τα μαγικά φώτα, βγάζει τη μία του φωτογραφία και τελειώνει. Ενδεικτικά σημείωσε πως ψάχνει όλη του τη ζωή μόνο για μια υπέροχη φωτογραφία την ημέρα.
Τον επόμενο χρόνο αποφάσισε ότι θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε ένα χρόνο και έτσι έκλεισε 100 διεθνείς πτήσεις σε 365 ημέρες.

Επεσήμανε πως οι περισσότερες από αυτές τις πτήσεις ήταν αρκετά σύντομες επειδή πήγαινε από χώρα σε χώρα. Έτσι συμπλήρωσε το πορτφόλιό του, και τότε τα χρήματα από τη Getty μόλις άρχισαν να ανεβαίνουν στα ύψη. Έμεινε, όπως είπε στο δρόμο για εννέα συνεχόμενα χρόνια και επισκέφτηκε περισσότερες από 100 χώρες, δηλώνοντας πως λάτρεψε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Αυτό τον τρόπο ζωής, σημείωσε ο βραβευμένος φωτογράφος, τον έκανε για εννέα συνεχόμενα χρόνια και είχε πολλές τρελές εμπειρίες, όπως ότι του έκλεψαν τις κάμερες, τον έπιασε μια χιονοστιβάδα στο Θιβέτ και κόντεψε να πνιγεί στο Πουέρτο Βαγιάρτα, τον έκλεψαν στη Μόσχα και του συνέβησαν απλά απίστευτα πράγματα. Εγραψε ένα βιβλίο το οποίο εκδόθηκε το 2000. Η περιπλάνηση του άρχισε εκ νέου, άρχισε να ταξιδεύει.

Μετά ωστόσο παρατήρησε ότι, λόγω του ότι ήρθε το διαδίκτυο και δεν υπήρχε χρηματική αξία στη λήψη των εμβληματικών ταξιδιωτικών φωτογραφιών, άλλαξε ταχύτητες και έγινε καλλιτεχνικό φωτογράφος. Στην αυριανή έκθεση του, σημείωσε πως τα έργα του περιλαμβάνουν ατμό, ρόδες τρένου, καθρέφτες με πιτσιλισμένη μπογιά, σχέδια με το χέρι, ενώ έφερε και μερικές πολύχρωμες εικόνες ταξιδιωτικού τύπου.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι δημιουργικές προσπάθειές του φωτογράφου, επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη πολλών σειρών έργων τέχνης που θα παρουσιαστούν στην τρέχουσα έκθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς ζωγραφικής σώματος με το πιο πρόσφατο επεισόδιο που ονομάζεται “unCAGEd” που φωτογραφήθηκε σε εξωτικές τοποθεσίες τον περασμένο μήνα στις Φιλιππίνες, συμπεριλαμβανομένων σκηνών που γυρίστηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο στοιχειωμένο σπίτι.

Επόμενος σταθμός του φωτογράφου Glen Allison είναι η Λιθουανία, αργότερα η Μέκκα, οι Φιλιππίνες ενώ υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο και στην Πάφο προκειμένου να φωτογραφήσει την ιστορία και τον πολιτισμό της. Κάλεσε τέλος τον κόσμο να ταξιδεύει να καταγράφει στη μνήμη του όσες περισσότερες εικόνες μπορεί. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ