29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Plektó duet: Μουσικές του Κόσμου για Μαρίμπα και Φλάουτο

Το νεοσύστατο σύνολο Plektó duet θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Πάφο και στη σκηνή του Τεχνόπολις 20, απ’ όπου θα μας ταξιδέψει μουσικά σε μουσικές του κόσμου κια συγκεκριμένα σε Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία και Γαλλία. Το ντουέτο που αποτελείται από την Εύα Σταύρου στο φλάουτο και Νατάσα Χατζηανδρέου στα κρουστά, θα παρουσιάσουν έργα των A. Jolivet, J. Ibert, A. Piazzola, I. Albeniz, C. Machado και P. McDonald στον κήπο του Τεχνόπολις 20, την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 και ώρα 8μμ.

Στόχος του Plektó duet είναι η ανάδειξη του έργου σημαντικών συνθετών/τριών του 20ου και 21ου αιώνα στο ευρύτερο κοινό και να προωθήσουν το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και τις τεχνικές του φλάουτου και των κρουστών και ιδιαίτερα της μαρίμπας.

Είσοδος: €12 / €7 (μαθητές)

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κρατήσεις, Πληροφορίες και Εισιτήρια στο 70002420.

Προπώληση απαραίτηση.

Λίγα λόγια για τις μουσικούς:

Η Εύα Σταύρου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο και το φλάουτο στην Κύπρο. Αποφοίτησε το 2009 με άριστα από το Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας και στη συνέχεια παρακολούθησε ανώτερες μουσικές σπουδές στο Université Lumière Lyon 2 και στο Conservatoire à Rayonnement Régional de Lyon. Συνέχισε τις σπουδές της στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών (Conservatoire Royal de Bruxelles), από όπου έλαβε με διάκριση Πτυχίο Μουσικής και Μεταπτυχιακό με ειδίκευση στο φλάουτο και στο πίκολο.

Το ενδιαφέρον της στη σύγχρονη μουσική την οδήγησε να συνεργαστεί με διάφορους συνθέτες και να συμμετάσχει σε μουσικά εργαστήρια και φεστιβάλ, όπως το Escape Art Lab στη Ρουμανία (2018), το Time of Music στη Φιλανδία (2019), το New Music Week στη Ρώμη (2019), καθώς επίσης και σε προγράμματα Erasmus+ στην Κύπρο και την Πορτογαλία, όπου μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους συνθέτες όπως ο Beat Furrer, η Doina Rotaru και η Kaija Saariaho. Παράλληλα, υπήρξε μέλος ορχηστρών και συνόλων μουσικής δωματίου και συμμετείχε σε συναυλίες στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Φινλανδία.

Πιστεύοντας στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο/η εκτελεστής στη μουσική δημιουργία, συνεργάζεται συχνά με συνθέτες, όπως τους Brice Catherin και Φαίδρο Καβαλλάρη για την προώθηση της σύνχρονης μουσικής στην Κύπρο. Το ντουέτο Plektó (Εύα Σταύρου, φλαουτο και Νατάσα Χατζηανδρέου, κρουστά) έχει ως στόχο την προβολή του σύγχρονου ρεπερτορίου στην κυπριακή μουσική σκηνή. Το ντουέτο που δημιούργησε με την πιανίστρια Θαλεια Παπαδόπουλου, έtha duet, έχει λάβει επιχορήγηση από το προγραμμα i-portonus για να δουλέψει με τους συνθετες Philippe Hurel (Γαλλία), Diana Rotaru (Ρουμανία) και Μηνάς Μπορμπουδάκης (Γερμανία/ Ελλάδα).

Η Εύα ασχολείται επίσης με διεπιστημονικά προγράμματα (interdisciplinary projects) και έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Χορού Λευκωσίας (No_Body Festival 2020), με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Ο θάνατος του εμποράκου- παραγωγή 2021) και με τη Στέγη Ωνάση (Μια Μουσική γέφυρα πάνω από τη Συγγρού).

Η Εύα Σταύρου διδάσκει φλάουτο στα Μουσικά Σχολεία της Κύπρου και στη Μουσική Σχολή Windcraft από το Σεπτέμβριο του 2017. Στόχος της διδασκαλίας της είναι να μεταδώσει στους μαθητές και τις μαθήτριες της την αγάπη για τις Τέχνες, αλλά και να τους μυήσει στα μυστικά της σύγχρονης μουσικής.

Η Νατάσα Χατζηανδρέου γεννήθηκε το 1989 και ξεκίνησε μαθήματα κρουστών σε ηλικία 11 ετών. Ως μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου της      απονεμήθηκε υποτροφία για σπουδές με τον ότε τυμπανίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Νικόλα Παπαγεωργίου. Συνέχισε   τις Σπουδές της στο Royal Northern College of Music, από όπου αποφοίτησε με διάκριση. Είναι κάτοχος των πτυχίων Bachelor’s και Master’s in Music στην εκτέλεση κρουστών οργάνων.

Το 2012 και το 2015 έγινε δεκτή στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Ρώμη) όπου ειδικεύτηκε στο ορχηστρικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση του Edoardo Albino Giachino. Οι καθηγητές της συμπεριαμβάνουν τους Simone Rebello, Ian Wirhgt, Dave Hassell, Paul Patrick και Liz Gilliver. Συμμετείχε σε masterclasses με καλλιτέχνες       διεθνούς φήμης όπως τους Evelyn Glennie, Theodor Milkov, Pedro Carneiro, Juanjo Guillem μεταξύ άλλων.

Η κα. Χατζηανδρέου είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα θέατρα της Αγγλίας, όπως το Royal Festival Hall του Λονδίνου, το Bridgewater Hall      του Μάντσεστερ και το Liverpool Philharmonic Hall στο Λίβερπουλ, καθώς επίσης και σε συναυλίες σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Πολωνία. Εχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Accademia Nazionale di Santa Cecilia,   Sinfonia Juventus, Royal Liverpool Philharmonic Choir και BBC Singers.

Είναι τακτική συνεργάτιδα της Συμφωνικής Ορχήστρας  Κύπρου. Το 2012 επιλέγηκε κατόπιν ζωντανών ακροάσεων για νεαρούς καλλιτέχνες της Συμφωνικής     Ορχήστρας Κύπρου, μαζί με την οποία εκτέλεσε το Κοντσέρτο για μαρίμπα και έγχορδα του Emmanuel Sejourne.     Το 2019 εκτέλεσε  το Water Concerto του Tan Dun          με την ΣΟΚ.

Ως καθηγήτρια κρουστών διδάσκει στα Μουσικά Σχολεία Κύπρου, στη Μουσική Σχολή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου καθώς και στο Sistema Cyprus.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Πολιτστικού Οργανισμού Arts Embrace και μέλος του συνόλου     μουσικής δωματίου Τρίο Οστινάτο.

Μπορείτε να βρείτε τη δουλειά τους, στη σελίδα τους: https://www.facebook.com/PlektoDuet/ στο facebook

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ