22.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Τη δεύτερη ποιητική του συλλογή “Περιπλανήσεις” παρουσίασε στην Π. Χρυσοχούς ο ποιητής Αλέκος Κωνσταντίνου

Τη δεύτερη ποιητική του συλλογή υπό τον τίτλο “Περιπλανήσεις” παρουσίασε το Σάββατο, ο ποιητής Αλέκος Κωνσταντίνου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πόλης Χρυσοχούς. Η εκδήλωση περιλάμβανε και απαγγελίες των ποιημάτων του Αλέκου Κωνσταντίνου από τη Ναταλία Κωνσταντίνου.

Ο ποιητής, μιλώντας στους παρευρισκόμενους χαρακτήρισε τα ποιήματα του σουρεαλιστικά ποιήματα ενός θνητού, δηλώνοντας πως δεν είναι ο Ελύτης, ούτε ο Καβάφης, αλλά ούτε και ο Καβαδία , αλλά ούτε μπορεί να συγκριθεί με τα ιερά αυτά τέρατα της ποίησης.Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως “ο Αλέκος με τη συγγραφή της δεύτερης ποιητικής συλλογής του, έχει αποδείξει ότι έχει ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ταλέντο και παρά τις οικονομικές του δυσκολίες, τόλμησε και κατάφερε να εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές”.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχριστοφή, ο Αλέκος Κωνσταντίνου είναι άνθρωπος που αγαπά τη φύση, τη θάλασσα και τους ανθρώπους, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρόλο που σχεδόν δεν ήξερε να γράφει ελληνικά, αφού για 20 ολόκληρα χρόνια εργάζονταν σε αγγλική τράπεζα, εντούτοις ξαφνικά ένα βράδυ, στις 21:00 της 9ης Σεπτεμβρίου του 2016, άρχισε να γράφει ποιήματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο εκπαιδευτικός, πρώην Λυκειάρχης, Χαράλαμπος Ευθυμίου, ανέφερε πως η δεύτερη ποιητική συλλογή του Αλέκου Κωνσταντίνου αναταράζει τα λιμνάζοντα νερά της αποτελμάτωσης των ηθικών αξιών και ιδανικών στη σημερινή ταραχώδη εποχή που ζούμε. Ο ποιητής, είπε, στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας στον σημερινό κόσμο, και η ποίησή του είναι μοντέρνα και σύγχρονη, καταργεί την ομοιοκαταληξία και την κανονικότητα του αριθμού των συλλαγών σε κάθε στίχο, καθώς και τις στροφές. Πρόσθεσε πως στα ποιήματα του υπάρχουν κάποιες φράσεις που λειτουργούν ως κλειδιά.

Ο μελετητής, συνέχισε, αν κατορθώσει και αποκρυπτογραφήσει αυτές τις φράσεις – κλειδιά, τότε θα κατανοήσει το νόημα και τα μηνύματα που ο ποιητής στέλνει. Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ακόμη πως άφθονος λυρισμός διακατέχει τα ποιήματα του Αλέκου Κωνσταντίνου, σημειώνοντας πως παρά τις επιδράσεις που δέχεται, διατηρεί ευδιάκριτο τον προσωπικό του χαρακτήρα σημειώνοντας κάθε τόσο μετασταθμεύσεις και παρουσιάζοντας εξελίξεις, καθώς ξεκινά από την πιο συντηρητική παράδοση για να προωθηθεί ως την πιο ανανεωμένη και να σταθεί με περίσκεψη και στοχασμό στα πρίθυμα της νέας σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας.

Επεσήμανε επίσης πως τα θέματα που διαπραγματεύεται ο ποιητής είναι η φιλοπατρία, η αγάπη, το φυσικό περιβάλλον, η θάλασσα, η φιλοσοφία, η νοσταλγία της κατεχόμενης πατρίδας, και η θρησκεία. Είπε ακόμη πως στην ποιητική του συλλογή δίνει τον τίτλο “Περιπλανήσεις”, σαν άλλος Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι του πλοίου, μετά από αρκετές περιπλανήσεις του νου του, φτάνει στη δική του νοητή Ιθάκη, απαύγασμα της οποίας έιναι η παρουσιαζόμενη ποιητική του συλλογή.

Σε διαδικτυακή σύνδεση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, αφού λόγω υποχρεώσεων του στη Λευκωσία δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση του ποιητή στην Πόλη Χρυσοχούς, ανέφερε πως τον ποιητή Αλέκο Κωνσταντίνου τον γνώρισε μέσα από συνθήκες ανάγκης, σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που μέσα από την απλότητα του ανακάλυψε την ουσία της ζωής.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος ζωής του Αλέκου Κωνσταντίνου προσθέτοντας πως ο δημιουργός για να παράξει πρέπει να υποστηρίζει με όλον του τον βίο το έργο του, και να μπορεί να έχει τον χρόνο να δημιουργήσει και να συνεισφέρει στην πολιτιστική παραγωγή.

Επεσήμανε ακόμη πως ο Αλέκος Κωνσταντίνου απολαμβάνει τις απλές χαρές της ζωής, την θάλασσα, το ψάρεμα και ακολούθως την περνά στο έργο του. Αναφερόμενος στη δεύτερη ποιητική συλλογή του ποιητή, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως είναι η μετουσίωση της λαϊκής σοφίας, της απλότητας των ανθρώπων και της πραγματικής ζωής μέσα από στίχους ποιημάτων.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό, συνέχισε είναι τα διδάγματα ζωής και το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η τέχνη του στίχου.Σημειώνεται πως ο Αλέκος Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1955 και μεγάλωσε στη πόλη αυτή, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια διαμένει στην Πόλη Χρυσοχούς. Εργάστηκε για 22 χρόνια στην αγγλική τράπεζα Barclays και αποφάσισε το 1999 με τη γυναίκα του Νάντια να τα παρατήσουν όλα στη Λεμεσό και να ζήσουν στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, πρώτα στην Αργάκα και μετά στην Πόλη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ