20.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

ΒΙΝΤΕΟ: Η άγνωστη Ιστορία της κρυμμένης κόκκινης λίμνης στο δάσος Παναγιάς

Η λίμνη είναι όντως κόκκινη με μια απόχρωση προς το καφέ και είναι όντως μυστική κρυμμένη και μυστήρια.


Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δεν τα δώσαμε τυχαία στη συγκεκριμένη κοκκινοκαφέ λίμνη αλλά αναλογιζόμενοι ότι ακόμη και κάποιοι εργαζόμενοι στο Τμήμα Δασών τα τελευταία είκοσι και βάλε χρόνια δεν έχουν ποτέ την επισκεφθεί.

Γιατί είναι κοκκινοκαφέ η λίμνη;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το χρώμα του νερού προέρχεται απο το μετάλλευμα που υπάρχει στην περιοχή εδώ και χρόνια. Παρόλα αυτά 30 χρόνια κρίθηκε ως μην συμφέρουσα πλέον η αξιοποίηση των κοιτάσμάτων αν και αν επισκεφθεί κάποιος σήμερα το σημείο θα διαπιστώσει πως ακόμη είναι έντονη η παρουσία χαλκού, θείου και πυρίτη στην περιοχή αλλά και η μυρωδιά ακόμη περισσότερο.

Πως να το βρούμε;

Η περιοχή θεωρείται ότι είναι στα Βρέτσια αν και για να πάει κάποιος πρέπει να περάσει τον εκδρομικό χώρο Μονοσιήλακας στην Παναγιά και να προσωρήσει στην καρδιά του δάσους για κανένα μισάωρο με ψηλό αυτοκίνητο, SUV, διπλοκάμπινο ή 4X4.

Το μεταλλείο

Στην Πάφο και συγκεκριμένα στο δάσος Παναγιάς βρίσκεται το μεταλλείο γνωστό ως
Μεταλλείο των Βρετσιών στο οποίο δραστηριοποιόταν η εταιρεία Maconda Mining Company,
μέχρι το 1988 σύμφωνα με ιστορικές αναφορές της υπηρεσίας Μεταλλείων. Στο μεταλλείο αυτό όπως και της Μαγκαλίνης στην Παρεκκλησία εφαρμόστηκαν η υπαίθρια μέθοδος εκμετάλλευσης του μεταλλεύματος.

Το μετάλλευμα

Σύμφωνα πάντα με τα προαναφερθέντα στοιχεία της Υπηρεσίας Μεταλλείων, από το μεταλλείο των Βρετσιών εξορύχτηκαν 3,600 τόνου μεταλλεύματος.

Στο Μεταλλείο το Βρετσιών παρατηρήθηκε μια σωρός Εγκαταστάσης Εξορυκτικών Αποβλήτων η οποία αποτελείται από ένα συμπαγή σωρό, ο οποίος βρίσκεται νότια της εκσκαφής και της λίμνης του μεταλλείου. Ο σωρός είναι χαμηλής περιεκτικότητας μεταλλεύματος, με ένδειξη ύπαρξης θειούχων τα οποία δεν είναι οικονομικά συμφέρον να εκμεταλλευτούν, με ανάμικτα μείγματα μπαζών ή στείρων λαβών και κατά τόπους περιέχει υψηλής περιεκτικότητας πυρίτη. Επίσης, παρουσιάζει έντονη διάβρωση, με υψηλή περιεκτικότητα σε θειούχες ενώσεις, κάτι που μαρτυρείται από το έντονο κόκκινο χρώμα που απορρέει.

Τα αγρινά

Απο την επίσκεψή μας στην περιοχή διαπιστώσαμε, πέραν της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και της έντονης μυρωδιάς απο τα μεταλλεύματα ότι στις όχθες της λίμνης υπήρχαν αρκετές ενδείξεις απο ίχνη και πατημασιές ζώων, το πιθανότερο κυπριακών αγρινών.

«Cyprus from Air»

Δύσκολο να το βρει κάποιος ανάμεσα στα εκατοντάδες στενά χωμάτινα δρομάκια και τα πυκνά πεύκα που το περιτριγυρίζουν, όπως αναφέρει ο Μάνος Μανώλη και η ομάδα «Cyprus from Air» που «υπογράφουν» το βίντεο.  Η ομάδα Cyprus from Air χρησιμοποιεί την τελευταία  τεχνολογία στα «μη επανδρωμένα πτητικά  μέσα» βιντεογραφώντας σε υψηλή ευκρίνεια απίστευτα μαγικά πλάνα από το νησί μας και τον κόσμο του.

Πηγή: PafosPress.com 

Πληροφορίες: Υπηρεσία Μεταλλείων http://www.moa.gov.cy, www.academia.edu

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ