21.9 C
Paphos
Monday, May 20, 2024

Όλες οι εξελίξεις, τα σενάρια και οι έρευνες γύρω από το θάνατο Σατολιά

Διερευνά ευθύνες η Αστυνομία μετά από καταγγελία της οικογένειας Σατολιά

Σε καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού του καρδιακού περιστατικού του Επαρχιακού Δικαστή Κώστα Σατολιά, προέβησαν μέλη της οικογενείας του 49χρονου, που απεβίωσε αιφνίδια το πρωί του Σαββάτου, ενώ βρισκόταν στην οικία του.

Η Αστυνομία μετά τις καταγγελίες, διερευνά:

Η ταχύτητα σκοτώνει
  • αν το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Πάφου καθυστέρησε ή όχι να φθάσει στην οικία του άτυχου δικαστή στη Χλώρακα,
  • αν υπήρχε πρόβλημα λειτουργίας του απινιδωτή του ασθενοφόρου και
  • αν αντιμετωπίστηκε σωστά το περιστατικό από το πλήρωμα σε συνδυασμό με τα πιο πάνω.

Να σημειωθεί ότι οι ώρες καταγραφής των κλήσεων είναι καταγεγραμμένες στο Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων (ΚΕΚΑ) για τις Υπηρεσίες Επείγουσας Διάσωσης του Υπουργείου Υγείας κάτι που θα φτάσει μέσω σχετικού αιτήματος της οικογένειας στα χέρια τόσο της Αστυνομίας όσο και της ίδιας της οικογένειας. 

Η πιο πάνω καταγγελία στηρίζεται στο ότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τα αρχικά τηλεφωνήματα για βοήθεια καθυστέρησαν να απαντηθούν με αποτέλεσμα να χαθεί ωφέλιμος χρόνος. Τούτου λεχθέντος και όπως το PafosPress.com είναι σε θέση να γνωρίζει στη Χλώρακα πρόλαβε πριν το ασθενοφόρο να φτάσει γιατρός φίλος του κ. Σατολιά και της οικογένειας που είχε ενημερωθεί για το περιστατικό και διαμένει σχετικά πιο μακριά από το Νοσοκομείο Πάφου.

Από την άλλη, πληροφορίες του PafosPress.com από το Νοσοκομείο αναφέρουν πως “από τη στιγμή που λήφθηκε η κλήση στις Πρώτες Βοήθειες σε λιγότερο από δέκα λεπτά φαίνεται πως το ασθενοφόρο ήταν στη Χλώρακα” (συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για 8 λεπτά).

Είναι φανερό ότι το έργο της Αστυνομίας θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο αφού εδώ θα πρέπει να γίνει επιπλέον έρευνα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των μελών της οικογένειας που καλούσαν για βοήθεια για να καταγραφεί η αρχική κλήση και η κλήση που τελικά επιτευχθεί η επικοινωνία. Σύμφωνα με την καταγγελία, καταγράφεται μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο συντονισμό αλλά και στο να απαντηθούν οι αρχικές κλήσεις κάτι που ίσως δικαιολογούν και την καταγγελία της οικογένειας που κάνει λόγο για καθυστέρηση στην άφιξη του ασθενοφόρου. 

Να σημειωθεί ότι στα χέρια της Αστυνομίας εκτός από τον απινιδωτή που έχει κατασχεθεί από την πρώτη στιγμή υπάρχει και η έκθεση των Πρώτων Βοηθειών ενώ ξεκίνησε και η λήψη καταθέσεων.

Η  Αστυνομία πάντως άρχισε ήδη να διερευνά την υπόθεση και εκτός από το ότι έχει παραλάβει τον απινιδωτή του ασθενοφόρου, για να διερευνήσει κατά πόσο ήταν εκτός λειτουργίας, τόσο ο ιατροδικαστής όσο και ο δικηγόρος που εκπροσωπούν την οικογένεια Σατολιά, ζήτησαν έκθεση γεγονότων από το Νοσοκομείο και τις Πρώτες Βοήθειες. Ο απινιδωτής αν και θεωρείται “έξυπνος” και τελευταίας Τεχνολογίας θα σταλεί, εκ των πραγμάτων, σε εξειδικευμένο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα τον εξετάσει και η έκθεση του θα αποτελέσει σημαντικό τεκμήριο/στοιχείο για την πορεία των ερευνών.

Το πόρισμα της νεκροψίας που διενεργήθηκε το Σάββατο από τους ιατροδικαστές, Ελένη Αντωνίου και Μάριο Ματσάκη (εκπροσωπούσε την οικογένεια) κατέδειξε ότι ο θάνατος του Κώστα Σατολιά προήλθε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η οικογένεια όσο και οι λειτουργοί Υγείας του Νοσοκομείου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις αφού το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και χρήζει μεγάλης προσοχής τόσο από την Αστυνομία όσο και από τον Τύπο σε σχέση με το τι γράφεται και τι λέγεται που αφορά την υπόθεση.  

Μάριος Ιγνατίου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ