19.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ψυχραιμία [του Παναγιώτη Α. Βορκά]

Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία χρειάζεται αυτή τη στιγμή στα πλαίσια της διαχείρισης του προβλήματος με τον κορωναϊό το οποίο σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει προσδιοριστεί πλέον ως πανδημία.

Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αναπαραγωγή του θέματος δεν βοηθά καθόλου αλλά απλώς ενισχύει τον πανικό. Ο αντίκτυπος δε και οι παράπλευρες απώλειες σε οικονομία, εκπαίδευση και κοινωνία ενισχύεται όχι τόσο από τον ιό τον ίδιο αλλά από την υπερβολή.

Προληπτικά μέτρα ορθώς και σαφώς και πρέπει να λαμβάνονται, χωρίς όμως η πλάστιγγα να γέρνει προς την υστερία. Για παράδειγμα η τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας στόχο έχει την αναφορά ύποπτων περιστατικών και λήψη κατευθυντήριων γραμμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προς πιθανούς ασθενείς και εν δυνάμει εκτεθειμένα στον ιό άτομα. Αντί αυτού, εξελίχθηκε σε γραμμή απαντήσεων σε παντός είδους απορίες και ερωτήσεις, από σχετικές μέχρι και πλήρως άσχετες με την υφιστάμενη κατάσταση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επιπρόσθετα, θα πρέπει ο καθένας μας να αντιληφθεί πως η κυριότερη ευθύνη είναι προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από πιθανή ασθένεια με τον κορωναϊό. Ως εκ τούτου τα μέτρα αυτοπροστασίας δεν αφορούν απλά τον εαυτό μας αλλά επεκτείνονται και στην απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που θα πρέπει να επιδείξουμε έναντι του συνόλου.

Ας αρθούμε όλοι στο ύψος της ομολογουμένως δύσκολης αυτής περίστασης.

 

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ