25.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Χρήστος Πατσαλίδης: “‘Η Πάφος με πάθος”, έτοιμη για το 2017! [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Πάφος μετατρέπεται το 2017 σε ένα μεγάλο πάλκο, πάνω στο οποίο θα βαδίσουν δεκάδες καλλιτέχνες από την Ιαπωνία μέχρι τη Γερμανία και από τη Βοσνία μέχρι τη Βρετανία, συμμετέχοντας όλοι στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τον τίτλο της οποίας έχει για την επόμενη χρονιά η πόλη του Κινύρα.


Με αφορμή τον τιμητικό τίτλο που έλαβε το 2012, η Πάφος αναπτύσσεται σε κτιριακές υποδομές, και δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει ένα αμάλγαμα εκδηλώσεων από όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού, θέτοντας επίσης ως στόχο, την προσέλκυση επισκεπτών, ντόπιων και ξένων και την αιμοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

Θεσμικός χορηγός επικοινωνίας του Πάφος 2017 το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το οποίο φιλοξένησε στα γραφεία του, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Χρήστο Πατσαλίδη, ο οποίος τόνισε ότι παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό των 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, όχημα για όλους, αποτελεί το σλόγκαν “Πάφος με πάθος”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι “μετά την απόφαση ότι η Πάφος θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 ακολούθησαν δύσκολες μέρες και χρειάστηκαν εννέα μήνες για τη σύσταση του Οργανισμού και αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το εγχείρημα λίγες μόνο μέρες πριν το `κούρεμα΄ μέσα σε πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολύ δυσοίωνο το όλο μέλλον αυτής της προσπάθειας”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “με παφίτικο πείσμα είπαμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν έπρεπε να αφεθεί και έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, με τη συμβολή και της Κυβέρνησης, και όλοι προσπαθήσαμε να κτίσουμε πάνω στη δική μας πρόταση ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”.

Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι “τον Οκτώβρη του 2013 θυμάμαι την αμφισβήτηση στην ίδια την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και την αίσθηση που κυριαρχούσε για το πώς θα πετύχουμε και πώς θα προχωρήσουμε”.

Σημείωσε πως “ήταν εκείνο που μας πείσμωνε και φτάσαμε στο σημείο, στην τελική έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής το Μάη του 2016, να τονίζεται ότι η Πάφος πλέον έχει αποκτήσει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα και είναι μάλιστα η μικρότερη πόλη που αναλαμβάνει αυτό το θεσμό στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχοντας και το μικρότερο προϋπολογισμό”.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι πλέον, οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι για τον θεσμό, “χρησιμοποιούν την Πάφο ως υπόδειγμα και ως παράδειγμα για το πώς μικρές πόλεις της Ευρώπης με μικρό προϋπολογισμό μπορούν πραγματικά να τον αξιοποιήσουν στο μέγιστο και να έχουν ένα τέτοιου πλούτου και σημασίας πρόγραμμα”, όπως αυτό που έχουμε εμείς και το οποίο να είναι σε ένα επίπεδο που πραγματικά εξυπηρετεί τους στόχους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Σε ερώτηση για τη “φτωχή” κτιριακή υποδομή της Πάφου, κατάλληλης για πολιτιστικές εκδηλώσεις, είπε ότι η γύμνια ακριβώς της Πάφου, των προηγούμενων ετών σε πολιτιστικές υποδομές και δράσεις, ήταν ένας ακριβώς από τους λόγους που θεωρήθηκε ότι είναι μια πόλη που έχει ανάγκη και θα ωφεληθεί περισσότερο μέσω του τίτλου” ώστε να αναπτύξει πολιτιστική υποδομή και δράση.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι “το 2017 είναι ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο για την Πάφο και η αφετηρία για το μετά το 2017”, ενώ σημείωσε πως “δεν είναι ο προορισμός για εμάς μόνο το 2017 αλλά πολύ μετέπειτα από αυτό”.

Ανέφερε ότι “στην Πάφο γίνονται πολλά έργα υποδομής, η πόλη ανοικοδομείται, δύο θέατρα είναι προς ολοκλήρωση, διαμορφώνεται η κεντρική πλατεία, το ιστορικό κέντρο, το Χάνι που θα δώσει ζωή στο κέντρο της πόλης, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τόσα πολλά” βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί.

Είπε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό το ότι “παράλληλα αποκτήσαμε και τεχνογνωσία, αφού πολλοί άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί σε θέματα ήχου και εικόνας και διοργάνωσης εκδηλώσεων” τέτοιου βεληνεκούς.

“ Το 2017 δεν είναι το τέλος του προορισμού, αλλά η αφετηρία και η χρονιά που όλες αυτές οι δράσεις και εκδηλώσεις θα θέσουν τα θεμέλια για να μπορέσει να συνεχίσει μετά το 2017 το νέο προφίλ που θέλουμε να έχει η πόλη μας, το οποίο θα προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό αλλά και να ενισχύσει τον ντόπιο τουρισμό”, είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Εξήγησε ότι “στην πόλη, η οποία αναλαμβάνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υπάρχει μια κατά μέσον όρον αύξηση στην επισκεψιμότητα της τάξης του 15%, άρα είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο όμως για μας είναι το δεύτερο και όχι το πρωταρχικό”.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι αυτή είναι “η διαφοροποίησή μας από τα σλόγκαν που υπήρχαν τον καιρό της διεκδίκησης του τίτλου γιατί εμείς όταν ακούγαμε ότι θα φέρουμε τους τουρίστες και θα έρθουν πολλά χρήματα, για μας αυτός ήταν παράπλευρος παράγοντας”.

Σημείωσε ότι “το όφελος πρέπει να είναι για τη δική μας κοινωνία, τους δικούς μας πολίτες, να το ζήσουμε εμείς, να το αγκαλιάσουμε, να απολαύσουμε όλο αυτό το μεγάλο δρώμενο και βεβαίως ο δεύτερος στόχος είναι η προσέλκυση αυτών των επισκεπτών, ντόπιων και ξένων, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας αυτό το πολιτιστικό ταξίδι”.

Ο Πρόεδρος του Πάφος 2017 είπε ότι “το πρώτο μου σύνθημα όταν αναγκαστήκαμε τον Οκτώβρη του 2013 να πείσουμε να μας δοθεί από την Ευρώπη χρόνος για να προσπαθήσουμε να στήσουμε όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα και απαντώντας σε ερώτηση ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου, δήλωσα πως “Οταν τα χρήματα λιγοστεύουν η δημιουργικότητα αυξάνεται”.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο μας σλόγκαν είναι το “Πάφος με Πάθος” το οποίο χρησιμοποιούν και οι εθελοντές μας που είναι μια μεγάλη ομάδα, την οποία στελεχώνουν δεκάδες άτομα από όλες τις ηλικίες.

Σε σχόλιο ότι το κέντρο της Πάφου είναι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο εργοτάξιο, ο κ. Πατσαλίδης, κατέστησε σαφές πως “την ευθύνη υλοποίησης και παρακολούθησης των πολεοδομικών έργων την έχει ο Δήμος Πάφου και οι υπηρεσίες του, από τους οποίους έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες καθυστερήσεις, αν υπάρξουν, δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αυτά τα έργα δεν θα γινόντουσαν εάν δεν ελάμβανε η Πάφος το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι σε συνομιλία που είχε με Ευρωπαίους αρμόδιους για το θεσμό, επισημάνθηκε ότι κερδίζουν το χρίσμα όλο και μικρότερες πόλεις και η φιλοσοφία πλέον είναι ότι η σημασία του θεσμού είναι το τι κληρονομιά θα αφήσει στην αναθέτουσα πόλη και να αποτελεί ο τίτλος, κίνητρο για μια πολιτιστική αναγέννηση στη χώρα, που στέφεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.

Ερωτηθείς για θέματα προϋπολογισμού σε σχέση με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο κ. Πατσαλίδης, είπε ότι “έγινε μια τεράστια μεθοδική δουλειά με προϋπολογισμό 8,5 εκατομμύρια, κάναμε αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα με το οποίο μας δόθηκε το χρίσμα, και η προσπάθεια να βρούμε χορηγίες είναι συνεχής και συστηματική”.

Πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο μέρος των εξόδων είναι η διαμονή των δεκάδων καλλιτεχνών που θα έρθουν στην Πάφο, για αυτό και κάναμε μεγάλη προσπάθεια με τους ξενοδόχους της Πάφου, τους οποίους πείσαμε μέσω συζητήσεων, να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Χρυσών και επίσημων χορηγών φιλοξενίας” και έτσι έχει εξασφαλιστεί σημαντικός αριθμός διανυκτερεύσεων για να καλυφθεί και αυτός ο τομέας.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι την ίδια στιγμή έχουμε πολλούς τέτοιους συνεργάτες, οι οποίοι μέσα από χρηματική χορηγία ή με κάποιο άλλο τρόπο, συνδράμουν σημαντικά στη μεγάλη αυτή μας προσπάθεια.

Ανέφερε ότι “η πρώτη μας απόφαση ως Διοικητικό Συμβούλιο ήταν ότι εμείς θα δουλέψουμε εθελοντικά, αφιλοκερδώς, και από το 2013 μέχρι σήμερα, κάνοντας πέραν των 100 συνεδριάσεων, και αναλώνοντας ατέλειωτες ώρες”, δεν έχουμε πάρει κάποια αμοιβή.

Οπως είπε ο κ. Πατσαλίδης, “καταφέραμε να μειώσουμε τα λειτουργικά μας κόστη για να δώσουμε όσες περισσότερες `ενέσεις` γίνεται στη δημιουργία ενός πλούσιου πολιτιστικού προγράμματος και θα συνεχίσουμε με εξοικονομήσεις γιατί ό,τι περισσεύει από λειτουργικά έξοδα θα δοθεί σε εμπλουτισμό του προγράμματος”.

Η Πάφος, συνέχισε, δηλώνει περήφανη και για το γεγονός ότι της απονεμήθηκε το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”, το οποίο, “κερδίσαμε με το σπαθί μας και με κόπο και ήταν το προϊόν των συγχαρητηρίων της αξιολόγησης γιατί το βραβείο αυτό απονέμεται εφόσον το πρόγραμμα πληροί τα κριτήρια”.

Αναφορά από τον κ. Πατσαλίδη έγινε και στον εμπνευστή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που δεν είναι άλλος από την τότε Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, προς τιμή της οποίας θεσπίστηκε και το πιο πάνω βραβείο που φέρει το όνομά της.

Οπως είπε ο κ. Πατσαλίδης, “τη δεκαετία του 1980 στην Ευρώπη συζητούσαν ακριβώς `για περισσότερη Ευρώπη` και για την οικονομική και κοινωνική ενοποίηση και σίγουρα ήταν μια πρόταση που θα έφερνε τους πολίτες της Ευρώπης πιο κοντά, ήταν μια πρόταση για την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων”.

Και είναι για αυτό, πρόσθεσε, “που πάντοτε από κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης απαιτείται αυτή η διάσταση, αυτή η συνέργεια μεταξύ Ευρωπαίων, ευρωπαϊκών πόλεων, Ευρωπαίων δημιουργών ούτως ώστε να συνδημιουργήσουμε σε μια ενωμένη Ευρώπη”.

“Με αυτό τον φιλόδοξο στόχο ξεκίνησε αυτός ο θεσμός, ο οποίος στην πορεία πήρε κι άλλες διαστάσεις”, είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην Πάφου σε λίγους μήνες θα είναι παρόντες, μεταξύ πολλών άλλων, η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Βόσνιος συνθέτης Γκόραν Μπρέκοβιτς, η Φιλαρμονική Βερολίνου, η οποία θα εμφανιστεί την 1η του Μάη ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο της Ευρώπης, το οποίο μάλιστα, θα μεταδίδεται μέσω του κρατικού ραδιοφωνικού καναλιού της Γερμανίας σε πολλές χώρες.

Στην Πάφο θα βρεθεί και η Γερμανίδα ερμηνεύτρια, Ούτε Λέμπερ, ο διεθνούς φήμης πιανίστας Βλαντιμίρ Ασκενάζι, με τον υιό του, κλαρινετίστα, Ντιμίτρι Ασκενάζι, η Ορχήστρα Τυμπανιστών “Γιαμάτο” από την Ιαπωνία, η Βρετανίδα ηθοποιός, Σαρλότ Ράμπλινγκ, η οποία έχει προταθεί τέσσερις φορές για το βραβείο Σεζάρ και μία για Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου”.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά εικαστικά δρώμενα, παραστάσεις χορού εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, τα οποία όλα βρίσκουν στέγη στο Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι “η Πάφος γίνεται όλη μια ανοικτή σκηνή και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η Πέτρα του Ρωμιού ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναδεικνύονται τα μνημεία μας, και για πρώτη φορά πάλι φορά θα γίνει παράσταση στα αρχαία ψηφιδωτά και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, θα χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιούμε και πλατείες της Πάφου”.

Η συνέντευξη του κ. Πατσαλίδη ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς το ΚΥΠΕ.

Οπως είπε ο Πρόεδρος του Πάφος 2017, “το ΚΥΠΕ, δεν είναι απλά και μόνο ευαισθητοποιημένο σε θέματα πολιτισμού, αλλά είναι και θεσμικός συνεργάτης επικοινωνίας του Πάφος 2017, το οποίο, Πρακτορείο, ευχαριστούμε θερμά γιατί ήταν από τους πρώτους φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε και μας αγκάλιασε, αντιλαμβανόμενο τη σημασία που έχει αυτός ο θεσμός αυτός ο τίτλος όχι μόνο για την Πάφο, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα”.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ