29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Φ. Φιλίππου: Η Πάφος να αποκτήσει Συμβουλευτικό Κέντρο Πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά

Η γάγγραινα των ναρκωτικών ουσιών προσλαμβάνει στις μέρες μας τεράστιες διαστάσεις. Αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε μείζον ζήτημα της μικρής μας κοινωνίας. Οι αιτίες του προβλήματος είναι ουσιαστικές και πολλαπλές. Συνδέονται ευθέως με το σύγχρονο τρόπο ζωής, την αποξένωση και τη μοναξιά που βιώνουν οι νέοι. Συνδέονται με τα προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αυτοί αντιμετωπίζουν, καθώς και με την έλλειψη κοινωνικών οραμάτων και συλλογικών δράσεων, κυρίως από την Πολιτεία.

Είναι επίσης γνωστό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι διαταξικό. Δεν εστιάζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά αφορά το σύνολο των νέων, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση. Τα ναρκωτικά είναι μπροστά μας, δίπλα μας. Δεν είναι μια προσωπική οικογενειακή υπόθεση που αφορά μόνο τους χρήστες και τις οικογένειές τους. Τα ναρκωτικά μας αφορούν και μας αγγίζουν όλους: τους πολίτες, την τοπική κοινωνία, τους φορείς, την Πολιτεία, τη χώρα ολόκληρη. Είναι θέμα κατ’ εξοχήν πολιτικό που απαιτεί την άμεση αφύπνιση και ενεργοποίησή μας.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πόλη μας Πάφο είναι υπαρκτό και δυστυχώς αναπτυσσόμενο. Είναι διαχρονικό, τεράστιο, πολύπλοκο και αποτελεί εφιάλτη για πολλές οικογένειες. Τα νεαρά θύματα δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς. Ο δείκτης είναι πλέον στο κόκκινο. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Πολιτεία, οι φορείς, οι ενεργοί πολίτες. Αλήθεια, ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα; Ποιος μπορεί να μην βλέπει αυτή την ανοικτή πληγή που αιμορραγεί και μας κάνει να θρηνούμε θύματα; Ποιος αντέχει να βλέπει τη νεολαία μας να χάνεται σε αυτό το ψεύτικο κόσμο; Το πρόβλημα δεν κρύβεται πλέον κάτω από το χαλί. Έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας, στα σχολεία μας. Γι’ αυτό καλούμαστε να το αντικρίσουμε κατάματα. Καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά με συντονισμένες κινήσεις και ιδιαίτερη ευαισθησία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Πολιτεία καλείται, ως οφείλει, να αναπτύξει προς αυτήν την κατεύθυνση μια σφαιρική και σαφή πολιτική, με στόχο την ολοκληρωτική αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος. Η Αστυνομία και το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, τα σχολεία επίσης. Ως Δήμος Πάφου πρέπει να δράσουμε άμεσα, προληπτικά και αποτελεσματικά.

Πρόταση μου είναι να δημιουργηθεί στην πόλη μας ένα Συμβουλευτικό Κέντρο Πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες αυτές ουσίες.

Κύριος σκοπός του θα είναι συμβουλευτικός, θα δρά δηλαδή προληπτικά, θα συνεργάζεται με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με οργανωμένα σύνολα και κυριότερα με φορείς νεολαίας. Θα συνεργάζεται με την Αστυνομία, τον Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, τον Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο Κύπρου και τους διάφορους άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Θα εργάζεται με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και συμβούλους ψυχολόγους και θα χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά και Κρατικά προγράμματα, αλλά και μέσα από τις διάφορες δράσεις του.

Απώτερος στόχος αυτού του Συμβουλευτικού Κέντρου Πρόληψης θα είναι να αποτρέψει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από την νεολαία μας και ταυτόχρονα να την οδηγήσει προς τον υγιή αθλητισμό, την παιδεία, την δημιουργία πολιτισμού και τέχνης. Θα πρέπει οι νέοι μας να οδηγηθούν σε προγράμματα και δράσεις που θα αναπτύξουν υγιές σώμα, ισχυρές αξίες και δυνατό μυαλό.

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον της Πάφου. Άλλωστε μια υγιής κοινωνία είναι πάντα παραγωγικότερη και πιο δημιουργική. Ως Δήμος Πάφου, ως τοπική κοινωνία και ως πολίτες οφείλουμε να αντιδράσουμε και να δράσουμε. Χωρίς ταμπού, χωρίς αναστολές, χωρίς φόβο. Οφείλουμε, με όραμα, με σχέδιο, με μέθοδο και συνεχή προσπάθεια να εργαστούμε για τον απεγκλωβισμό της νέας γενιάς από τα διάφορα φετίχ της δήθεν απελευθέρωσης. Επενδύοντας σωστά στην νεολαία μας, κρατώντας την μακριά από τις παγίδες, σημαίνει ότι θα το εισπράξει πολλαπλάσια η πόλη μας στο μέλλον.

Ο στόχος πρέπει να είναι κοινός και το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε σε όλους είναι ένα και μοναδικό: Καμιά νέα, κανένας νέος χαμένοι στους δρόμους της εξάρτησης, στο δρόμο χωρίς επιστροφή. Η νεολαία της Πάφου  με τη βοήθεια του Δήμου Πάφου θα νικήσουμε τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά.

Φίλιππος Θ. Φιλίππου

Πολιτικός Μηχανικός

Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ