20.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Φ. Φαίδωνος: Προς ποινική έρευνα το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Πάφου – “Αν κάποιοι έχουν ποινικές ευθύνες να οδηγηθούν στα δικαστήρια”

Η υπόθεση που αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, πήρε το δρόμο για ποινική έρευνα, σημείωσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε δημοσιογραφική διάσκεψη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό.

Ο Δήμαρχος Πάφου έδωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στοιχεία και αναφέρθηκε σε υπερβάσεις πέραν του 40% αλλά και σε 128 οδηγίες για έξτρα εργασίες, προφορικά, χωρίς την έγκριση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου Πάφου, για τις δύο φάσεις του έργου.

Το έργο άρχισε τον Νοέμβριο του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2009, αφού δόθηκε παράταση δυόμισι μηνών. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η αρχική προσφορά, είπε, ανήλθε σε 6. 842.000 ευρώ περίπου χωρίς Φ.Π.Α., ο επιμετρητής ποσοτήτων πιστοποίησε ότι έγιναν εργασίες για 7.489.000 και πληρώθηκαν 8.145.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μη ικανοποιημένες απαιτήσεις της τάξης των 595.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη β’ φάση του έργου, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως “η προσφορά ήταν 623.000 ευρώ, πιστοποιήθηκε και πληρώθηκε  1.091.000 ευρώ για τα σκιάδια στις ιδιωτικές περιουσίες χωρίς να υπάρχουν μέσα στις προσφορές, πληρώθηκαν 709.000 ευρώ”, ενώ-όπως είπε- “διερευνάται αν πληρώθηκε ακόμη ένα ποσό το οποίο έχει δηλωθεί στα βιβλία του Δήμου με άλλη ονομασία”. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Δήμαρχος στις έξτρα πληρωμές που έγιναν σε διάφορα πρόσωπα και εταιρείες που είχαν εμπλοκή στο έργο.  Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα η έρευνα που θα διεξαχθεί από την Αστυνομία θα καταδείξει ποιοι έδιναν τις οδηγίες αυτές.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στον επιθεωρητή εργοταξίου που με αρχικό συμβόλαιο αμοιβής 93.802 ευρώ πληρώθηκε τελικά το ποσό 155.850 ευρώ.

Ακόμη ο επιμετρητής ποσοτήτων από 101.000 ευρώ πληρώθηκε 142.000 ευρώ, ενώ σε υπάλληλο του Δήμου και πρώην δημοτικό μηχανικό, που προΐσταται των υπηρεσιών, δόθηκε κατ’ αποκοπή, 40,000 ευρώ για να εκτελεί την εργασία του υπερωριακά, ενώ διεκδικεί άλλες 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, εκ των υστέρων, το 2012, ζητήθηκε να παρθεί καλυπτική απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων για να νομιμοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις. 

Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και σε απειλές που δέχτηκε τότε ως προεδρεύοντας της επιτροπής με το αιτιολογικό ότι θα χάσει η Κυπριακή Δημοκρατία το 80%  επειδή το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο.

O Δήμαρχος Πάφου ευχήθηκε αν κάποιοι έχουν ποινικές ευθύνες να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Καταγγελίες στην Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού


O Δήμαρχος Πάφου ακολούθως αναφέρθηκε στις καταγγελίες που υπέβαλε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Κατόπιν αυτών, είπε,  Γενικός Ελεγκτής ζητά από την Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να διερευνήσει ενδεχόμενη παραβίαση του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου.

Αυτό –όπως είπε- έγινε με αφορμή την απόφαση του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου  που καλεί τα μέλη του να απέχουν από τον διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Πάφου για αποκατάσταση και εξωραϊσμό της Δημοτικής Αγοράς Πάφου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Αποτέλεσμα ήταν, συνέχισε, πάρα πολλοί εργολάβοι να μην υποβάλουν προσφορά, παραβιάζοντας ξεκάθαρα τον ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό.

Εμείς, συμπλήρωσε, ενώ πράξαμε νόμιμα, ενώ κάναμε αυτό που υπαγόρευε το Γενικό Λογιστήριο και οι Νόμοι παρενέβηκε ένας Σύνδεσμος, ο οποίος με τις ενέργειες του και τις πράξεις του, προσπάθησε και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να νοθεύσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ