21.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Φωτογραφίζουμε τα χωριά της Πάφου, Γνωρίζουμε την Παράδοση!

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ :ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κέντρα νεότητας της επαρχίας Πάφου, μέλη του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια έκθεση φωτογραφίας με στόχο την σύναψη συνεργασιών μεταξύ των νέων από διαφορετικά χωριά και κοινότητες αλλά και την προβολή της κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης. Η πιο πάνω δράση προσδοκά να προβάλει με εικόνες, τα ήθη και έθιμα της Κύπρου, μέσα από την φρέσκια ματιά νέων ανθρώπων και να προσκαλέσει άτομα από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές να γνωρίσουν το πολιτισμικό τοπίο περιοχών της επαρχίας Πάφου.

Η ιδέα της έκθεσης αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς ξεναγήσεων που άρχισαν από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 στα χωριά και την ύπαιθρο και πραγματοποιήθηκαν από εθελοντές νέους, μέλη των κέντρων νεότητας. Το κάθε κέντρο νεότητας ξεχωριστά, από τα 6 συνολικά κέντρα που λαμβάνουν μέρος, ανέλαβε την πραγματοποίηση μιας φιλοξενίας στο χωριό του. Η δράση περιελάβανε ξενάγηση στα σημαντικότερα πολιτισμικά ή ιστορικά σημεία του χωριού του, μετάβαση σε σημεία θέας και φυσικά την φωτογραφική καταγραφή προσώπων και χώρων από κάθε χωρίο.

Η δράση “Φωτογραφίζουμε τα χωριά της Πάφου, Γνωρίζουμε την παράδοση” τέθηκε ως ένας στόχος-πρόκληση για τους νέους της επαρχίας Πάφου. Η ιδέα προέκυψε γιατί οι εθελοντές ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν δεσμούς συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ τους αλλά και να μετέχουν στην κουλτούρα της Κύπρου βιώνοντας ο καθένας ξεχωριστά την φιλοξενία σε διάφορα χωριά της Κύπρου και γνωρίζοντας το πολιτισμικό τοπίο από το οποίο προέρχονται οι εθελοντές των κέντρων νεότητας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι νέοι λοιπόν από τα διάφορα κέντρα νεότητας οργάνωσαν και πραγματοποίησαν ξεναγήσεις στα χωριά από τα οποία προέρχονται και συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να πραγματοποιήσουν μια έκθεση φωτογραφίας η οποία προβάλλει τα χωρία της Πάφου, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα αλλά και τους κατοίκους που αποτελούν τα συστατικά στοιχεία για την ύπαρξη και διατήρηση της ζωής, ιδιαίτερα σε περιοχές απομακρυσμένες από το κέντρο της πόλης. Σημαντική στήριξη είχε το κάθε κέντρο νεότητας από τα κοινοτικά συμβούλια των χωρίων του που ενθάρρυναν και προώθησαν την πραγματοποίηση της δράσης των νέων εθελοντών.

Η δράση στόχο είχε να αφυπνίσει τους νέους που παρασύρονται από τους ρυθμούς των νέων εποχών και να ξαναζωντανέψει την παράδοση της Κύπρου, μέσα από μια σειρά εικόνων που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της κάθε φιλοξενίας. Οι νέοι εθελοντές βίωσαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα φιλοξενίας από ανθρώπους της παράδοσης και των χωριών της Πάφου, έθεσαν τις βάσεις για συνεργασία και αλληλεπίδραση και οι εικόνες που προέκυψαν είναι το υλικό της έκθεσης φωτογραφίας ‘’Νέοι και Παράδοση’’.

Η έκθεση φωτογραφίας συμβάλλει στην προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής παράδοσης και προβάλλει τα ήθη και έθιμα των χωριών της Πάφου. Είναι επίσης και μια πρωτοβουλία που εμπλέκει τους νέους να δραστηριοποιηθούν, να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα μέσα όπως είναι το κινητό τηλέφωνο και η φωτογραφική μηχανή για να καταγράψουν και να προωθήσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών της Κύπρου, επαγγέλματα και πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το κομμάτι αυτό μέσα από την δική τους οπτική γωνία.

Οι ξεναγήσεις αυτές άρχισαν από τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017. Την δράση πραγματοποίησαν τα κέντρα νεότητας Τσάδας, Κονιών, Σαλαμιούς, Στατού-Αγίου Φωτίου, Παναγιάς, Κουκλιών με την συμμετοχή του κέντρου νεότητας Νικόκλειας.
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ