23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Φιλανθρωπική εκδήλωση – αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας στην Πάφο 

Μια μοναδική παράσταση – αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης  στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο στην Πάφο με διοργανωτή τον  Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και συνδιοργανωτή το Δήμο Πάφου. Η παράσταση τελούσε  υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, κας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υψηλής Προστάτιδας του Συνδέσμου.

Αυτή ήταν η τρίτη παράσταση / αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ριάλτο Λεμεσού.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η  παράσταση αυτή πέραν του φιλανθρωπικού της χαρακτήρα, αποτελούσε το μεγαλύτερο αφιέρωμα που παρουσιάστηκε ποτέ στην Κύπρο γύρω από τη ζωή και το έργο της σπουδαιότερης υψίφωνου του 20ου αιώνα Μαρίας Καλογεροπούλου, γνωστής ως Μαρία Κάλλας (1923-1977). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε  η καλλιτεχνική της πορεία, από τα πρώτα της βήματα στο χώρο του λυρικού θεάτρου μέχρι και τον απρόσμενο θάνατό της.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως αναφέρεται, λόγος και μουσική συνδυάστηκαν  αρμονικά από τους πρωταγωνιστές, την υψίφωνο Χρύσω Μακαρίου και τον ηθοποιό Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, ο οποίος υποδύθηκε  το ρόλο του σκηνοθέτη που ανέλαβε  να σκηνοθετήσει μια παραγωγή για την Ελληνίδα Ντίβα, αλλά χωρίς να  γνωρίζει αρκετά για την ίδια και η κα Μακαρίου  μετέφερε στους παρευρισκόμενους  με τις φωνητικές της ικανότητες στους ρόλους-ηρωίδες που σημάδεψαν και καθιέρωσαν την Κάλλας ως την απόλυτη Ντίβα της Όπερας. Τους δύο πρωταγωνιστές συνόδευσαν  ο διεθνούς φήμης Βούλγαρος Βαρύτονος Κρούμ Γκάλαμπωφ, ο Πιανίστας Ζμπύνιεκ Μάρουσκα και ο Φλαουτίστας Θεόδωρος Κρασίδης.

Η σύλληψη της εκδήλωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση,  ήταν  πολυεπίπεδη και συνδύασε, πέραν από την ερμηνεία των χαρακτηριστικών αριών της Κάλλας, οπτικοακουστικό υλικό υπό τη μορφή κολλάζ, σπάνιου φωτογραφικού υλικού και συνεντεύξεων της ντίβας.

Το τεράστιο έργο της έρευνας ανέλαβε η Ιστορικός Μουσικολόγος Δρ Σπυριδούλα Κατσαρού, ενώ το μοντάζ έχει επιμεληθεί η Μαρία Αβραάμ. Ο μονόλογος/αφήγηση βασίστηκε  σε μοναδικές πηγές και αρχεία ανάμεσα σε άλλα αυτών της ΕΡΤ, της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, καθώς και μεγάλων συλλεκτών προσωπικών αντικειμένων και επιστολών της Μαρίας Κάλλας.

Η εκδήλωση στόχευε  στην κατά το δυνατόν πληρέστερη σκιαγράφηση της Μαρίας Καλογεροπούλου, ως μουσικής προσωπικότητας με συγκεκριμένες ιδέες και αντιλήψεις περί τέχνης και κυρίως περί όπερας, ως ανθρώπου σε όλες τις διαστάσεις και εκφάνσεις του, ως μιας συνεχώς εξελισσόμενης μουσικού σε διάλογο με το κοινό της, ως δημιουργού μιας συγκεκριμένης εικόνας: La Callas.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ