17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Υπόθεση ΧΥΤΑ: 8ήμερη κράτηση στο ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εναντίον του Ιωάννη Κοκότση ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την διερευνώμενη υπόθεση του Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου. 

Ο ύποπτος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της  συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος , συνωμοσία προς καταδολίευση, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής , κλοπής από δημόσιο λειτουργό , αδικήματα διαφθοράς που ορίζονται από τον νόμο που κυρώνει την σύμβαση του Σ.Ε. για την ποινικοποίηση της διαφθοράς , αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από Αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου , πλαστογραφίας , κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων , δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας , δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και το αδίκημα της περί συγκάλυψης έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες πράξεις.

Aιτιολογώντας την απόφαση η δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Ελένη Χατζηπαππά  ανέφερε πως υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ο ύποπτος δυνατόν να εμπλέκεται στη διάπραξη των αδικημάτων. Είπε επίσης πως επειδή το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη τυχόν απόλυση του υπόπτου δυνατό να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας με τον επηρεασμό μαρτύρων ενώ υπάρχει και η πιθανότητα της καταστροφής τεκμηρίων που σχετίζονται με την υπόθεση. Όσον αφορά το χρόνο προσωποκράτησης του η δικαστής ανέφερε πως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης δικαιολογείται η 8ήμερη προσωποκράτηση του.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από την δημόσιο κατήγορο Ευαγγελία Μανώλη χαρακτήρισε δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας για 8ήμερη προσωποκράτηση του υπόπτου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ΓΔ της εταιρείας Helector,  δικηγόρος Μιχάλης Πικής δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για την 8ήμερη προσωποκράτηση του πελάτη του, δηλώνοντας ωστόσο πως ο ύποπτος και πελάτης του δεν αποδέχεται τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς διερευνώνται εναντίον του και ότι επέστρεψε στην Κύπρο οικειοθελώς.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Λοχίας 2192 Γιάννος Κωνσταντίνου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού και προΐσταται της ανακριτικής ομάδας ανέφερε πως τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2008 – 2015 στην Επαρχία Πάφου και Λευκωσίας.

Είπε πως οι εξετάσεις αυτής της σοβαρότατης υπόθεσης βρίσκονται υπό εξέλιξη και οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Για ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένονται σημείωσε, να ληφθούν 55 περίπου καταθέσεις  από ό,τι προκύπτει από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις. Οι καταθέσεις που θα ληφθούν θα είναι από τρεις τουλάχιστον επαρχίες, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Πάφο και αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Helector  , υπαλλήλους του ΧΥΤΑ , το ΔΣ του ΧΥΤΑ, από πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται στις καταθέσεις των υπόπτων και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Ήδη είπε, εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων από όλους τους υπόπτους , ενώ γίνονται εξετάσεις για εντοπισμό των στοιχείων κάποιων προσώπων που εκδώσαν πλαστά τιμολόγια προς το ΧΥΤΑ και έδωσε τα χρήματα ο ύποπτος στους Σ. Βέργα και Δ. Πατσαλίδη. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες μέχρι στιγμής και όπως προαναφέρθηκε παραλήφθηκε όγκος εγγράφων υπολογιστές τα οποία αξιολογούνται για να εντοπιστούν όλα τα εικονικά/ πλαστά έγγραφα.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο έλεγχος στα έγγραφα που παραλήφθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας Helector συνεχίζεται  και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 40 περίπου εικονικά/ πλαστά τιμολόγια και αποδείξεις πλαστές που φαίνεται ότι με τον ίδιο τρόπο ο ύποπτος δικαιολογούσε τα ποσά για να καταλήγουν οι μίζες στον τέως Δήμαρχο Πάφου Σ. Βέργα και στο οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη που τελεί σε διαθεσιμότητα.

Ο ανακριτής είπε πως το δε ποσό μόνο για πλαστά τιμολόγια και αποδείξεις ανέρχεται περίπου στις 200.000 ευρώ, ενώ από όλους τους εμπλεκόμενους που αναφέρονται στα πλαστά λαμβάνονται δείγματα γραφής και υπογραφής.

Έλεγχος διεξάγεται επίσης και από την Ελεγκτική Υπηρεσία τόσο για το κύτταρο Β1 που όπως προαναφέρθηκε 1,000,000 κατέληξε στην εταιρεία του υπόπτου, καθώς και τα ποσά που χρέωνε το ΧΥΤΑ στους τόνους με τα σκουπίδια.

Ο εξεταστής της υπόθεσης είπε πως στα γραφεία της εταιρείας του υπόπτου έγινε εκ νέου έρευνα και παραλήφθηκαν και άλλα έγγραφα , ενώ έρευνα έγινε και στα γραφεία του ΧΥΤΑ Πάφου και παραλήφθηκαν όλα τα τιμολόγια που αφορούν πληρωμές που γίνονταν για τα σκουπίδια.
.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο για την υπόθεση τελούν ήδη υπό κράτηση. Συγκεκριμένα – όπως είπε- στις 5 Μαρτίου του 2016 τέσσερα πρόσωπα, ο οικονομικός διευθυντής του Δ. Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα και τρεις υπάλληλοι της εταιρείας Helector, οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου και εναντίον τους εξασφαλίστηκε διάταγμα προσωποκράτησης για περίοδο 8 ημερών.

Κατά το χρονικό διάστημα που διέρρευσε προέκυψαν σημαντικά στοιχεία συνέχισε, και εξασφαλίστηκαν μαρτυρίες που εμπλέκουν τόσο τα πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση όσο κα ι τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Helector.

O ανακριτής είπε πως συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε μαρτυρία από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Χάρης Χωματουργικά Λτδ που ασχολείται με την μεταφορά και προμήθεια άμμου και χωμάτων. Κατά το έτος 2012 και συγκεκριμένα στις 3.10. 2012 ο  Μιχάλης Μιχαήλ που τελεί υπό κράτηση, υπάλληλος της εταιρείας, του είπε να εκδώσει τιμολόγια ότι δήθεν έκανε εργασίες στο ΧΥΤΑ , γιατί όπως του ανέφερε του το επέβαλαν οι διευθυντές της Helector.

Επίσης σημείωσε, την 3η Οκτωβρίου του 2012 έκδωσε τιμολόγιο που αφορά υλικό και μεταφορά για επίχωση σκυβάλων στο ΧΥΤΑ για το ποσό των 17.000 ευρώ περίπου το οποίο ανάφερε ότι είναι πλαστό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακολούθως έκδωσε το τιμολόγιο στο Μιχαήλ και σε διάστημα δύο μηνών περίπου πήγε στο ΧΥΤΑ   και του έδωσε την επιταγή που αφορούσε την πιο πάνω δουλειά που δήθεν έκαμε για το ποσό των 17.000 ευρώ. Του είπε να καταθέσει την επιταγή στον λογαριασμό του και αφού εισπράξει τα χρήματα να πληρωθεί το ΦΠΑ που αντιστοιχούσε στην εταιρεία του και τα υπόλοιπα να του τα φέρει σε μετρητά.

Όπως ανέφερε ο εξεταστής, όταν ξεκαθάρισε την εξαργύρωσε και πήρε τα μετρητά στον Μιχάλη Μιχαήλ στον ΧΥΤΑ. Του είπε ότι τα χρήματα εκείνα θα τα έδινε στον ύποπτο. Ο λόγος που το έκανε ήταν επειδή δεν ήθελε , όπως ανέφερε, να χάσει τις δουλειές που του έδιναν και λόγω του ότι ήταν πελάτες του.

Ο κ. Κωνσταντίνου επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε άλλη μαρτυρία  που εξασφαλίστηκε από μηχανολόγο στην Πάφο ότι έκδωσε τιμολόγιο της εταιρεία του για το ποσό των 3.000 ευρώ και έγραψε πάνω επιδιόρθωση υδραυλικών στο ΧΥΤΑ, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Όπως ανέφερε ο Δ. Πατσαλίδης τελών σε διαθεσιμότητα Οικονομικός διευθυντής του Δ. Πάφου,  του είπε να εκδώσει αυτό το τιμολόγιο στο όνομα της εταιρείας του ΓΔ της Helector και να βάλει τέτοια δικαιολογία ότι επιδιόρθωσε τα υδραυλικά στο ΧΥΤΑ. Το πρόσωπο αυτό ανέφερε ότι έκανε εργασίες στην οικία του Πατσαλίδη και τον πλήρωσε σε μετρητά , αλλά εξέδωσε το πιο πάνω τιμολόγιο.

Είπε επίσης,   πως η Αστυνομία εξασφάλισε και άλλη μαρτυρία που είναι από τα πρόσωπα που ανέφερε η υπάλληλος της εταιρείας που τελεί υπό κράτηση Μαππούρα Παντελίτσα, συγκεκριμένα από τον πατέρα της, κουμπάρο της και τον αδερφό της, που  ανάφεραν ότι τα τιμολόγια είναι πλαστά και ουδέποτε έκαναν εργασίες όσο αφορά το ΧΥΤΑ. Τα τιμολόγια αυτά εκδόθηκαν καθ΄υπόδειξη του υπόπτου.

Εξασφαλίστηκε όμως και άλλη μαρτυρία και συγκεκριμένα από πρόσωπο που γνωρίζει τον ύποπτο. Της υποδείχθηκε τιμολόγιο 2.500 ευρώ ότι δήθεν έκανε λογισμικές υπηρεσίες. Εντοπίστηκε αυτό το πρόσωπο στην Λάρνακα και ανέφερε ότι ουδέποτε έκανε τέτοια εργασία για την εταιρεία του υπόπτου , αλλά σε ανύποπτο χρόνο ο ύποπτος της έδωσε 1500 μετρητά ως δώρο.

Ο Ιωάννης Κοκότσης ΓΔ της εταιρείας Helector  συνελήφθη χθες στις 12:30  στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας και οδηγήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού για ανάκριση. Ανακρινόμενος κράτησε ερμητικά το στόμα του κλειστό όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο και στις ερωτήσεις των ανακριτών απήντησε « ασκώ το δικαίωμα της σιωπής».

Στο μεταξύ της 8ης με 9ης  Μαρτίου του 2016 ανακρινόμενη η Παντελίτσα Μαππούτα που τελεί υπό κράτηση,  προέβηκε σε πολυσέλιδη θεληματική κατάθεση και παραδέχτηκε την διάπραξη των αδικημάτων. Μεταξύ άλλων υπόδειξε στην Αστυνομία αριθμό με πλαστά τιμολόγια που ο ύποπτος της έλεγε να συμπληρώσει και σε αυτά υπέγραφε και ο ΓΔ της Helector. Η κατάθεση της είπε ο ανακριτής, αξιολογείται , ενώ πιστοποιείται ο τρόπος με τον οποίο ο ύποπτος δρούσε για την μεταφορά των χρημάτων, δηλαδή των μιζών στα πρόσωπα που αναφέρονται πιο πάνω.  

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ