24.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Τράπεζα πωλήθηκε για μόλις €1- Διαβάστε ποια είναι και ποιος ο νέος ιδιοκτήτης

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ (SRB) ανακοίνωσε τη μεταφορά όλων των μετοχών και κεφαλαιακών προϊόντων της προβληματικής Banco Popular Espanol SA στη Banco Santander SA έναντι του συμβολικού τιμήματος του €1.


Η ριζοσπαστική αυτή πράξη γίνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάνθη ότι η Banco Popular «καταρρέει ή είναι πιθανόν να καταρρεύσει» και ενημέρωσε σχετικά το Συμβούλιο, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του SRΒ.

«Η απόφαση που λήφθηκε σήμερα διασφαλίζει τους καταθέτες και τις ζωτικές λειτουργίες της Banco Popular. Αυτό καταδεικνύει ότι τα εργαλεία που δόθηκαν στις αρχές εξυγίανσης μετά την κρίση είναι αποτελεσματικά για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων από τη διάσωση τραπεζών», δήλωσε η Έλκε Κόνιχ, πρόεδρος του SRB.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πλέον η Banco Popular θα συνεχίσει να ενεργεί ως φερέγγυο μέρος του ομίλου της Banco Santander. Στη Santander μεταφέρονται επίσης όλες οι τραπεζικές εργασίες της Banco Popular και των θυγατρικών της.

Σύμφωνα με το SRB, η πράξη διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η Banco Popular διατηρεί θυγατρική εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, αναφέρεται, το SRB προστατεύει αποτελεσματικά τους καταθέτες της Banco Popular και τις ζωτικές της λειτουργίες, προκειμένου να αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην πραγματική οικονομία, χωρίς τη χρήση κρατικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε χθες τη Banco Popular κατά δύο βαθμίδες, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη ροή αρνητικών ειδήσεων για το μέλλον της τράπεζας, ειδήσεις οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την εμπιστοσύνη επενδυτών και των καταθετών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η κεφαλαιακή θέση επιδεινώθηκε το 2016, αφού παρουσίασε ζημιές €3,5 δις ξεπερνώντας κατά €1 δις την έκδοση κεφαλαίου στη οποία προχώρησε τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Ο δείκτης κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) υποχώρησε το Μάρτιο του 2017 στο 10%, ενώ βρίσκεται κάτω από το κεφαλαιακό όριο που έθεσε η άσκηση SREP του 11,37%. Σύμφωνα με τον οίκο, η τράπεζα παρουσίασε περιορισμένη πρόοδο στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ ο δείκτης NPA (προβληματικά δάνεια και και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με ακίνητα ανήλθε στο 32%.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ