17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Το Πάφος 2017 συνεχίζει αυτή την εβδομάδα με εκθέσεις φωτογραφίας και θεατρικά 

Με πλούσιο πρόγραμμα συνεχίζει τις εκδηλώσεις της η ΠΠΕ Πάφος 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος της.

Στις 14 Δεκεμβρίου στις 19:00 παρουσιάζεται η “Η Ιαπωνική Ματιά στην Κύπρο ”, με τον Ιάπωνα φωτογράφο Masahiro Usami στην Κύπρο που ήρθε για να παρατηρήσει τη ζωή των ανθρώπων της Κύπρου και να δημιουργήσει φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν τις ελπίδες, αλλά και την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Κύπρου μέσω της καλλιτεχνικής προοπτικής του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί σε ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με τα γεγονότα του 1974, συμβολίζοντας την ελπίδα τους για επανένωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η σειρά φωτογραφιών του Masahiro Usami ονομάζεται «Manda-la», όπως και η μορφή της βουδιστικής ζωγραφικής Mandala, που απεικονίζει την ουσία του χώρου. Ένα κύριο σχήμα τοποθετείται στη φωτογραφία για να αναπαραστήσει τη λεπτομερή ζωή και το περιβάλλον του. Οι φωτογραφίες θα εκτίθενται στην Πάφο στο Χάνι του Ιμπραήμ και στη Λευκωσία στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, αποχαιρετά το έτος 2017 με μια θεατρική παράσταση που έχει πολλαπλή σημασία για την Πάφο την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Μαρκίδειο Θέατρο στις 20:00. Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιασθεί η δραματοποίηση του κορυφαίου έργου “Παγκόσμιον Άσμα” του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξάλλου, η Πάφος αποκτά επιπλέον σημεία αναφοράς με εικαστική αξία που θα χαρακτηρίζουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Μια σειρά από τσιμεντογραφίες που έχουν δημιουργηθεί από αναγνωρισμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Πάφο, θα εκτίθενται μόνιμα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική βόλτα, με αναφορές σε μια μορφή τέχνης που φέρει κυπριακή ταυτότητα διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, από το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

Η πολυδιάστατη έννοια Home (Εστία-Σπίτι) αποτελεί κεντρικό θέμα στο ομώνυμο αυτό έργο. Δύο εκπαιδευτές και 12 φωτογράφοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και τις Η.Π.Α. συμβίωσαν για 6 μέρες στη Δρούσια, όπου διαμέσου της δημιουργικής διαδικασίας της αλληλεπίδρασης, της σύνθεσης ιδεών, των εμπειριών και των ιδιοσυγκρασιών τους, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για καλλιτεχνική παραγωγή. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση και ερμηνεία μέσα από την έκθεση και τη σχετική έκδοση.

Το έργο χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2015-2020» και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις  7 Ιανουαρίου του 2018. Θα είναι κλειστή στις 24, 25, 31 Δεκεμβρίου, και 1 και 2 Ιανουαρίου 2018.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ