25.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Το θέατρο του παραλόγου και οι ευθύνες

Τα τελευταία χρόνια ζούμε το θέατρο του παραλόγου σε σχέση με την Κυπριακή Οικονομία. Μέχρι πρόσφατα, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές , οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν και δεσμεύονταν ότι δεν κινδυνεύει ο Συνεργατισμός.

Της Αυγούστας Φακοντή*

Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι πρόκειται για κακόβουλες φήμες. Σε συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι η Κυπριακή Οικονομία ανακάμπτει και μάλιστα με ένα ισχυρό ρυθμό. Είμαστε όλοι μάρτυρες των δηλώσεων για το δήθεν  “Success Story” για την οικονομία. Πριν από ένα περίπου χρόνο ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ο Συνεργατισμός υλοποίησε όλους τους σχεδιασμούς του και πέτυχε τόσο στις αναδιαρθρώσεις όσο και στην μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.Τις τελευταίες μέρες η αυλαία του θεάτρου  του παραλόγου έχει πέσει και έχουμε μπροστά μας την ωμή πραγματικότητα. Ένα story που κάθε άλλο παρά success ήταν και αντί για happy end καταλήγει σε εκβιασμό της βουλής. Ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τις τελευταίες μέρες δήλωσε ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία, η οικονομία  τινάζεται στον αέρα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται .  Δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη  που έπεσαν στο κενό. Δεν θα υπάρχει κούρεμα δεσμεύτηκαν το 2013 για να ακολουθήσει λίγες μέρες μετά το κούρεμα, δεν κινδυνεύει ο Συνεργατισμός δεσμεύονταν μέχρι πριν λίγες μέρες. Και ξανά το πιστόλι στον κρόταφο. Και ξανά οι πολίτες να κάνουν ουρές μπροστά από τις τράπεζες.  Και ξανά να κερδίζεται η ψήφος του λαού με προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Και ξανά να καλείται η Βουλή να βρει λύσεις στα προβλήματα των τραπεζών την τελευταία στιγμή και υπό την απειλή ότι η οικονομία κρέμεται από μία κλωστή.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι το έργο έχει επαναληφθεί. Είναι επιτέλους καιρός να αναζητηθούν ευθύνες. Ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης  στην Έκθεση του για το Συνεργατισμό ανάφερε ότι τα ευρήματα περί κακής διακυβέρνησης στον Συνεργατισμό καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διενέργειας έρευνας ώστε να διαφανεί ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό ίδρυμα. Ο Γενικός Ελεγκτής σε σχέση με τα ευρήματα του στην έκθεση αυτή περί κακής διακυβέρνησης ανέφερε περαιτέρω ότι η διαπίστωση της κακής διακυβέρνησης δεν έγινε μόνο από την ελεγκτική υπηρεσία αλλά έγινε και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Φρανκφούρτης και ο οποίος  τους προειδοποιούσε  τότε ότι χωρίς διόρθωση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης δεν θα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και κινήσεις που επιβάρυναν την θέση του Συνεργατισμού . Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τους κακούς χειρισμούς που έγιναν στα χρόνια που ελέγχει πλήρως τον Συνεργατισμό, για τις αβάσιμες διακηρύξεις που έκαναν κατά καιρούς  ότι καλύπτονται οι στόχοι του Συνεργατισμού αλλά και για τις αβάσιμες διακηρύξεις  για την  δωρεάν παραχώρηση στους πελάτες  του Συνεργατισμού του 25% των μετοχών του κράτους στο Συνεργατισμό. Θα πρέπει να λογοδοτήσει επίσης για την αποτυχία των σχεδιασμών της διοίκησης του Συνεργατισμού που η ίδια διόρισε και για το τεράστιο κόστος που καλείται να καταβάλει ο λαός μας για την κακοδιαχείριση του Συνεργαρισμού. Ενώ ανέλαβε την ευθύνη της ανόρθωσης του Συνεργατισμού, αυτός βρέθηκε σήμερα στον αναπνευστήρα.

Κάποιοι έπαιρναν αποφάσεις, κάποιοι διόριζαν και κάποιοι έπρεπε να ελέγχουν και δεν έλεγχαν. Όλοι αυτοί οι “άριστοι των αρίστων”  θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Λιγότερη δεν είναι ούτε η ευθύνη εκείνων που μπορούν να τους αναγκάσουν να λογοδοτήσουν.

*Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ