16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Το Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας – Αγίου Νικολάου ταξιδεύει Ισπανία [φωτογραφίες]

Μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 με τον εξειδικευμένο τίτλο: «Bits and Pieces of Culture», που συμμετέχουν σχολεία από 6 διαφορετικές χώρες (Κροατία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος), μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών ταξίδεψε στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, στο ταξίδι-συνάντηση μεταξύ των εταίρων, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν οι μαθητές Ιζαμπέλα Αμέρ, Βανέσα Κωνσταντίνου, Τζασμίν Κανακάντι, Αλέξανδρος Ιγναντίου, Χαράλαμπος Ιγνατίου και Κωνσταντίνος Σαββίδης και οι εκπαιδευτικοί Μάριος Κωνσταντινίδης, Χρύσω Χαραλάμπους και ο Διευθυντής του Σχολείου, Γιάννης Χαραλάμπους. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Monte Alegre de Castillo, ένα χωριό της νοτιοανατολικής Ισπανίας, με πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκους.

Ήταν μια πρωτόγνωρη, ενδιαφέρουσα και μοναδική εμπειρία για όλα τα μέλη της αποστολής.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του πενθήμερου προγράμματος μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία γνωριμίας και αλληλεπίδρασης σε πολιτιστικό, εκπαιδευτικό αλλά και προσωπικό επίπεδο με τα μέλη των άλλων χωρών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το περιεχόμενο της εβδομαδιαίας εκπαιδευτικής ‘περιπέτειας’ παρουσιάζεται συνοπτικά ακολούθως:

Ημέρα 1

Όλα τα μέλη των αποστολών, κατά τις 09:30, μαζεύονται στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, Piazza de Espania, όπου γίνεται μια πρώτη γνωριμία. Έπειτα ακολουθεί μια ξενάγηση με το λεωφορείο στις κυριότερες περιοχές της πανέμορφης πρωτεύουσας με αναφορά στα σπουδαιότερα σημεία και αξιοθέατα της.

Ακολούθως γίνεται μια περιδιάβαση στο κέντρο της παλιάς πόλης με τα εξόχως συντηρημένα παλαιά κτίρια, τις πλατείες, την αγορά, τα καταστήματα και τα γουστόζικα εστιατόρια και καφετέριες. Μια σύντομη αλλά σαγηνευτική γεύση από την ισπανική μεγαλούπολη.

Σε ένα τυπικό εστιατόριο που απαντά συχνά πυκνά κανείς στην Μαδρίτη, μια Hamoneria, όλη η αποστολή γευμάτισε κατά τις 14:00, παίρνοντας μια πρώτη γεύση τυπικής ισπανικής κουζίνας. Μετά το γεύμα ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι (3,5 ώρες) για το Monte Alegre. Ώρα 19:30, επιτέλους φτάνουμε στον προορισμό. Μια θερμή υποδοχή μας περιμένει, ιδιαίτερα για τα παιδιά και ειδικότερα για τον Κωνσταντίνο.

Έπειτα από την γνωριμία με τις φιλοξενούσες οικογένειες, σιγά σιγά όλοι αποχωρούν για το μέρος της διαμονής τους.

Ημέρα 2

Το σχολείο αρχίζει στις 09:00. Οι μαθητές μας έρχονται στο σχολείο μαζί με τα παιδιά που τους φιλοξενούν. Οι οικοδεσπότες οργάνωσαν σύντομο πρόγραμμα προς καλωσόρισμα των αποστολών.

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε 6 μικτές, κατά εθνικότητα, ομάδες εκτελούν τη δραστηριότητα City game. Μια δραστηριότητα προσανατολισμού που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους φιλοξενούμενους να γνωρίσουν τα κυριότερα σημεία αναφοράς του χωριού.

Με το τέλος του παιχνιδιού όλοι μαζεύονται στο δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος του χωριού υποδέχεται και καλωσορίζει με τη σειρά όλες τις αποστολές και εκθειάζει τη σημασία της συνάντησης και του όλου προγράμματος.

Στη συνέχεια, στο σχολείο, κάθε αποστολή παρουσιάζει με την βοήθεια της τεχνολογίας τα καρναβαλίστικα έθιμα της χώρας της. Το πρωινό πρόγραμμα τελειώνει με την δημιουργία και την επίλυση ενός Quiz με τη συμβολή όλων και συμμετοχή όλων των ομάδων.

Το απόγευμα σε ένα δίωρο εργαστήρι οι 6 ομάδες κατασκευάζουν υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της κάθε χώρας μια παραδοσιακή αντιπροσωπευτική καρναβαλίστικη μάσκα.

Ημέρα 3

Πολύ ενδιαφέρον ξεκίνημα. Εργαστήρι μαγειρικής. Κάθε ομάδα μαγειρεύει ένα παραδοσιακό φαγητό. Για την Κύπρο επιλέξαμε τα κουπέπια.

Όλοι εργάστηκαν με ενθουσιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.

Έπειτα έγιναν τα εξής:

  • Έκθεση και παρουσίαση των εδεσμάτων

  • Online παρουσίαση

  • Εργαστήριο για δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου με τις 6 συνταγές.

Ημέρα 4 

Πολύ πρωινό ξύπνημα. Ολοήμερη εκδρομή. Ώρα 6:30 το λεωφορείο γεμάτο ξεκινά για την Cuenca, μια πόλη που αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι προστατευόμενη από την UNESCO.

Η Κουένκα είναι μια πόλη που βρίσκεται στα βουνά της κεντροανατολικής Ισπανίας. Ιδρύθηκε από τους Moors, και διατηρεί την ιστορική περιφραγμένη πόλη, με τα απόκρημνα λιθόστρωτα δρομάκια και τα μεσαιωνικά ερείπια κάστρου. Σκαρφαλωμένη πάνω σε ασβεστόλιθο, ψηλά πάνω από τα ποτάμια Jucar και  Huécar,  είναι πιο διάσημη για τα καλά διατηρημένα “Casas colgadas, ” δηλ τα κρεμμαστά ή κρεμασμένα σπίτια. Στο φαράγγι του Huécar, φαινομενικά προσκολλώνται στις άκρες των βράχων.

Στις 10:00 η ώρα ξεκινά μια 4ωρη γνωριμία με την πόλη και τα αξιοθέατά της. Μαθητές και εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε 2 ομάδες είχαν την τύχη να ξεναγηθούν στην πόλη από επαγγελματία ξεναγό περπατώντας στα στενά δρομάκια της και να επισκεφτούν 2 πολύ εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα μουσεία, το Μουσείο Επιστήμης και το Πλανητάριο.

Στις 14:00 η αποστολή γευμάτισε σε ένα εστιατόριο με τοπική κουζίνα.

Ακολούθησε μια άλλη ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό της πόλης και έπειτα όλοι είχαν ελεύθερο χρόνο να χαζεύουν στην όμορφη πόλη, που σε μετάφερνε σε μια άλλη εποχή.

Αργά το βράδυ η αποστολή επιστρέφει στη βάση της, το Monte Alegre, κουρασμένη αλλά πολύ ευχαριστημένη από το περιεχόμενο της εκδρομής.

Ημέρα 5

Τελευταία μέρα στο Monte Alegre. Ξεκινάει με παιχνίδι. Οι 6 ομάδες σε ένα κυκλικό πρόγραμμα 6 σταθμών είχε την ευκαιρία να παίξει και να γνωρίσει παραδοσιακά παιχνίδια των Ισπανών. Τα περισσότερα ήταν γνωστά. Κάποια είτε ήταν ακριβώς τα ίδια είτε είχαν μικροδιαφορές.

Στο υπόλοιπο της μέρας έγιναν 2 διαγωνιστικά παιχνίδια γνώσεων σε σχέση με την όλη συνάντηση και αξιολόγηση της όλης εβδομάδας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, φτάνει η ώρα των αποχαιρετισμών. Πολλές ευχαριστίες, πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες και λίγα κλάματα. Ήταν το τέλος μια υπέροχης εβδομάδας.

Πολλά ευχαριστώ και συγχαρητήρια στους οικοδεσπότες, όλο το διδακτικό προσωπικό και την Διευθύντρια του σχολείου και την Συντονίστρια τους, για την όλη διοργάνωση και για την εξαιρετική διάθεση τους να κάνουν ότι ήταν εφικτό για μας προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή, μια αξέχαστη εμπειρία. Πολλές ιδιαίτερες ευχαριστίες στις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας, για την μέγιστη φροντίδα, ζεστασιά και αγάπη που επέδειξαν σε αυτούς, κάνοντας τους να νιώσουν πολύ άνετα και ευχάριστα όλη τη βδομάδα.

 

Ανοίγει δρόμους   Erasmus+ Αλλάζει ζωές

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ