22.9 C
Paphos
Sunday, April 28, 2024

Το γαϊτανάκι του ΓεΣΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΡΚΑΣτου Παναγιώτη Α. Βορκά - Γενετιστής

Στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό για συζήτηση που αφορούσε την εσωτερική διακυβέρνηση, το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ)  βρέθηκε στο επίκεντρο. Οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν εν σοφία στον καθορισμό μάλιστα και ημερομηνίας για την πλήρη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.


 

Η 1η Ιουνίου 2020 θα είναι το ανώτατο χρονικό όριο για την εισαγωγή του ΓεΣΥ στην πλήρη του μορφή. Επιπλέον, καθορίστηκαν ως χρονικά ορόσημα, η 1η Ιουνίου 2017 σαν το ανώτατο χρονικό πλαίσιο για τη λειτουργία του οργανισμού δημοσίου δικαίου που θα διαχειριστεί την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η 1η Ιουνίου 2019 ως το ανώτατο χρονικό όριο για την εισαγωγή της εξώ-νοσοκομειακής φροντίδας του ΓεΣΥ. Απλά τα πράγματα δηλαδή, από Ιούνιο σε Ιούνιο και τέλος πάλι σε Ιούνιο και τσουφ, εγένετο ΓεΣΥ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από ημερομηνίες ορόσημα σίγουρα συμφώνησαν οι πολιτικοί μας αρχηγοί. Τώρα μένει το κομμάτι της υλοποίησης και οι πρακτικές ενέργειες και κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να οδηγηθούμε στην επιβεβαίωση των ημερομηνιών.

Θεωρώ πως επιχειρήθηκε από όλους να παρουσιαστεί πως μπαίνει το νερό στ΄αυλάκι αλλά όλοι ξέρουμε πως από τη θεωρία και τη διακήρυξη στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ειδικότερα όταν κάποιος αναλογιστεί τη σωρεία των ανακοινώσεων και εξαγγελιών που κατά καιρούς έγιναν και γίνονται από όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους που μόνο τη σύγχυση και τη διαφορά προσεγγίσεων αναδεικνύουν.

Επιπλέον, η τραγική εικόνα που δυστυχώς εμφανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας, κυρίως σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων, λειτουργικών αναγκών, οργάνωσης και διοίκησης, κάνει τον καθορισμό χρονικών οροσήμων να φαντάζει άτοπος.

Κατά καιρούς έγιναν μελέτες από εμπειρογνώμονες για τις οποίες ξοδεύτηκαν προφανώς χρήματα του φορολογούμενου πολίτη αυτής της χώρας, για του οποίου το συμφέρον υποτίθεται πως πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό το ΓεΣΥ. Παρόλ’αυτά οι άρχοντες του τόπου ανεξαρτήτως κατεύθυνσης και κομματικού χρωματισμού επιλέγουν όπως είθισται να σκαρταρούν απόψεις και εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων για να προωθήσουν και εργαστούν υπέρ αυτού που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως ιδανική μορφή ΓεΣΥ.

Κοινός, φακκούμε γυρόν του μπάκαρι

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ