16.9 C
Paphos
Tuesday, March 26, 2024

Το αριστούργημα του Μότσαρτ «Ντον Τζιοβάννι» στη σκηνή του Pafos Aphrodite Festival

«Ντον Τζιοβάννι», ένα πραγματικό αριστούργημα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) ανεβαίνει στη σκηνή του Pafos Aphrodite Festival στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο της Πάφου, σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.


 

Ο Ντον Τζιοβάννι, αριστοκράτης ή «διεφθαρμένος υλιστής», ταράζει με τις ερωτικές του περιπέτειες τη συντηρητική κοινωνία της εποχής. Αεικίνητος, με ακόρεστη πείνα, διατρέχει την Ευρώπη για νέα σάρκα, παγιδεύει το θύμα του με υποσχέσεις και προσφέρει εκείνο για το οποίο το θύμα του πάσχει από ανεξέλεγκτη δίψα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα θύματά του δεν έχουν συγκεκριμένη ταξική προέλευση, εθνικότητα, ηλικία ή σωματικό τύπο.  Οποιοδήποτε θηλυκό του κάνει. Ωστόσο, φαίνεται πως ο βαθμός δυσκολίας για την κατάκτηση του θύματος κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον και ο Ντον Τζιοβάννι καταφεύγει σε οποιοδήποτε μέσον προκειμένου να πετύχει το σκοπό του.

Δεν διστάζει να εισβάλλει κρυφά σε γυναικείους κοιτώνες, να τάξει γάμο, να χωρίσει ζευγάρια. Κάθε τι είναι μέσον για την επίτευξη των στόχων του. Είναι ελευθεριάζων, υβριστής, είρων, κυνικός, ακόλαστος, βέβηλος, άθεος. Είναι η πέτρα του σκανδάλου σε μία κοινωνία αρχών, όπου η υποκρισία έχει άτυπα αναγορευτεί σε υπέρτατη αρχή.

Don Giovanni

Ο κορυφαίος Αυστριακός μουσουργός W. A. Mozart είχε ήδη μεγαλουργήσει το 1782 με τους «Γάμους του Φίγκαρο», όταν πέντε χρόνια αργότερα, το 1787, συνεργαζόμενος ξανά με τον λιμπρετίστα Λορέντσο ντα Πόντε παρουσίαζε στην Πράγα ένα έργο σπάνιας δραματικής, όσο και κωμικής σε κάποιες σκηνές, πνοής. Η πρεμιέρα ήταν όντως ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους που έζησε ο Μότσαρτ. Τόσο τον είχε συνεπάρει το θέμα του άστατου Ντον Τζιοβάννι, που δούλεψε πυρετωδώς πάνω στη σύνθεση της όπερας. Μόνο που τότε ακριβώς πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του και σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές, το χτύπημα ήταν τέτοιο που άφησε τα ίχνη του στην παρτιτούρα – ειδικά στη σκηνή με το φάντασμα του νεκρού Διοικητή. Ο Βενετσιάνος Λορέντσο ντα Πόντε, πρώην εβραίος, πρώην ιερέας, μονίμως έκλυτος και ελευθεριάζων, καλός συγγραφέας, έδωσε στον Μότσαρτ ένα λιμπρέτο που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της λυρικής τέχνης.

Αν ο εύγλωττος Ντον Τζιοβάννι πείθει με τόση μαεστρία τις γυναίκες και απατά την ακοή όλων, η μουσική του Μότσαρτ μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έκσταση. Δύσκολα μπορεί κάποιος να εξάρει μια μουσική στιγμή ή ένα σύνολο μουσικών στιγμών αντί κάποιου άλλου, αφού το έργο είναι ένα από τα πλέον εμπνευσμένα του παγκόσμιου οπερατικού ρεπερτορίου.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus στην Πάφο στο τηλέφωνο 26822218 και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy.

 

Τιμές των εισιτηρίων: €25, €40, €50 και €70.

Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ