22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΑΚΕΛ

 

Όποιος γνωρίζει από ιστορία συμπεραίνει ότι το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί διαχρονικά σε αυτό το θεσμό. Κατά την Αγγλοκρατία αναδείχτηκε μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυρίαρχη πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, η οποία εξέφραζε όχι μόνο τοπικά αλλά και κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα.


 

Η ταχύτητα σκοτώνει

του Γιώργου Γιαλλούρη*

Στη σύγχρονη περίοδο το ΑΚΕΛ με ολοκληρωμένες προτάσεις και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις ανέδειξε το θεσμό και τον έφερε πολύ κοντά στους πολίτες. Ο αγώνας της Αριστεράς για εκδημοκρατικοποίηση του θεσμού της ΤΑ έφερε αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες οι τοπικές αρχές εκλέγονται αντί να διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο λαός γνωρίζει την τεράστια συνεισφορά του ΑΚΕΛ στη διαμόρφωση του πιο δημοκρατικού θεσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και επιβράβευσε το κόμμα και τα στελέχη του διά της ψήφου του πάμπολλες φορές.

Τα τελευταία χρόνια αυτός ο δημοκρατικός αυτός θεσμός κινδυνεύει από τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις των νυν κυβερνώντων, αφού επικαλούμενοι το οικονομικό κόστος, όπως κάνουν και για πολλές άλλες κοινωνικές κατακτήσεις, προσπαθούν να ξεδοντιάσουν το θεσμό και να αφαιρέσουν ουσιαστικά τον ουσιαστικό του ρόλο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που πολλοί απερχόμενοι Δήμαρχοι στηρίζουν αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Αυτοί οι Δήμαρχοι είναι επικίνδυνοι για το θεσμό της ΤΑ διότι κυριαρχούν στις προσεγγίσεις τους οι ιδεολογικές τους απόψεις αντί το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. Αυτή η πολιτική οδηγεί το θεσμό σε συρρίκνωση και σε έναν επικίνδυνο συγκεντρωτισμό, με αποτέλεσμα την αχρήστευση του δημοκρατικού αυτού θεσμού. Περιορίζει την προσβασιμότητα του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και κατ’ επέκταση της άσκησης ελέγχου και λογοδοσίας. Από την άλλη κάποιοι αντιλαμβάνονται τους Δήμους ως επιχειρήσεις. Εμείς απαντούμε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι επιχειρήσεις για να τις διαχειρίζονται, όπως διαχειρίζονται κάποιοι τις επιχειρήσεις τους και συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους τους. Ο αυταρχισμός και ο ετσιθελισμός δεν έχουν θέση στις τοπικές κοινωνίες.

Δυστυχώς αυτά τα τελευταία χαρακτηριστικά συνοδεύουν δύο απερχόμενους δημάρχους στην Πάφο, οι οποίοι απέδειξαν ότι δε σέβονται το θεσμό, τους ανθρώπους του και την αυτονομία και αυτοτέλεια του. Αυτές τις νοοτροπίες οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε ξεσκεπάζοντας τις πολιτικές τους στοχεύσεις. Ξεκάθαρα υποστηρίζουμε ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος Γεροσκήπου είναι θιασώτης του κλεισίματος του Δήμου Γεροσκήπου. Η ισχυρή αντίδραση του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος απέτρεψε προσωρινά τις εκ μέρους του προσπάθειες. Η υποψηφιότητα Γιαννάκη Μαλλουρίδη εξασφαλίζει ότι ο προοδευτικός Δήμος της Γεροσκήπου θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Από την άλλη για την Αριστερά δεν είναι ανεκτές συμπεριφορές οικειοποίησης της συλλογικής προσπάθειας, συμπεριφορές που αγγίζουν την φασίζουσα νοοτροπία, τον αυταρχισμό και την εγωπάθεια, όπως κυριαρχούν σήμερα στο δημοτικό μέγαρο Πάφου. Με την υποψηφιότητα Άκη Χρυσόμηλου η Πάφος δικαιούται να ελπίζει και οι πολίτες μπορούν να προσδοκούν επάνοδο στη συλλογικότητα, τη διαφάνεια, τη δημοκρατικότητα. Προσδοκούν όπως τάσεις φασίζουσας νοοτροπίας, τάσεις υποτίμησης και δαιμονοποίησης της άλλης άποψης που κυριαρχούν σήμερα στις αντιλήψεις του απερχόμενου Δημάρχου θα είναι μετά τις 18 Δεκεμβρίου μια κακή ανάμνηση.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΑΚΕΛ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για αλλαγή. Το αποτέλεσμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού θα καθορίσει την πορεία και την προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ιστορία μας και οι αγώνες μας για την ΤΑ δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά αυτής του αγώνα ώστε μαζί με τους πολίτες να καταστήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση θεσμό που θα αγκαλιάζει πραγματικά τους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ