17.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Τι γίνεται με τον γαμήλιο τουρισμό; Τι συζήτησε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής;

Τις προοπτικές που προκύπτουν από την προώθηση των πολιτικών γάμων ως εναλλακτική μορφή τουρισμού συζήτησε εκ νέου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μετά και σχετικό σημείωμα για το θέμα που υποβλήθηκε από τον ΚΟΤ.


Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Διευθυντής Τουρισμού του ΚΟΤ Μιχάλης Μεταξάς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ειδικό προϊόν και ότι ο ΚΟΤ έχει προκηρύξει μελέτη για επικαιροποίηση των στοιχείων και των εκτιμήσεων για τα αναμενόμενα έσοδα. Η μελέτη, θα καταδείξει ποιες δράσεις πρέπει να γίνουν και στόχος του ΚΟΤ είναι να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο τραπέζι υπό την ομπρέλα του.

Στο σημείωμα που κατέθεσε ο ΚΟΤ στην Επιτροπή αναφέρονται τρόποι για περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος. Προτείνεται μεταξύ άλλων η αύξηση των ατόμων που τελούν πολιτικούς γάμους ανά δήμο, η καταγραφή και αναβάθμιση των χώρων που τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, η καταγραφή των χώρων που υπάγονται στο τμήμα αρχαιοτήτων στους οποίους επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών γάμων, η ενιαία πολιτική τιμολόγησης σε χώρους εκτός δημαρχείων, η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε περισσότερες γλώσσες, η δυνατότητα τέλεσης γάμων σε χώρους κοντά στη θάλασσα και η εκπαίδευση των λειτουργούν που τελούν πολιτικούς γάμους ως προς τη σωστή συμπεριφορά και το ντύσιμο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εκ μέρους της Ένωσης Δήμων ο Χριστόδουλος Ρουσίας ανέφερε ότι φαίνεται πως οι δήμοι δίνουν μεγάλη προσοχή στο θέμα και όπως ανέφερε δεν υπήρχε περίπτωση αιτήματος για γάμο που δεν εξυπηρετήθηκε. Είπε επίσης ότι στους πολιτικούς γάμους υπάρχει πίεση χρόνου στους δήμους για να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό σε ικανοποιητικά χρονικά διαστήματα. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι χρεώσεις για τέλεση γάμων εκτός δημαρχείων, βρίσκονται σε λογικά επίπεδα γύρω στα 150-200 ευρώ πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι στη συζήτηση αναδείχθηκε η μεγάλη προοπτική που υπάρχει στον τομέα. Πρόσθεσε ότι φαίνεται να υπάρχει αρκετή ζήτηση για την τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο, γι αυτό η Επιτροπή έχει ενθαρρύνει τον ΚΟΤ ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για να μπορεί να εξυπηρετείται γρήγορα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να ξεπεράσει συγκεκριμένες αγκυλώσεις και νοοτροπίες. Αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή τελούνται περίπου 8.000 πολιτικοί γάμοι στην Κύπρο, είπε ότι δεν πρέπει να αφεθεί η ευκαιρία να πάει χαμένη, που αποφέρει σημαντικά έσοδα για τους δήμους και το κράτος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες από την τέλεση πολιτικών γάμων, αναφέροντας ότι 120 εκ ευρώ προστίθενται σήμερα στο ΑΕΠ, μέσα από μια δραστηριότητα που αντιμετωπίζει σήμερα ένα σωρό προβλήματα. Πρόσθεσε ότι όταν υπάρχει ζήτηση πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει και προσφορά και είναι κρίμα τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα και τα διάφορα βασίλεια να δημιουργούν προβλήματα ώστε να μην τυγχάνει η ζήτηση αυτή της κατάλληλης εκμετάλλευσης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο, κυρίως από τη Μ. Βρετανία, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα και θα πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες ημερομηνίες τέλεσης πολιτικών γάμων στους Δήμους. Το ΑΚΕΛ, είπε, καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΚΟΤ και την Ένωση Δήμων να προχωρήσουν στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω προώθηση του γαμήλιου τουρισμού, αυξάνοντας σημαντικά τις αφίξεις και τα έσοδα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι ενώ κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για απλοποίηση διαδικασιών με σκοπό την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, κάποιοι άλλοι προβάλλουν προσκόμματα και ανησυχούν ότι θα χάσουν την ησυχία τους. Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και επιπλέον έσοδα για την οικονομία.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι προσπάθεια είναι να αναπτυχθεί αυτό ο χρυσός τομέας που λέγεται γαμήλιος τουρισμός που φαίνεται να έχει τεράστια προοπτική με έσοδα για τον τόπο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ