16.9 C
Paphos
Tuesday, March 26, 2024

Την όπερα ‘Don Giovanni’ του Μότσαρτ παρουσιάζει το Pafos Aphrodite Festival

 

Η όπερα του Μότσαρτ “Don Giovanni”, η οποία έχει χαρακτηριστεί “εξαιρετικά δύσκολη στην εκτέλεσή της” δημιουργώντας όμως ένα αποτέλεσμα “μουσικό κομψοτέχνημα”, αναμένεται να καθηλώσει και φέτος όλους όσοι θα βρεθούν στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου και στο 18ο Pafos Aphrodite Festival.

Ανακοίνωση του φεστιβάλ αναφέρει ότι η όπερα παρουσιάζεται σε μια συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού “Parma Opera Organization C.E.F.A.C.” με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Γάλλος συνθέτης, Σαρλ Φρανσουά Γκουνώ, είπε ότι η όπερα αυτή του Μότσαρτ αποτελεί “μελόδραμα αψεγάδιαστο και αδιάλειπτης τελειότητας”, ενώ ο επίσης, Γάλλος, μυθιστοριογράφος, Γκυστάβ Φλωμπέρ διακήρυττε την προτίμησή του στο έργο λέγοντας πως “η θάλασσα, ο Άμλετ και ο Ντον Τζοβάννι είναι τα τρία καλύτερα που δημιούργησε ο Θεός”.

Η πολυαγαπημένη όπερα του Μότσαρτ, “Don Giovanni”, είναι ένα έργο από τα πλέον εμπνευσμένα του παγκόσμιου οπερατικού ρεπερτορίου. Αποτελείται από δύο πράξεις και το ιταλικό λιμπρέτο ανήκει στον Λορέντσο Ντα Πόντε, βασισμένο στο θρύλο του νεαρού, αλαζονικού, και σεξουαλικά αχαλίνωτου ευγενή Δον Ζουάν Αν και καταγράφεται στους καταλόγους έργων όπερας μπούφα, ανήκει στα δράματα giocoso, που υποδηλώνουν συνδυασμό σοβαρής και κωμικής δράσης.

Έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου του 1787 στο Estates Theater – Θέατρο των Τάξεων, στην Πράγα η οποία δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Το πολυάριθμο κοινό υποδέχτηκε θριαμβευτικά τον Μότσαρτ, που διηύθυνε αυτοπροσώπως, ενώ συγχρόνως εκτελούσε τσέμπαλο.

Κεντρικό πρόσωπο, ο σαγηνευτής γυναικών, ψεύτης και ποταπός Δον Ζουάν. Άτακτος, αφημένος σε ένα ατελείωτο ξεφάντωμα, με συνεχείς ερωτικές φιλοφρονήσεις, όμορφος, σκανταλιάρης, τρελός νέος, που “αγαπά τις γυναίκες, αλλά συγχρόνως είναι ανίκανος να αγαπήσει μια γυναίκα”.

Ο Δον Ζουάν σαγηνεύει χάρη στην ευφράδειά του και είναι ένας νέος, που πέρα από την εξωτερική ομορφιά και αυτοπεποίθησή του, έχει ως βασικό όπλο του την ευγλωττία.

Ευφυέστατη η διανομή των ρόλων και ειδικότερα στην επιλογή του Μότσαρτ να δώσει τις μπάσες φωνές στους δύο πανούργους πρωταγωνιστές του, στον Don Giovanni (βαρύτονος) και στον υπηρέτη Leporello (μπάσος), ενώ αναθέτει σε έναν λυρικό τενόρο, το ρόλο του Don Ottavio.

Μπορεί ο γοητευτικός Don Giovanni, σαν ρόλος να αποπλανά με το ζαχαρένιο λόγο του, να πείθει τις γυναίκες και να απατά την ακοή όλων με την τόση μαεστρία του, όμως η μουσική του Μότσαρτ μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έκσταση, αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν καθοριστεί στα €25, €40, €50 και €70. Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ