28.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Η Τεχνική Σχολή Πάφου προωθεί την ανακύλωση ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές

Σημαντική δράση για την ανακύκλωση αναπτύσσουν οι μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου στο πλαίσιο του στόχου για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης ως ιδέα αλλά και πράξη, που έθεσε το σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Σχολής, Θεόδωρος Φ. Ηλία.



Οι δραστηριότητες των μαθητών και Διεύθυνσης της Σχολής δεν περιορίζονται στη γενική προσπάθεια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και στο διαχωρισμό των υλικών.

Σημαντικά οικοσυστήματα απειλούνται από την κατανάλωση χαρτιού, ενώ πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τεράστιες ποσότητες χαρτιού καθημερινά (πχ. ρολό χαρτιού για την κουζίνα, χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα, χαρτιά για φωτοτυπίες και διαφημίσεις, χαρτιά για περιοδικά και εφημερίδες, χαρτιά για φίλτρα καφέ και τετράδια, χαρτοκιβώτια και χαρτιά περιτυλίγματος), επεσήμανε ο κ. Ηλία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ειδικά στο χώρο του σχολείου η σπατάλη αυτή διαπιστώθηκε, πρόσθεσε, ότι είναι πολύ εμφανής και ως εκ τούτου, ένας από τους βασικούς στόχους που τέθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν ο περιορισμός του φαινομένου αυτού.

Πλαστικά πώματα, μπουκάλια, χαρτί, μπαταρίες, άλλες συσκευασίες, αλλά και τηγανέλαια, είναι μερικά από τα είδη που συλλέγουν οι μαθητές.

Για να προωθήσει την ανακύκλωση, η Τεχνική Σχολή Πάφου, ετοίμασε ενημερωτικά φυλλάδια. Οπως εξήγησε ο Διευθυντής της, “στην προσπάθεια μας αυτή έγινε ενημέρωση των μαθητών με φυλλάδια για τα είδη που μπορούν να ανακυκλωθούν καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανακυκλώσουμε”.

Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε, δόθηκε έμφαση στην ιδέα της ανακύκλωσης καθώς και στη σημασία του διαχωρισμού των υλικών.

Επεσήμανε περαιτέρω, πως για να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο τοποθετήθηκαν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων στον εξωτερικό χώρο του σχολείου με τις σωστές σημάνσεις για διαχωρισμό των υλικών που συλλέγονται.

Ένας άλλος τρόπος ανακύκλωσης, ο οποίος υιοθετήθηκε από τους μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου και απέδωσε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, ήταν η συλλογή πλαστικών πωμάτων από μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών.

Εκτός από τους μαθητές, συμπλήρωσε ο κ. Ηλία, έγινε προσπάθεια να εμπλακούν και οι εκπαιδευτικοί περισσότερο στην ιδέα της ανακύκλωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση και σε ό,τι αφορά το χαρτί έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων στον καθηγητικό σύλλογο του σχολείου που λειτουργούν και ως τρόπος υπόμνησης της ανάγκης για ανακύκλωση.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Τεχνική Σχολή Πάφου συμμετέχει σε ένα εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών, την Τηγανοκίνηση.

Τα χρησιμοποιημένα λάδια από το τηγάνι, το φούρνο, τον τόνο, τη σαλάτα μαζεύονται, όπως εξήγησε, σε ένα ανθεκτικό δοχείο (π.χ. μπουκάλι λαδιού, νερού ή γάλακτος) και στη συνέχεια τοποθετούνται σ ’ένα ειδικό βαρέλι.

Μόλις γεμίσει το βαρέλι, σημείωσε, το σχολείο ειδοποιεί την ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ για το άδειασμά του και στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία για τη μετατροπή του σε βιοντίζελ.

Με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή τους, οι μαθητές συνεισφέρουν στο να μετατραπεί ένα πολύ βλαβερό απόβλητο σε «καύσιμο».

Επίσης, στην είσοδο του σχολείου τοποθετήθηκε ειδικός κάδος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών, απ’ όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύεται το νερό- είπε ο κ. Ηλία- και το έδαφος από επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες.

Εν κατακλείδι,το σύγχρονο σχολείο μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση βοηθά στην ανάπτυξη της επιθυμητής «περιβαλλοντικής συνείδησης», συμπλήρωσε ο κ. Ηλία.

Επεσήμανε καταλήγοντας πως η περιβαλλοντική παιδεία και αγωγή των νέων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη φυσική και πολιτιστική επιβίωση της ανθρωπότητας, προσθέτοντας πως οι νέοι οφείλουν να εξοικειώνονται με όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών θεωρήσεων και αντιλήψεων, για να μπορούν και οι ίδιοι αργότερα να προτείνουν λύσεις για ζητήματα και προβλήματα που αφορούν το τοπικό αλλά και το παγκόσμιο περιβάλλον.

 

** Η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ