24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Τεράστια οικολογική καταστροφή στον Άγιο Γεώργιο καταγγέλλει δ.σ. Πέγειας (doc.-pics)

Σοβαρές καταγγελίες και σειρά ερωτημάτων για την ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά, όπως την χαρακτηρίζει,  στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια από τις αλόγιστες και παράνομες ανασκαφές που γίνονται επί σειρά ετών απευθύνει ο δημοτικός σύμβουλος Πέγειας, Ανδρέας Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου εκτός από τα καυτά ερωτήματα δημοσιεύει και μια επιστολή του Διευθυντή του Τμήματος Δασών με αποδέκτη τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην οποία ο κ. Παπαχριστοφόρου αναφέρει ότι οι εργασίες της αρχαιολογικής αποστολής έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το κρισίμως κινδυνεύων φυτό του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου Cistanche Phelypaea όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. 

Διαβάστε τα ερωτήματα του κ. Χριστοδούλου: 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής :

1) Γιατί παρακάμπτονται επί σειρά ετών το Τμήμα Δασών το οποία θα έπρεπε να έχει πρώτιστο λόγο στην αδειοδότηση των ανασκαφών οι οποίες εμπίπτουν στο διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα αλλά και στο Natura 2000?

2) Ποια είναι η θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τις εργασίες που διεξάγονται στο νησάκι και ποια η θέση τους για την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει δεχτεί ο βιότοπος και βιοποικιλότητα του νησιού καθώς έχουν καταστραφεί σπάνια και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας από τις αλόγιστες ανασκαφές?

3) Ποιος έδωσε άδεια και κάτω από ποια μελέτη το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Επιτροπή Αρχαιοτήτων και η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει επιτρέψει την κάλυψη της επιφάνειας του νησιού επί σειρά ετών με συνέπεια το νησάκι να δεχθεί αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή?

4) Γιατί το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν έχει προχωρήσει στην εκπόνηση δέουσας μελέτης για το νησάκι και γιατί επί σειρά ετών η υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν έχει ζητήσει?

5) Κατά υπό πιο μελέτη έχουν ορισθεί οι περιοχές ανασκαφών πάνω στο νησί και ποια είναι τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που έχει πάρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα;

Η φυσική και η πολιτιστική μας κληρονομιά βρίσκεται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στην ανικανότητα και αδιαφορία των διαφόρων κρατικών τμημάτων. Η εκπόνηση δέουσας μελέτης για το νησάκι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της σπάνια βιοποικιλότητας της χλωρίδας και πανίδας του νησιού.

Φωτογραφικό υλικό των τελευταίων ετών που φαίνεται ξεκάθαρα η σφράγιση του εδάφους με δίχτυα που έχει ως επακόλουθο τον στραγγαλισμό της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού του Αγίου Γεωργίου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ